Γεύσεις Ποτά

Τσίπουρο, τσικουδιά, ρακή και ούζο: Αυτές είναι οι διαφορές

Αν κάποιος ρωτήσει ποιο είναι το αγαπημένο ή το εθνικό πότο των Ελλήνων, σίγουρα η απάντηση θα είναι μία από τις παρακάτω επιλογές: το ούζο, η ρακή, η τσικουδιά και το τσίπουρο. Το vladikaswines.gr, αναφέρει ότι τα ποτά αυτά έχουν ιστορία αιώνων κι έχουν καταφέρει να παραμείνουν δημοφιλή τόσο στους μεγαλύτερους σε ηλικία όσο και στους νεότερους, παρά την μαζική εισβολή των ξενόφερτων ποτών, όπως το ουίσκι και όχι μόνο. Για πολλούς η έξοδος σε μία ψαροταβέρνα ή μια χαλαρή βραδιά με τη παρέα τους δεν μπορεί να μη συνδυαστεί με κάποιο από τα παραπάνω ποτά κι εκλεκτούς μεζέδες. Το ούζο αλλά και τα άλλα ποτά είναι ιδιαίτερα αγαπητά και στους ξένους και πολλοί τα έχουν συνδέσει άρρηκτα με την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι : το ούζο, η ρακή, η τσικουδιά και το τσίπουρο είναι τόσο δημοφιλή, αρκετός κόσμος δεν ξέρει πολλά γι’ αυτά. Για παράδειγμα, είναι πολλοί λίγοι αυτοί που ξέρουν και καταλαβαίνουν ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα ποτά. Μόνοι οι πραγματικοί ειδικοί, όπως τα άτομα τις Vladikas Wines στα Σέρρας , γνωρίζουν αυτές τις διαφορές και ξέρουν ποιες ισχύουν και ποιες όχι.

Θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές ανάμεσα στα «εθνικά» μας ποτά, για να γνωρίζουμε όλοι όσο το δυνατόν περισσότερα γι’ αυτά.

ΕΝ ΑΡΧΗΝ ΗΝ ΤΟ ΟΥΖΟ

Αν θέλουμε να καταλάβουμε τις διαφορές ανάμεσα στα τέσσερα αυτά ποτά, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το αγαπημένο ποτό των ελλήνων και αυτό με τη μεγαλύτερη ιστορία, το ούζο. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε καλά τη διαδικασία παραγωγής του, για να κατανοήσουμε τι το κάνει να διαφέρει από τα άλλα ποτά.

Για τη παραγωγή του ούζου λοιπόν χρησιμοποιείται καθαρή αλκοόλη γεωργικής προέλευσης η οποία και τροφοδοτείται από το κράτος. Ο παραγωγός παίρνει αυτή την αλκοόλη και της προσθέτει τα αρώματα που θέλει βάζοντας τη στο καζάνι και προσθέτοντας  το γλυκάνισο και τα αρωματικά βότανα της αρεσκείας του. Η διαδικασία του βρασμού υα δώσει και στο ούζο τις γεύσεις και τα αρώματα των αρωματικών που προσέθεσε στην αλκοόλη ο παραγωγός. Στην συνέχεια, ο ατμός του βρασμού υγροποιείται και βγαίνει το ούζο που θα συνοδέψει τα μεζεδάκια μας!

ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ: ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Η κύρια διαφορά της τσικουδιάς με το ούζο, είναι ότι το ούζο είναι 70% απόσταγμα, ενώ η τσικουδιά είναι 100% απόσταγμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμη και η αλκοόλη που χρησιμοποιείται είναι προϊόν απόσταξης και προέρχεται από τον βρασμό των υπολειμμάτων της διαδικασίας της οινοποιίας. Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι η τσικουδιά – όπως και το ούζο – δεν είναι κρασί, χρειάζεται την παραγωγή κρασιού για να δημιουργηθεί, αφού η αλκοόλη της «φτιάχνεται» από τα υπολείμματα της.

Τα υπολείμματα αυτά έχουν γύρω στους 11-12% βαθμούς αλκοόλη και προκειμένου ο παραγωγός να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει,  τα βράζει, έτσι ώστε το οινόπνευμα που είναι ελαφρύ να γίνει ατμός και στη συνέχεια να ψυχθεί και να υγροποιηθεί. Η διαφορά λοιπόν του ούζου και της τσικουδιάς βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται η αλκοόλη που αποτελεί και τη βάση του κάθε ποτού. Στο www.vladikas.gr θα βρείτε τα καλύτερα ούζα και τσικουδιές.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ, ΤΗ ΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ;

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Για πολλούς, ρακή, τσικουδιά και τσίπουρο είναι το ίδιο πράγμα, με άλλο όνομα. Η διαφορά στο όνομα ανάμεσα στη ρακή και τη τσικουδιά οφείλεται στο γεγονός ότι η ρακή παίρνει το όνομα της από τον χώρο στον οποίο παράγεται, ο οποίος στη Κρητική διάλεκτο αποκαλείται ρακίδιο. Το τσίπουρο από την άλλη παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο που παρασκευάζεται και η τσικουδιά, ωστόσο παλιότερα το μείγμα του βρασμού περιείχε και άλλα υλικά πέρα από το σταφύλι. Για να εξηγήσουμε καλύτερα, το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή άλλα μυρωδικά δεν έχει καμία διαφορά με τη τσικουδιά ή τη ρακή. Το «αυθεντικό» τσίπουρο – το ποτό δηλαδή που πραγματικά διαφέρει από τα άλλα τρία – είναι αυτό με τον γλυκάνισο.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κεφτεδάκια κοτόπουλο με γλάσο σόγιας και σουσαμιού

Taste and Hospitality

Tο τροπικό cocktail που λένε ότι έχει γεύση καλοκαιρινών διακοπών

Taste and Hospitality

Ποια είναι τα είδη σούσι και τι προσέχουμε πριν τα καταναλώσουμε

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!