Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Ψωμί: Γεύσεις από όλο τον κόσμο

Σε όλο τον κόσμο, τα ψωμιά, από όλες τις συνταγές, από όλα τα σχήματα και τα μεγέθη, ήταν και θα είναι ένα βασικό μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κουζίνας. Ακολουθήστε μας σε ένα γαστριμαργικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο, για να ανακαλύψουμε μερικά από τα καλύτερα ψωμιά.

BAGELS

Πρόκειται για ένα απλό κουλούρι, το οποίο πρώτα βράζουν και μετά ψήνουν. Λέγεται ότι προέρχεται από τον 16οαι. στην Πολωνία και το έδιναν ως δώρο για τις γυναίκες κατά τον τοκετό. Τα bagels δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη και αφού μεταφέρθηκαν στην περιοχή Brick Lane του Λονδίνου, τελειοποιήθηκαν στις αρχές του 19ουαι. στη Νέα Υόρκη από την Πολωνική-Εβραϊκή κοινότητα των μεταναστών. Είναι τραγανά απ΄έξω και αφράτα από μέσα. Λένε επίσης ότι αν τα φας στη Νέα Υόρκη, θα καταλάβεις τη διαφορά από άλλα Bagel. Σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλέστερα προϊόντα στην Αμερική, τον Καναδά και την Αγγλία. Παραδοσιακά στη Νέα Υόρκη τα σερβίρουν με μια παχιά στρώση τυριού κρέμας, προσθέτοντας και λίγο lox (λεπτοκομμένο καπνιστό σολομό), όπως το πωλούσαν οι Εβραίοι μετανάστες από τα καροτσάκια τους στις αρχές του 20ουαι. στην ανατολική πλευρά της Νέας Υόρκης. Ταιριάζουν με μαλακά τυριά αλλά και μαρμελάδες. Συνήθως τοπάρεται με διάφορους σπόρους πριν το ψήσιμο, όπως παπαρουνόσπορο, σουσάμι, μαυροκούκι και διάφορα άλλα. Ορισμένα δεν έχουν στην επιφάνειά τους αλάτι, σίκαλι σε διάφορες παραλλαγές, πάντα όμως έχει τρύπα στη μέση.

ROTIROTI

Το roti είναι ένα δημοφιλές σταρένιο ψωμί χωρίς μαγιά. Είναι μια λεπτή, μαλακή και εύκαμπτη στρογγυλή ζύμη που ψήνεται σε πολύ καυτό τηγάνι. Το συναντάμε κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ταϊλάνδη. Μια από τις πιο διαδεδομένες παραλλαγές του είναι το roti της Μαλαισίας. Εκεί το εμπλουτίζουν με αυγό (roti telur) ή κρεμμύδι (roti bawang), αλλά ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματός του είναι με dhal (κάρι από φακές) ή σάλτσα κάρι με κρέας, οπότε και λέγεται roti canai.

TORTILLA

Η Tortilla είναι το πιο σημαντικό τρόφιμο στο Μεξικό. Σήμα κατατεθέν της μεξικάνικης κουζίνας με παρελθόν 2.500 χρόνων. Είναι το βασικό στοιχείο της διατροφής για πολλούς Μεξικανούς, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Εκτός από τρόφιμο, χρησιμεύει επίσης και σαν πιάτο για σάλτσες, κρέατα, λαχανικά, πατάτες, ρύζι. Γνωστά μας τα tacos, burritos (ένα πιάτο καταγωγής βόρειο Μεξικό) και echiladas. Η Tortillas επίσης χρησιμοποιείται για το Baleadas, ένα τυπικό πιάτο από την Ονδούρα. Στην Κίνα, υπάρχει η laobing, μια πίτα σε σχήμα  παρόμοιο με την τορτίγια.

NAAN

Το naan είναι το παραδοσιακό επίπεδο ψωμί των Ινδών, είναι όμως διάσημο σε όλο τον κόσμο. Η ονομασία προέρχεται από την λέξη nān, η οποία είναι περσική και σημαίνει ψωμί. Αποτελεί μια παραλλαγή της αραβικής πίτας και σερβίρεται κυρίως με πιάτα curry. Το πραγματικό naan ψήνεται πάνω στους τοίχους ενός tandoor (παραδοσιακός ινδικός φούρνος).

BAGUETTE

Ένα από τα γευστικότερα και ωραιότερα ψωμιά στον κόσμο. Γαλλικό ψωμί γνωστό για το λεπτό σχήμα και την τραγανή κρούστα. Θεωρείται χωριάτικο τρόφιμο και αποτελεί μέρος της παραδοσιακής γαλλικής γαστρονομίας. Χρονολογείται από την εποχή του Louis XIV. Λέγεται ότι το γαλλικό δίκαιο, φρόντισε γι’αυτό το ψωμί έτσι, ώστε να φτιάχνεται χωρίς συντηρητικά. Η σωστή μπαγκέτα πρέπει να είναι τραγανή απ’έξω και αφράτη από μέσα. Έχει μήκος 55-65εκ. και ζυγίζει περίπου 250-300γρ. Μπαγιατεύει σε λιγότερο από 24 ώρες, γεγονός που καθιστά την προμήθεια του φρέσκου ψωμιού καθημερινά απαραίτητη. Λέγεται επίσης ότι αν θέλεις να γευτείς τα αρώματά του, πρέπει να το φας μέσα σε τέσσερες ώρες από το ψήσιμό του.

BRIOCHE

Ένα πλούσιο και λιπαρό κρουασάν, μια εντελώς Γαλατική λιχουδιά. Αυτό το φίνο γυαλιστερό με τη λαμπερή κρούστα ψωμί συχνά στολισμένο με φρούτα ή σοκολάτα τσιπ, είναι μεγάλη λιχουδιά.Εκτός από επιδόρπιο μπορεί επίσης να σερβιριστεί ζεστό και να συνοδεύσει φουά γκρα ή σούπα. Νορμανδική η προέλευσή του, μια περιοχή γνωστή για την ποιότητα του βουτύρου. Το όνομά του προέρχεται από τη γαλλικό ρήμα «broyer», που σημαίνει «σπάει» ή «τρίβει».

PUMPERNICKEL

To pumpernickel είναι ένα νόστιμο μαύρο ψωμί με ιδιαίτερη υφή, συχνά αναμιγνύεται σιτάρι και κριθάρι και υπάρχουν περίπου 300 παραλλαγές. Ήταν κάποτε και αυτό ένα τυπικό φαγητό των αγροτών. Το pumpernickel ψήνεται στον ατμό αντί σε ξερό φούρνο κι έτσι γίνεται ιδιαίτερα υγρό. Προέρχεται από την περιοχή Βεστφαλία της Γερμανίας και συχνά συνδυάζεται με καπνιστό σολομό και χαβιάρι. Η διαδικασία ψησίματός του μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες. Όταν βρισκόταν εξόριστος στην Καλιφόρνια το 1941, ο Γερμανός σεναριογράφος Μπέρτολτ Μπρέχτ, αποκάλυψε ότι αυτό που του έλειπε περισσότερο από τη γενέτειρά του ήταν αυτό το ψωμί.

CIABATTA

Ξέρουμε ότι κατάγεται από τη Βόρεια Ιταλία, αν και οι ντόπιοι στην περιοχή την αποκαλούν Francese pane ή «γαλλικό ψωμί», πιθανώς λόγω των γαλλικών επιρροών στην κουζίνα της περιοχής. Η ονομασία του στα ιταλικά σημαίνει «παντόφλα», εξαιτίας του σχήματός της. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής. Όταν γίνεται με αλεύρι ολικής άλεσης λέγεται ciabatta integrale, ενώ όταν προστίθεται γάλα στη ζύμη το αποκαλούν ciabatta al latte. Είναι νόστιμο ψωμί, με τραγανή κρούστα εξωτερικά, μαλακή ψίχα εσωτερικά που έχει μεγάλες τρύπες, σα το ελβετικό τυρί.

FOCACCIA

Ιταλικό παραδοσιακό ψωμί, επίπεδο με καρυκεύματα όπως με δενδρολίβανο, φασκόμηλο ή βασιλικό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τυρί, ντομάτα, ελιές κ.ά. πριν από το ψήσιμο. Παραδοσιακά ψήνετε σε πέτρινο φούρνο. Αυτό το χωριάτικο ψωμί χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη, ψημένο στη στάχτη.

DAMPER

Το Damper είναι ένα παραδοσιακό ψωμί της Αυστραλίας φτιαγμένο με σόδα. Φτιάχτηκε αρχικά από τους κτηνοτρόφους που ταξίδευαν σε απομακρυσμένες περιοχές για εβδομάδες ή μήνες και με προμήθειες μόνο βασικά υλικά όπως αλεύρι, ζάχαρη και τσάι. Τα βασικά συστατικά του είναι αλεύρι, νερό, σόδα και μερικές φορές το γάλα. Παραδοσιακά ψήνεται στα κάρβουνα. Οι στάχτες ισοπεδώνονται και το ψωμί τοποθετείται εκεί για δέκα λεπτά. Μετά καλύπτεται με στάχτη και ψήνεται για άλλα 20΄-30΄, έως ότου το ψωμί ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάς.

PAO DE QUEIJO

Αυτά τα λατρευτά ψωμάκια τυριού βρίσκονται εύκολα σε όλη τη Βραζιλία και σε πολλές άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής. Είναι φτιαγμένα από μανιτάρια (ταπιόκα) ή αλεύρι καλαμποκιού, είναι ευχάριστα στη γεύση χωρίς γλουτένη, καθιστώντας τα ένα ιδανικό ψωμί για όσους έχουν δυσανεξία. Τα αυγά βοηθούν τη ζύμη να γίνει καθώς δεν χρησιμοποιείται οποιοδήποτε άλλο μέσο διογκώσεως.

PRETZEL

Αυτό το ψωμί – κουλουράκι είναι νόστιμο και αξίζει να το δοκιμάσεις. Είναι λεπτό και αλμυρό αρτοσκεύασμα, σε σχήμα χαλαρού κόμπου και είναι πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ. Παρασκευάζεται από αλεύρι, μαγιά, νερό, σταχτόνερο και βέβαια αλάτι.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η Bacardi κυκλοφορεί το Bombay Sapphire Sunset περιορισμένης έκδοσης

Taste and Hospitality

Κάστανα: Τα θρεπτικά συστατικά τους και τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία μας

Taste and Hospitality

Αβκά βαβατσινιάτικα με ντομάτες – Κυπριακή συνταγή

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!