Παρουσίαση Φιλοξενία

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι αποχρώσεις του μπλε στο Στρυμονικό κόλπο


Ο Στρυμόνας πλωτός ποταμός πλούσιος σε φερτές ύλες που προσχωρούν συνεχώς στην πεδιάδα τον Σερρών και τη λίμνη Κερκίνη.Υπολογίζεται ότι ότι μεταφέρονται ετησίως πάνω από 4 εκατομμύρια φερτών υλών, σε μέση ετήσια απορροή 3,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού! Όλο αυτό καθιστά μέγιστης σημασίας για την περιοχή τον ποταμό, από αρχαιοτάτων χρόνων.

Στρυμονικός Κόλπος έχει συνολικό μήκος άνω των 20 χλμ. Η βυθομετρία εντός του κόλπου χαρακτηρίζεται ομαλή αυξανόμενη κατά τη διεύθυνσή του. Το μέγιστο βάθος του φθάνει τα 95 μέτρα κοντά και ΝΔ του ακρωτηρίου της Απολλωνίας.

Βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα – Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ της Χαλκιδικής και της χερσονήσου που σχηματίζει το όρος Παγγαίο. Ήταν ένα απο τα ταξίδια που είχαν αναβληθεί για τους γνωστούς λόγους. Παρ’όλα αυτά η Ιωάννα Τσαταλίδου, όπου μαζί θα κάναμε το οδοιπορικό, αποφάσισε για το “χατίρι” μας (Taste and Hospitality) να ταξιδέψει και να μας μεταφέρει υπέροχες εικόνες.

Τα πεντακάθαρα γαλανά νερά και τα καταπράσινα βουνά. Οι κάτοικοι της περιοχής φιλικοί, το φαγητό είναι πολύ νόστιμο και η δημόσια συγκοινωνία, είναι φτηνή και αρκετά αξιόπιστη. Ο Στρυμονικός Κόλπος είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της ιστορίας. Το Κάστρο της Ρεντίνας είναι χτισμένο σε ένα λοφίσκο πολύ κοντά στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Απροβάλτας (71ο χλμ.). Πρόκειται για ένα σημαντικό κάστρο της βόρειας Ελλάδας, που στο παρελθόν έλεγχε την πορεία της Εγνατίας οδού μέσω της κοιλάδας του Ρήχιου ποταμού και συνεπώς την κίνηση εμπορευμάτων και στρατευμάτων μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης.  Η Αμφίπολη και τα Στάγειρα, η πατρίδα του Αριστοτέλη, βρίσκονται επίσης σε πολύ κοντινή απόσταση.

Στο πέρασμα του χρόνου η περιοχή βλέπουμε να αλλάζει συνεχώς ονόματα. Αυτό που σίγουρα δεν αλλάζει από τότε μέχρι τώρα είναι η ζωτικής σημασίας για την περιοχή ποταμός. Που συνεχώς ενυδατώνει και βοηθά το έδαφος να είναι τόσο γόνιμο στο κάμπο τον Σερρών. Είναι ένα μέρος απίστευτης ομορφιάς…. γεμάτο νερά, βλάστηση και χρώματα!

Αξίζει να τον επισκεφτείτε….να νιώσετε την θετική ενέργεια του μέσα σας, στέλνει στο κείμενο της η Ιωάννα και δίνω την υπόσχεση ότι μετά που θα “ηρεμήσουν” τα κρούσματα, τα μέτρα, ο τρόμος, ο φόβος και ότι έφερε μαζί του ο ασυμπωματικός “Πανδαιμόνιος ιός” ιος θα είναι το επόμενο ταξίδι…

ΦΩΤΟ:congoscoteam Το κάστρο της Ρεντίνας
Σημειώνεται ότι η πλοήγηση κοντά στις ακτές, ιδίως παρά τις εκβολές του Στρυμόνα με σχετικά μεσαία σκάφη αναψυχής χρήζει ιδιαίτερης προσοχής διότι σε πολλά σημεία παρατηρείται μετακίνηση άμμου στο βυθό, με συνέπεια τα βάθη να μεταβάλλονται από εκείνα που αναφέρονται στους ναυτικούς χάρτες. Συνεπώς η χρήση του βυθομέτρου κρίνεται μάλλον αναγκαία. 
Ο Λέων της Αμφίπολης βρέθηκε μέσα στον ποταμό Στρυμόνα

ΦΩΤΟΣ/Οδοιπορικό: Ιωάννα Τσαταλίδου

Κύρια φωτο: nikisreviews

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ο Γιώργος Πεγιάζης ανέλαβε τα ηνία της κυπριακής αλυσίδας ΤHE HUB CAFÉ!

Taste and Hospitality

Πέθανε ο οινοποιός Georges Duboeuf – Ο «Πάπας» του Μποζολέ

Γεώργιος Ιωαννίδης: H ευεξία το ζητούμενο για μία καλύτερη ζωή…με σύμμαχο το Aelia

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!