Διοίκηση Πρόσωπα

Θεόδωρος Θαλασσινός: Έβαλε τα θεμέλια όλης της κατοπινής εξέλιξης στον τουρισμό

Θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες και να «ξοδεύομε» πολύ μελάνι για να αναλύσουμε τους όρους έξυπνος ή ευρηματικός. Στα 25 χρόνια πορείας στα ΜΜΕ έχω γνωρίσει, συνομιλήσει, έχω πάρει συνεντεύξεις αμέτρητες. Ανάμεσα σε αυτούς υπήρξαν  «ψώνια» που πούλησαν μούρη για ένα αφιέρωμα σε μια σελίδα εφημερίδας, πολιτικοί να τρέχουν πίσω από τις κάμερες για τα «15 δευτερόλεπτα» δημοσιότητας, έχω πάρει συνέντευξη από αγαπητό τραγουδιστή λιώμα στο ποτό, παρευρέθηκα σε «βαρετά» events που έπρεπε να γίνω «λατέρνα» για ένα φωτογραφικό κλικ κατόπιν οδηγιών από τους πρώην εργοδότες μου, έχω δει παρουσιάστριες να μεταμορφώνονται σε «γλάστρες» μέσα χρόνο ντετέ,  ηθοποιούς που «αναδείχθηκαν» από το πολύ μεγάλο ταλέντο τους στις δημόσιες σχέσεις…Αυτά που δεν γράφτηκαν ποτέ.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι καλοί στο θεωρητικό κομμάτι. Υπάρχουν και κάποιοι που αθόρυβα αφήνουν το λιθαράκι τους στον πολιτισμό/τουρισμό/κοινωνία  και αποδίδουν εξίσου καλά στην πράξη και τη θεωρία. Αυτούς ξεχωρίζω.

Πριν από τρία χρόνια Ιούλιο, λοιπόν, μπήκε στην χώρα μας, χωρίς να γνωρίζει σχεδόν κανένα ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος. Θεόδωρος Θαλασσινός: Προϊστάμενος Υπηρεσίας ΕΟΤ Εξωτερικού Κύπρου. Σε μια δύσκολη εποχή για το νησί επιχείρησε να καινοτομήσει μέσα από μια σειρά προγραμμάτων, σεμιναρίων και κυρίως ταξιδιών για να γνωρίσουμε σε βάθος τον πολιτισμό  μέσα από την γαστρονομία και την φιλοξενία. Δύο αξίες που ίσως να είναι οι μοναδικές που δεν μπορεί να σβήσει καμία «εισβολή» και καμία παραποίηση.

Η γνωριμία…

Σε ένα μικρό γραφείο όπου στεγάζεται ο ΕΟΤ θα συναντήσω τότε δύο κυρίες: Κατερίνα Βάτη και Ελένη Δημητρίου. Με την Κατερίνα γνωριζόμασταν από παλιά από τα πρώτα βήματα που και οι δυο κάναμε το Σίγμα. Στο τραπέζι ήταν και ο κ. Θαλασσινός. Αρχίζουμε να ανταλλάζουμε ιδέες, σκέψεις σε μια συνάντηση που κράτησε ώρες. Ίσως είναι από τις πιο αυθεντικές προσωπικότητες που είχα συναντήσει μέχρι σήμερα. Οι ιδέες του, οι αξίες του, οι γνώσεις του, και το πάθος του για αυτό που κλήθηκε να κάνει ήταν αρκετές για να αναπτύξουμε μια σχέση ουσίας.

Ο ΕΟΤ κερδίζει εντυπώσεις, διακρίσεις, για όλα σχεδόν τα προγράμματα του. Οι συνεργάτιδες του προσαρμόζονται άμεσα στα νέα δεδομένα που πρόσταζαν και προστάζουν οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας και δεν άφησαν σε κατάσταση pause/lockdown/καραντίνας τον πνευματικό πολιτισμό. Η ομάδα αυτή μου δίδαξε ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο οι γαλάζιες σημαίες, οι καθαρές παραλίες και τα 5αστερα ξενοδοχεία. Μου έδειξαν το δρόμο μέσα από υπέροχες διαδρομές και εμπειρίες την ουσιαστική έννοια του τουρισμού (αυτή που προσπαθώ να υπηρετήσω στο taste and hospitality).

Σε μια απο τις αποστολές που είχε διοργανώσει με δημοσιογράφους

Ο αποχαιρετισμός

Σε λίγες μέρες παίρνει μετάθεση στην Ελλάδα αφού το συμβόλαιο του έχει ολοκληρωθεί – Και μας αποχαιρετά. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο έχω «θέμα». Δεν μπορώ τους αποχαιρετισμούς, τα τυπικά και τα «ευχαριστώ». Ξέρω πόσα πρόσφερε, είδαμε πόσα έκανε όλοι όσοι είχαμε την τιμή να βρεθούμε δίπλα του. Θα μου λείψουν οι βόλτες στα στενά της Λήδρας και τις ατελείωτες συζητήσεις μας. Το βλέμμα του τόσο ειλικρινές και οι σκέψεις του τόσο όμορφα ταξινομημένες.


Με τον κ.Ξενή Ξενοφώντος πρόεδρο του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ η αγαπητή Άντζελα Γκερέκου, η οποία εγκάρδια αγκαλιάζει το πολύμορφο ελληνικό τουριστικό προϊόν, θα δει τον κ.Θαλασσινό όπου και θα της «παραδώσει» το έργο που έκανε.  Λήγει το συμβόλαιο και φεύγει – Θεωρώ ότι πέρα από οποιεσδήποτε πολιτικές ή γραφειοκρατικές διαδικασίες θα έπρεπε να αξιολογούμε το «φάκελο» υπηρεσίας και να αναθεωρούμε αποφάσεις.

Αυτός είναι ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας ΕΟΤ Εξωτερικού Κύπρου

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μετοίκησε στον Άλιμο το 1996. Απόφοιτος της Δημόσιας Προτύπου Σχολής Αναβρύτων και Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1994). Μαχόμενος Δικηγόρος σε υποθέσεις Αστικού και Εμπορικού-Ναυτικού Δικαίου μέσα από τις γραμμές του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς μέχρι την προαγωγή του «παρ’ Εφέταις». Πτυχιούχος με υποτροφία του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Master of Science) «Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο (Ακαδημαϊκά έτη 1998-2000). Απόφοιτος της Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ειδίκευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση & Περιφερειακή Ανάπτυξη (Ακαδημαϊκά έτη 2001-2003).

Επιστημονικός συνεργάτης νομικών μαθημάτων στην Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Τ.Ε.Ι.) Πειραιώς (Ακαδημαϊκά έτη 2004-2011). Προϊστάμενος-Διαχειριστής του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Σκανδιναβίας και χωρών Βαλτικής (Έτη 2011-2012). Εισηγητής-ομιλητής σε Διεθνή & Ελληνικά Συνέδρια σε θέματα τουρισμού & περιφερειακής ανάπτυξης. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και τουριστικά Σουηδικά.

Οδοιποιρικό στην λατρεμένη Αλόννησο

Καλή αρχή αγαπητέ Θοδωρή…εύχομαι οι δρόμοι μας να συναντηθούν και πάλι στα πέτρινα σοκάκια που αγαπάμε και οι δύο μας, κάτω από το ελληνικό ήλιο και το πιο ευλογημένο γαλάζιο, παρέα με όλους όσους έχουμε συναντηθεί και έχουμε δημιουργήσει μια όμορφη παρέα.

Σε ευχαριστώ που υπήρξες μέρος της δημοσιογραφικής μου καριέρας και κυρίως για όσα μου έμαθες…

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ονούφριος Κληρίδης: Ο 17χρονος καφετζής που έγινε ήρωας

Taste and Hospitality

Στέλιος Χατζηϊωάννου – Tα 3 projects του sir που «έτρεξαν» στην πανδημία

Taste and Hospitality

Εστιατόρια : Τα 6 μεγαλύτερα λάθη τους

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!