Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

4ήμερη εργασία στην Κύπρο «φέρνει» ο κορωνοϊός; Κι όμως…«όλα στο τραπέζι»

Η συζήτηση για να μειωθεί η εβδομάδα εργασίας στις τέσσερις ημέρες, ως «φάρμακο» για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, τόσο κατά την διάρκεια όσο και μετά την κρίση που έχει προκληθεί από τον κορωνοϊό, επανήλθε εκ νέου στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες στην Γερμανία.

Η βασική ιδέα είναι ότι, δουλεύοντας λιγότερο, οι μισθωτοί θα μοιραστούν καλύτερα έναν αριθμό θέσεων απασχόλησης που τείνει να μειωθεί.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης γερμανικής συντεχνίας, της IG Metall, Γιόργκ Χόφμαν, «ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν μια απάντηση στις διαρθρωτικές αλλαγές σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όπως και στην επιτάχυνση της αύξησης της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας λόγω της πανδημίας».

Ένα τέτοιο μοντέλο εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί και στην Κύπρο; Αν ναι, θα υπάρξει και ανάλογη μείωση των μισθών; Για να απαντήσει αυτά τα δύο βασικά ερωτήματα, η Brief επικοινώνησε με τις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και καταγράφει τις θέσεις τους.

Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ: «Όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι»

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ο Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, κι ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η καθιέρωση, έστω και προσωρινά, της 4ήμερης εργασίας στην Κύπρο τόνισε πως, «όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι νοουμένου ότι θα υπάρξει αντίστοιχη προσαρμογή των απολαβών, υπό την έννοια ότι δεν γίνεται για παράδειγμα να δουλεύω 4 μέρες αλλά να αμείβομαι για 5 μέρες».

 «Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και σενάρια προκειμένου να ανταπεξέλθουμε και να βγούμε από αυτή την δύσκολη περίοδο χωρίς σοβαρές απώλειες, είτε για τις επιχειρήσεις είτε για τις θέσεις εργασίας. Η 4ήμερη εργασία, όμως, είναι ένα από τα εργαλεία που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε, αλλά χρειάζεται συζήτηση και σοβαρή μελέτη και σίγουρα πρέπει να συνδυαστεί και με πολλά άλλα πράγματα», ανέφερα καταληκτικά ο κ. Αντωνίου.

Α. Μιχαήλ (ΚΕΒΕ): «Είμαστε υπέρ και ενθαρρύνουμε τις ευέλικτες μορφές εργασίας»

Την άποψη ότι η τετραήμερη εργασία μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο εξέφρασε και ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ, υποδεικνύοντας ότι, «εκεί και όπου μπορούν να εφαρμοστούν άλλες μορφές απασχόλησης, όπως η καθιέρωση 4ήμερης εργασίας ή η κατ’ οίκον εργασία, εμείς θα ενθαρρύνουμε τα μέλη μας. Αντιλαμβάνεστε, όμως, πως εάν εφαρμοστεί ένα τέτοιο μοντέλο, αυτό θα συνεπάγεται μείωση των ωρών εργασίας και κατ’ επέκταση και μείωση των απολαβών των εργαζομένων», τόνισε.

Την ίδια ώρα, όμως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι, «για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στα εργασιακά πρέπει να υπάρξει διάλογος και να συναφθούν σχετικές συμφωνίες», εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη πως, «αυτό το μέτρο ή άλλες ευέλικτες μορφές εργασίας μπορούν να γίνουν προσωρινά για 6, 8 ή 10 μήνες ή για όσο διαρκεί αυτή η παρούσα κρίση».

Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι, το ΚΕΒΕ ήταν πάντα υπέρ των ευέλικτων μορφών εργασίας ως μέτρο μείωσης της ανεργίας και αύξησης της απασχόλησης. «Δυστυχώς μέχρι σήμερα όποτε θέταμε στο τραπέζι των συζητήσεων κάτι τέτοιο, υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από τις Συντεχνίες», είπε τονίζοντας πως «ωστόσο, πλέον, πιστεύουμε πως πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο προώθησης ευέλικτων μορφών εργασίας, γιατί εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα υπάρξουν απολύσεις και η ανεργία θα αυξηθεί δραματικά».

Κι αυτό, υπογράμμισε, «γιατί πολλές επιχειρήσεις, πλέον, δεν έχουν την δυνατότητα να αντέξουν το εργατικό και το λειτουργικό κόστος που είχαν πριν την κρίση του κορωνοϊού. Άρα, τονίζω, πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να καταστούν ξανά βιώσιμες και να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες τους, όπως είναι τα έξοδα και οι δαπάνες, είτε για το εργατικό είτε και για το λειτουργικό κόστος», κατέληξε ο κ. Μιχαήλ.

ΓΓ ΣΕΚ: «Δεν συντρέχουν λόγοι για να συζητήσουμε κάτι τέτοιο»

Εκ μέρους των συντεχνιών ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ανέφερε στην ιστοσελίδα μας πως, «ως ΣΕΚ θεωρούμε ότι δεν συντρέχουν λόγοι αυτή την στιγμή για να συζητήσουμε κάτι τέτοιο».

«Η ευελιξία στην απασχόληση εάν δεν γίνει συγκροτημένα και εντός ενός συμφωνημένου πλαισίου, εμπεριέχει πάρα πολλούς κινδύνους», τόνισε υποδεικνύοντας, ταυτόχρονα, ότι «για τα δεδομένα της Κύπρου και την εικόνα που έχουμε σε σχέση με την αγορά εργασίας, θεωρούμε, επαναλαμβάνω, πως δεν συντρέχουν λόγοι για να γίνει κάτι τέτοιο ή για να αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση επί τούτου».

ΓΓ ΠΕΟ: «Μπορεί να εφαρμοστεί, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει μείωση μισθών»

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, εξέφρασε την άποψη ότι ένα μοντέλο τετραήμερης εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί και στην Κύπρο, νοουμένου, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει μείωση μισθών.

Όπως ανέφερε στην Brief, «η λογική του ότι, εφόσον υπάρχει πρόβλημα διατήρησης θέσεων εργασίας λόγω του κορωνοϊού και μπορεί να γίνουν απολύσεις, γιατί να μην υπάρξει μείωση στον χρόνο εργασίας για να δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας, δεν είναι λανθασμένη, αλλά για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μερών και να γίνει δεκτή μέσα από την διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τόνισε πως «το ζήτημα δεν είναι αν θα μειωθεί ο χρόνος εργασίας, αλλά το εάν θα διατηρηθούν οι μισθοί και δεν θα υπάρξουν μειώσεις. Εμείς λέμε να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, αλλά την ίδια ώρα να μην μειωθούν οι απολαβές», ξεκαθάρισε ο κ. Κυρίτσης εκτιμώντας ότι «η μείωση του ωραρίου εργασίας είναι μία μορφή βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, ενώ την ίδια ώρα θα αυξήσει και την παραγωγικότητα της εργασίας».

Γράφει: Μάριος Αδάμου/Brief

Related posts

Αρνείται ανάμειξη ο 67χρονος…και πέφτει σε αντιφάσεις – Θα ληφθούν 200 καταθέσεις

Taste and Hospitality

Kετογονική δίαιτα: Ποιοι αδυνατίζουν ευκολότερα με αυτό τον τύπο διατροφής

Taste and Hospitality

To νέο επαγγελματικό βήμα του Πάνου Ιωαννίδη συνδυάζει φαγητό και σινεμά

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!