Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Αγρός: Οι 100 παραγωγοί που ασχολούνταν με την τριανταφύλου

Το χωριό Αγρός, εκτός των άλλων, φημίζεται κυρίως για τα μυρωδάτα τριαντάφυλλα που καλλιεργούνται στη περιοχή και από τα οποία γίνεται η απόσταξη του Ροδοστάγματος Αγρού.

Η ιστορία ξεκινά από το 1917, όπου ο Νέαρχος Κληρίδης, δάσκαλος στο χωρίο, οραματίστηκε τη διάδοση της καλλιέργειας της τριανταφυλλίας (Rosa Damascene) ιδρύοντας το «Σύλλογο Μαθητών προς Διάδοση της Τριανταφυλλίας». Η παραγωγή ροδοστάγματος ξεκίνησε άμεσα με τον πρώτο αποστακτήρα το 1918 να λειτουργεί στο αρρεναγωγείο Αγρού.

Με τη πάροδο του χρόνου η ζήτηση του Ροδοστάγματος Αγρού μεγάλωνε καθώς οι κάτοικοι του χωριού έβλεπαν και βίωναν την οφέλη που τους πρόσφερε η καλλιέργεια της ρόδης. Από το 1961 μέχρι και σήμερα την απόσταξη και εμπορία του Ροδοστάγματος έχει αναλάβει η Συνεργατική Εταιρία Τριανταφυλλοπαραγογών Αγρού.

Η εταιρεία, λειτουργεί κάτω από το μοντέλο του συνεργατισμού, με περίπου 100 παραγωγούς-μέλη που καλλιεργούν αποκλειστικά την πιο πάνω ποικιλία τριανταφύλλου εντός της γεωγραφικής περιοχής του Αγρού. Κατά την περίοδο παραγωγής/συγκομιδής, συλλέγονται περίπου 15 -20 τόνοι τριαντάφυλλων από όλα τα μέλη της εταιρίας. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Η συγκομιδή των τριαντάφυλλων, που θα δώσουν το Ροδόσταγμα Αγρού, γίνεται τις πρωινές ώρες, για να μη χαθούν τα αιθέρια έλαια. Ακολούθως, τα πέταλα, τα σέπαλα και η ανθοκεφαλή, τοποθετούνται αυθημερόν μαζί με νερό σε σύγχρονο αποστακτήρα χωρητικότητας 600 κιλών τριανταφύλλων. Αφού ολοκληρωθεί η απόσταξη, το ροδόσταγμα αποθηκεύεται σε μεγάλα ντεπόζιτα και έπειτα εμφιαλώνεται.

Κατά την παραγωγή του Ροδοστάγματος Αγρού, δεν προστίθεται κανένα συντηρητικό. Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το ροδόσταγμα περιέχει πρωτεύοντα οξέα τα οποία έχουν ήπιες αντιφλεγμονώδεις αντισηπτικές, θεραπευτικές και λευκαντικές ιδιότητες οι οποίες κατέστησαν την περαιτέρω εκμετάλλευση του ροδοστάγματος ιδιαίτερα σημαντική.

Η Εταιρεία τα τελευταία χρόνια βλέποντας τις εξαιρετικές ιδιότητες του ροδοστάγματος, έχει προχωρήσει στη παραγωγή σειράς καλλυντικών προϊόντων και παραδοσιακών γλυκών υπό την επωνυμία Agrose Rose Products.

Με πληροφορίες: Συνεργατική Eταιρεία Tριανταφυλλοπαραγωγών Αγρού Λτδ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Eλληνικό το 3ο καλύτερο μπαρ στον κόσμο!

Glenmoragie Distillery: H ιστορία πίσω από ένα ουίσκι

Taste and Hospitality

H ζαλατίνα…είναι το Pâté de Tête των Γάλλων και όχι μόνο (Συνταγές) !

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!