Γεύσεις Κυρίως Πιάτα

Αποκλειστικό: Τριαντάφυλλος Καλατζής…ένα πιάτο απο την Λήμνο

Ιδιαίτερη αγάπη για την ελληνική γαστρονομία και κυρίως την παραδοσιακή, με έμφαση στην γαστρονομία της Λήμνου! Από τα χρόνια του σχολείου ταγμένος στην μαγειρική διαβάζοντας βιβλία και συνταγές άλλων μαγείρων ακόμα και μέσα στην τάξη του σχολείου. Έχει εργαστεί σε εστιατόρια Μυτιλήνης για 3 χρόνια. Σήμερα είναι συνιδιοκτήτης στο εστιατόριο «Σπιτικές λιχουδιές» στην Νέα Κουτάλη της Λήμνου και μαζί με την γυναίκα του Θεοδοσία παραμένουν στο νησί και δίνουν μια αίγλη μέσα από τα γαστρονομικά τους πιάτα. Εξάλλου, η Λημνιακή γη δίνει πολλές επιλογές στο chef…Αποκλειστικά μοιράζεται με τους αναγνώστες μας μια από τις συνταγές του.

Κασπακινό με κατσίκι

Υλικά

2 κιλά κατσίκι

300 γρ ρύζι καρολίνα ή νυχάκι

700 γρ ζωμό του ψητού

χυμό από 3 λεμόνια

1 κουταλιά ρίγανη βιολογική Λήμνου

Αλάτι, πιπέρι

1 κουταλιά κόλιανδρο (προαιρετικά)

150 γρ ελαιόλαδο

2 κεφάλια τυρί καλαθάκι Λήμνου κατά προτίμηση φρέσκο ή και ανάλατο

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μερίδες το κρέας και πλένουμε πολύ καλά, προσέχοντας για τυχόν τρίχες.

Απλώνουμε στο ταψί, αλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας. Βάζουμε το ελαιόλαδο.

Σε προθερμασμένο φούρνο (200C) ψήνουμε για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές το κρέας. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζουμί που παίρνουμε από το ταψί και αφού βράσει βάζουμε λίγο αλάτι και ρίχνουμε το ρύζι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 18 λεπτά. Το βγάζουμε έτσι ώστε να κρατάει λίγο (η ώρα βρασμού εξαρτάται από το την ποικιλία του ρυζιού και την σκληρότητα του νερού,οπότε δοκιμάζουμε και το βγάζουμε λίγο πριν βράσει). Σουρώνουμε και απλώνουμε πάνω από το κατσίκι.

Κόβουμε το καλαθάκι φέτες και τοποθετούμε πάνω από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Φουρνίζουμε σε 220C και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Σερβίρουμε ζεστό. 

Η κουζίνα της Λήμνου επηρεάζεται από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο νησί, βασίζεται σε προϊόντα της γης και της θάλασσας: το φημισμέ­νο τυρί «καλαθάκι» Λήμνου, το μελίχλωρο, το μοσχοβολιστό κρασί, τα χειροποίητα ζυμαρικά και ο τραχανάς, το θυμαρίσιο μέλι, τα παξιμάδια, οι αστακοί, οι γαρίδες, οι σουπιές, τα νερά­ντζια, τα πετροκολόκυθα, τα καΐσια (βερίκοκα) κ.λ.π. Οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, καθώς και τα εύφορα εδάφη του νησιού μπορούν να προσφέρουν ιδιαίτερα αγαθά! Παραδοσιακές ποικιλίες από φυτά που έχουν προσαρμοστεί σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου υπάρχουν σε σιτηρά, σε αμπέλια, αλλά και σε κηπευτικά και σε όσπρια.

ΦΩΤΟ:  Νίκος Μαστροπαύλος

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

5 λόγοι για τους οποίους ένα μπουκάλι κρασί είναι το καλύτερο δώρο

Taste and Hospitality

Πώς να φας το καρπούζι αλλιώς

Taste and Hospitality

Καφές γάλακτος καρύδας – Οφέλη και βλάβες

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!