Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

Ο ανατολικότερος οικισμός στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας ανήκει (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Το Ριζοκάρπασο είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στη χερσόνησο. Το έδαφος κοντά στην πόλη αποτελείται από terra fusca το οποίο είναι πολύ εύφορο. Στις τοπικές καλλιέργειες περιλαμβάνεται η χαρουπιά, το βαμβάκι, ο καπνός και το σιτάρι. Το περιβάλλον της πόλης είναι γνωστό ως ένα από τα πιο άγρια και παρθένα εδάφη του νησιού. Τα χαρακτηριστικά της επικράτειας του δήμου είναι το Εθνικό Πάρκο Καρπάζ. Επίσης, έχει μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού και είναι ο ανατολικότερος οικισμός στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο δρόμο για το Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα , τα χωριά όπου ζουν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι από το 1974, το ταξίδι δεν είναι το ευκολότερο. Όχι μόνο από πλευράς στρατιωτικών ελέγχων, αλλά κυρίως από πλευράς έντονων συναισθημάτων, αναφέρει στο οδοιπορικό που πραγματοποίησαν συναδέφλοι από το iellada.gr

Όλη η διαδρομή απεικονίζει την τραγική πραγματικότητα, για το τι εγκλήματα έχουν διαπράξει οι εισβολείς στο νησί των Αγίων, όπως λέγεται η Κύπρος.

Στον ορίζοντα απλώνονται απέραντες εκτάσεις με στάχια και θυμάρια και ξαφνικά στο τοπίο «παρεμβάλλονται», τεράστια τζαμιά που κάποια από αυτά μοιάζουν με το μπλε τζαμί της Κωνσταντινούπολης.

Όμως αυτό που πραγματικά εξοργίζει τον επισκέπτη, είναι ότι τα εκατοντάδες εκκλησάκια που συναντά, είναι κατεστραμμένα. Τα τέμπλα κακοποιημένα, εικόνες ανύπαρκτες. Τα περισσότερα από αυτά έχουν γίνει στάβλοι ζώων ή αποχωρητήρια.

Μπαίνοντας μέσα στις εκκλησίες, μόνο τότε μπορεί να καταλάβει κανείς το μέγεθος της καταστροφής, το μέγεθος των εγκλημάτων που διέπραξαν οι εισβολείς καταπατώντας και σπάζοντας τα πάντα.

Στο Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα ζουν 300 περίπου Ελληνοκύπριοι. Μετά την εισβολή παρέμειναν στα σπίτια τους, ρισκάροντας την ζωή τους.

Δεν ήθελαν να γίνουν πρόσφυγες ούτε να παραχωρήσουν τα σπίτια τους στους εισβολείς. Μια μικρή κοινωνία που κάνει καθημερινά τον κύκλο της, φέρνοντας στον κόσμο νέες ζωές και αποχαιρετώντας τους ηλικιωμένους που φεύγουν.

Μια περιοχή που κάποτε ήταν δική τους και ελεύθερη, αλλά τώρα ανήκουν μόνο λίγα τετραγωνικά μέτρα στον καθένα.

Οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι ήρωες, δεν σκέφτηκαν λεπτό την εγκατάλειψη, μόνο έσφιξαν τις γροθιές τους, έκαναν την καρδιά τους πέτρα κι έμειναν να αντιμετωπίσουν την οδυνηρή πραγματικότητα, συζώντας με τον εισβολέα.

ΠΑΧΥΑΜΜΟΣ – ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΡΠΑΣΙΑ

Η αμμώδης παραλία του Ρόννα, μία από τις πολλές εντυπωσιακές αμμουδιές της χερσονήσου της Καρπασίας. Σχηματίζεται στον Όρμο του Ρόννα και στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού, στις βόρειες ακτές του Ριζοκάρπασου. Εντυπωσιάζει με το μεγάλο της μήκος που ξεπερνά τα 2 km, τα καθαρά γαλάζια νερά της και τους απέραντους αμμόλοφους ύψους μέχρι και 30 m, οι οποίοι εκτείνονται σε πλάτος μέχρι 600 m από την ακτή.

ΦΩΤΟΣ: Ξένια Χαραλάμπους

Οι ακτές του Ριζοκαρπάσου είναι δανδελωτές και χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακά ακρωτήρια, άκρα, γραφικούς όρμους, νησάκια βραχώδη και αμμουδερά ακρογιάλια. Στα βορειοανατολικά του χωριού και μέσα στα διοικητικά του όρια βρίσκεται το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Στα κατεχόμενα ακρογιάλια του Ριζοκαρπάσου υπάρχουν αρκετές αμμουδιές, μερικές από τις οποίες βρίσκονται σε πολύ όμορφες τοποθεσίες. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι αμμουδιές στις τοποθεσίες Άγιος Φίλων, Όρμος Ροννά, Λευκόνησος, Μωρά Ψάρια, Απόστολος Ανδρέας, Παχύαμμος και Κουκκουμάς. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή, σε έκταση και ομορφιά, είναι η αμμουδιά του Παχύαμμου που βρίσκεται μεταξύ του άκρου Γαλουνόπετρας και του όρμου Νάγκωμης και έχει μήκος 4 περίπου χιλιομέτρων.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Θα αποφύγει τελικά η Λεμεσός το lockdown; Tι φοβάται η Κυβέρνηση

Taste and Hospitality

Oι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν στο cheeseburger – Τι αλλάζει

Taste and Hospitality

«Στον αναπνευστήρα» oι επιχειρήσεις: H κρίση θέλει πλάνο και βεβαιότητα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!