Στο τέλος του 2019 o όμιλος Chipita έκανε την αποφασιστική κίνηση να εξαγοράσει την εταιρία Epta America LLC, τον αποκλειστικό της διανομέα σε ΗΠΑ και Καναδά, διαβλέποντας πως η αγορά της Βόρειας Αμερικής αρχίζει να «ανεβάζει στροφές» για τα προϊόντα της.
Πριν τελειώσει το φετινό δυστοπικό καλοκαίρι, η Chipita έχει διεισδύσει με το brand 7days σε μεγάλες αλυσίδες της αχανούς και εξόχως ανταγωνιστικής αγοράς της Β. Αμερικής. Εχει μάλιστα βρει θέση στο ράφι της Walmart διαθέτοντας τα κρουασάν της σε 2.500 καταστήματα (σχεδόν στο μισό δίκτυο του γίγαντα του λιανεμπορίου, που αριθμεί περισσότερα από 4.700 σημεία στις ΗΠΑ).
Προς το παρόν η τροφοδοσία της αγοράς των ΗΠΑ γίνεται με εισαγωγές από άλλα εργοστάσια του ελληνικού ομίλου, ωστόσο, ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός του επικεφαλής της Chipita, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, είναι η δημιουργία παραγωγικής μονάδας κρουασάν στη χώρα, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων όπως η ΦΑΓΕ.
Πέρα από την επέκταση προς την αμερικανική αγορά- με ότι αυτό σημαίνει για την «παγκοσμιοποίηση» της Chipita- της οποίας σχεδόν το 90% των πωλήσεων γίνονται στο εξωτερικό, συνεχίζονται οι επενδύσεις σε άλλες αγορές.
Τα επόμενα χρόνια ο όμιλος έχει αποφασίσει να αυξήσει το budget επενδύσεων του από 25-30 εκατ.ευρώ ετησίως σε 45-50 εκατ.ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια του. Ήδη υλοποιούνται επενδύσεις για τη δημιουργία 4 νέων γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιο της Σλοβακίας με ορίζοντα σταδιακής λειτουργίας την έως την άνοιξη του 2021. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η πιθανότητα δημιουργίας νέου δεύτερου εργοστασίου στη Ρωσία, ενώ το εργοστάσιο στην Ινδία (το οποίο δημιουργήθηκε σε κοινοπραξία με την τοπική εταιρία Britannia) μέσα στο 2020 αυξάνει την αποδοτικότητα του.
Ταυτόχρονα ενισχύει τα διεθνή joint venture παραγωγής κρουασάν και σνακς προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω το αποτύπωμα της. Συνολικά, έπειτα από 46 χρόνια λειτουργίας, η Chipita διαθέτει επτά ιδιόκτητα εργοστάσια (2 στην Ελλάδα και από ένα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία), ενώ άμεσα θα προστεθεί το νέο εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν και bake rolls στη Σλοβακία. Επίσης, διαθέτει μέσω συνεργασιών (joint ventures) 10 εργοστάσια σε Σαουδική Αραβία, Μεξικό, Μαλαισία και Ινδία. Πραγματοποιεί απευθείας πωλήσεις σε 43 χώρες και μέσω των κοινοπραξιών σε ακόμη 13 αγορές.
Το 2019 οι πωλήσεις του ομίλου (εξαιρουμένων των κοινοπραξιών) άγγιξαν τα 567,4 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 11,2% σε σχέση με το 2018, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (συμπεριλαμβανομένων των κοινοπραξιών) διαμορφώθηκαν στα στα 83,5 εκατ. ευρώ (+10,3%) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους το 2019 ανήλθαν σε 66 εκατ. ευρώ.
Πηγή: huffingtonpost.gr