Διοίκηση Τάσεις

Οι έξι τύποι μενού που υπάρχουν στα εστιατόρια

Το είδος μενού (κατάλογος ή κάρτα) ενός εστιατορίου αντανακλά την φυσιογνωμία του. Τα fast food έχουν προβλέψιμο μενού, ενώ τα καλά εστιατόρια συνήθως αλλάζουν τα πιάτα τους τακτικά και ενίοτε τα προσφέρουν σε ενότητες σε προκαθορισμένη τιμή. Άλλα εστιατόρια έχουν μενού με συνδυασμούς πιάτων καθέτα από τα οποία έχει την τιμή του και άλλα έχουν γεύματα πολλών πιάτων. Επίσης κάποια εστιατόρια επιλέγουν να προσθέσουν εξειδικευμένα μενού: π.χ. παιδικά, ειδικών εκδηλώσεων, ποτών και επιδορπίων. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν έξι είδη μενού:

Table d’Hote
Menu με καθορισμένες τιμές γεύματος που περιλαμβάνει περισσότερα πιάτα. Για παράδειγμα μπορεί να προβλέπει την επιλογή γεύματος με συγκεκριμένη τιμή όπου είναι δυνατή η επιλογή ανάμεσα σε 3 είδη φιλέτου σε συνδυασμό με δύο λαχανικά και ρύζι ή ψητές πατάτες συν μία σαλάτα. Η τιμή παραμένει η ίδια ακόμη κι αν δεν καταναλωθεί κάποιο από τα προτεινόμενα συνοδευτικά. Όταν προτείνεται μία τιμή για ένα ολοκληρωμένο γεύμα (με ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο), το μενού ονομάζεται “prix fixe”, δηλαδή προκαθορισμένης τιμής. Τα μενού σε μπουφέ, τα παιδικά μενού, τα μενού γευσιγνωσίας και τα ειδικά εορταστικά μενού (π.χ. για Πρωτοχρονιά ή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου) είναι παραλλαγές του table d’hote, όπως είναι και το carte du jour, το οποίο περιλαμβάνει ένα ή δύο ειδικά πιάτα σε συγκεκριμένη τιμή.

A la Carte
Στην κατηγορία αυτή, που είναι η πιο διαδεδομένη, κάθε πιάτο έχει την τιμή του και προσφέρεται μεμονωμένα, ενώ όλα τα πιάτα ομαδοποιούνται σε κατηγορίες: για παράδειγμα ορεκτικά, θαλασσινά κ.λπ. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής πιάτων για την πλήρη διαμόρφωση του γεύματος. Αν και αυτό το είδος μενού προσφέρει περισσότερες επιλογές, είναι κατά κανόνα πιο ακριβό από τα all inclusive μενού όπως το table d’hote. Κάποια εστιατόρια συνδυάζουν και τα δύο αυτά είδη.

Λίστα Κρασιών και Menu Επιδορπίων (Dessert Menu)
Παρότι τα περισσότερα εστιατόρια έχουν στο κλασικό μενού κατηγορία επιδορπίων και κρασιών / ποτών, υπάρχουν κάποια που προτιμούν να έχουν ξεχωριστά μενού αφιερωμένα σε αυτές τις κατηγορίες. Στα μενού επιδορπίων συχνά περιλαμβάνονται οι κατηγορίες καφέ και αφεψημάτων, ενώ στη λίστα των κρασιών επισημαίνεται ποια κρασιά προσφέρονται σε φιάλη και ποια σε ποτήρι ή καράφα. Ένα εστιατόριο στο Los Angeles έχει μενού 45 σελίδων με διαφορετικά είδη νερού εκτός από cocktail menu και λίστα κρασιών. Με άλλα λόγια, στο βαθμό εξειδίκευσης ενός μενού, the sky is the limit!

Στατικά και Κυκλικά μενού
Ένα εστιατόριο μπορεί να έχει στατικό μενού που προσφέρει τα ίδια πιάτα όλο το χρόνο πιθανώς και με περιστασιακές προσθήκες σε συγκεκριμένες περιόδους (π.χ. γιορτές). Τα στατικά μενού συνηθίζονται σε αλυσίδες εστιατορίων, μαγειρία, παραδοσιακές ταβέρνες, με επιλογές πιάτων ανά κατηγορία και ενίοτε κάποιο πιάτο ημέρας. Σε κυλικεία, εστιατόρια οργανισμών και ιδρυμάτων ή μεγάλων εταιρειών, συνηθίζονται να κυκλικά (ή περιοδικά) μενού, που προβλέπουν τη σταθερή εναλλαγή συγκεκριμένων πιάτων ανά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα. Για παράδειγμα, η προσφορά πίτσας κάθε Τρίτη είναι χαρακτηριστική περίπτωση κυκλικού μενού, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα εποχικά μενού (μενού αγοράς) που επαναλαμβάνονται ετησίως.

Μενού των 100 μιλίων
Ένα πολύ ενδιαφέρον μενού, το οποίο ακολουθεί μια διεθνή τάση στην παγκόσμια γαστρονομική αγορά. Σύμφωνα με την τάση αυτή ένα μενού περιλαμβάνει στην πλειονότητα των παρασκευών του πρώτες ύλες που παράγονται εντός ακτίνας 160 χιλιομέτρων από το εστιατόριο. Η πρακτική αυτή περιέχει την εποχικότητα, την τοπικότητα άρα και την φρεσκάδα και κυρίως ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ παραγωγών, μαγείρων και καταναλωτών ευνοώντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Στην Ελλάδα η τάση αυτή φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος, κυρίως στην επαρχία, με πολλά εστιατόρια να εντάσσουν στο μενού τους τοπικά εδέσματα, όπως χόρτα, λαχανικά, κρεατικά ή τυριά.

Υβριδικό μενού
Είναι η πιο ευέλικτη έκδοση σε μενού, καθώς αποτελεί συνδυασμό όλων των παραπάνω τύπων και κατηγοριών.

Πηγή: fnlguide

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η πιο κατάλληλη εποχή για το digital marketing του ξενοδοχείου

Taste and Hospitality

Η σημασία του οικονομικού ελέγχου στα σύγχρονα μπαρ

Taste and Hospitality

Τουρισμός: Πώς θα επιλέγουν οι ταξιδιώτες προορισμό διακοπών στο μέλλον – Έκρηξη των workations

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!