Γεύσεις Ποτά

National Tequila Day 24 Ιουλίου: Ιστορία και παραγωγή

Η τεκίλα είναι απεσταγμένο αλκοολούχο ποτό που προέρχεται από το φυτό μπλε αγαύη (Agave tequilana), κυρίως από την περιοχή γύρω από την πόλη Τέκιλα, περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Γουαδαλαχάρα και στα υψίπεδα (Λος Άλτος) στα βορειοδυτικά της μεξικανικής πολιτείας Χαλίσκο.

Αν και είναι ένα είδος μεσκάλ, η σύγχρονη τεκίλα χρησιμοποιεί μόνο μπλε αγαύη και διακρίνεται για τον τοπικό χαρακτήρα της. Η τεκίλα συνήθως έχει 38-40% ABV, αλλά μπορεί να παραχθεί με 31% έως 55% περιεχόμενο οινοπνεύματος.

Οι Αζτέκοι έφτιαχναν αλκοολούχα ποτά από τη ζύμωση αγαύης. Όταν οι Ισπανοί κονκισταδόρες ξέμειναν από μπράντι, απέσταξαν αγαύη, παράγοντας ένα από τα πρώτα αποσταγμένα ποτά της Βόρειας Αμερικής. 

Η τεκίλα άρχισε να παράγεται στην περιοχή της πόλης Τεκίλα, η οποία επισήμως ιδρύθηκε το 1656. Ο Χοσέ Κουέρβο (Jose Cuervo) ήταν ο πρώτος ο οποίος παρήγαγε εμπορικά τεκίλα. Οι πρώτες εξαγωγές στις ΗΠΑ έλαβαν χώρα στο τέλος του 19ου αιώνα, ενώ δημοφιλία του ποτού αυξήθηκε κατά τον 20ό αιώνα.

Σύμφωνα με τους μεξικανικούς νόμους, η Τεκίλα μπορεί μόνο να παρασκευαστεί στην πολιτεία Χαλίσκο, αλλά και σε περιορισμένες περιοχές των πολιτειών Γουαναχουάτο, Μιτσοακάν, Ναγιαρίτ και Ταμαουλίπας. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ότι τα ποτά που ονομάζονται «τεκίλα» μπορούν να παραχθούν μόνο στο Μεξικό, αλλά ύστερα από συμφωνία το 2006 χύμα ποσότητες μπορούν να σταλούν για να εμφιαλωθούν στις ΗΠΑ.

Η παραγωγή…

Η διαδικασία της παραγωγής αρχίζει με τον τρύγο της «καρδιάς» του ώριμου φυτού – συνήθως 8–12 χρόνια μετά τη φύτευσή του. Στο αποστακτήριο, οι καρδιές ξηραίνονται, κόβονται σε κομμάτια και ο χυμός που προκύπτει από την πίεσή τους, ζυμώνει μετατρέποντας τα σάκχαρα σε αλκοόλη. Ακολουθεί η διπλή απόσταξη που μας δίνει ένα πλούσιο, δυνατό και διάφανο ποτό. Το χρώμα προκύπτει αργότερα, από την ωρίμανση σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια.  

…και οι τύποι της τεκίλας
– Tequila 100% agave: παράγεται αποκλειστικά από blue agave και εμφιαλώνεται στο Μεξικό
– Tequila ή Ordinary Tequila: παράγεται τουλάχιστον κατά 51% από blue agave. Είναι δυνατόν επίσης να εξάγεται χύμα και να εμφιαλώνεται σε άλλες χώρες, σύμφωνα όμως με τα standards των NOM (Normas Oficial Mexicana)
– Tequila Blanco: νεαρή λευκή τεκίλα, με ατίθασο χαρακτήρα, τραχύ τελείωμα και πλούσιο άρωμα αγαύης
– Tequila Reposado: έχει ωριμάσει 2-6 μήνες σε βαρέλια μαλακώνοντας και αποκτώντας πιπεράτη γεύση
– Tequila Anejo: τα 1-8 χρόνια που πέρασε μέσα στο βαρέλι τής έδωσαν βανιλάτη μύτη, και μαλακό, καλοδεμένο σώμα.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αυτή είναι η ζύμη των 2 υλικών που έχει τρελάνει το Internet!

Taste and Hospitality

Ψήσιμο κρέατος: Έτσι δεν θα παραχθούν καρκινογόνες ουσίες

Taste and Hospitality

Αγιορείτικοι Ρεβιθοκεφτέδες

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!