Παρουσίαση Φιλοξενία

Κάποτε…στα Βιλλουρούδκια – Το χωριό της κουμανταρίας (Δηλώσεις Κοινοτάρχη)

Αποτελεί ένα από τα 14 χωριά της Κύπρου που παράγει το κρασί Κουμανδαρία. Την εποχή της Φραγκοκρατίας το χωριό ήταν μέρος της Μεγάλης Κουμανταρίας. Οι Φράγκοι μοναχοί είχαν μία έπαυλη στη σημερινή θέση του χωριού. Την χρησιμοποιούσαν ως βάση για την είσπραξη των φόρων από τα γειτονικά χωριά, ενώ  στην έπαυλη αυτή κατασκεύαζαν το κρασί Κουμανδαρία. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Καλού χωριού με 500 μόνιμους κατοίκους, περιλαμβάνουν συκιές, αμυγδαλιές, εσπεριδοειδή, καρυδιές και λαχανικά. Η φυσική βλάστηση του χωριού αποτελείται από λεβάντα, πικροδάφνη, λάδανο, δεντρολίβανο, τρεμιθιές, πεύκα, αγριελιές και λατζιές. Η Κουμανταρία παράγεται στη Κύπρο εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια με τον ίδιο τρόπο που παράγεται και σήμερα και παράγεται από τα ίδια σταφύλια όπως και τότε.

Η αλλαγή της ονομασίας

Το Καλό Χωριό Λεμεσού αν και γεωγραφικά βρίσκεται στην περιοχή Πιτσιλιάς, απέχει 21 χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού. Είναι ένα από τα πέντε χωριά της Κύπρου που έχουν την ίδια ονομασία. Ο κοινοτάρχης Παναγιώτης Χρίστου – Μασσός σε δηλώσεις του στο Taste and Hospitality, μας αναφέρει πώς η αρχική ονομασία του χωριού δεν ήταν αυτή που ήταν σήμερα (αυτό ισχύει και για τα άλλα 4 χωριά με το ίδιο όνομα το οποίο άλλαξαν στην πορεία). Λέει χαρακτηριστικά: «Ονομασία Βιλλουρούδκια, δεν τιμούσε τους κατοίκους και έτσι το άλλαξαν….Η παράδοση αναφέρεται σε μια συνάντηση ενός ξένου που επισκέφθηκε το χωριό με το άλογο του,  με μια γυναίκα κάτοικο στο χωριό. Ο ξένος ρώτησε τη γυναίκα πως ονομαζόταν το χωριό. Η γυναίκα ντρεπόταν να πει το πραγματικό όνομα του χωριού Βιλλιρούθκια και έτσι απάντησε: «Πάντως εν Καλό Χωριό».  Από την απάντηση αυτή έμεινε η ονομασία Καλό Χωριό.

ΦΩΤΟ: Εφημερίδα Λεμεσός – Μουσείο Κουμανταρίας

Οι κάτοικοι φιλόξενοι και προοδευτικοί «βαθιά ριζωμένοι» στη ποτισμένη με ιδρώτα γενέθλια γη, δημιουργούν και εργάζονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη του, σεβόμενοι πάντοτε το φυσικό περιβάλλον που το περικλείει.

Το Taste and Hospitality ετοιμάζει σακίδιο για να επισκεφθεί τα γραφικά σπιτάκια του χωριού, την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Γεωργίου, το μουσείο Κουμανταρίας να συνομιλήσει με τόπακες…

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

E-Hotel Spa & Resort με οδηγό τον Αντώνη Ιωσηφίδη

Iωάννης Σωτηρίου – Με θέα τον ορίζοντα της πόλης, Enastron View Hotel (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

«Street Food Festival», το πιο Χορταστικό Φεστιβάλ διεξάγεται στη Λεμεσό (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!