Νέα Νεα της Αγορας

“Για χάρη μου, δώσε “μάχη”, σ’ αυτό τον πόλεμο”… (ΒΙΝΤΕΟ)

«Την πρώτη φορά κοιτάς το γιατρό στα μάτια, με την αδρεναλίνη του φόβου να προκαλεί επώδυνες συσπάσεις στα επινεφρίδια και στην ψυχή. Μόλις χαρακτηρίστηκες καρκινοπαθής και δεν μπορείς να διανοηθείς ότι αυτό που ως χτες αποκαλούσες κανονική ζωή θα επιστρέψει κάποτε στη θέση του.

Φωτό Αρχείου

Μερικούς μήνες αργότερα, είσαι πια έμπειρο μέλος μιας κοινότητας που ανταλλάσσει εύγλωττα χαμόγελα αλληλεγγύης στην αίθουσα αναμονής της ακτινοθεραπείας και στους διαδρόμους της μονάδας χημειοθεραπείας και έχεις μάθει να σκέφτεσαι διαφορετικά: ότι, δηλαδή, οι στρατηγοί επιστήμονες που ρυθμίζουν την καθημερινότητά σου είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν μαζί σου και για χάρη σου, μάχη-μάχη, τον πόλεμο και αντιμετωπίζουν τον καρκίνο όπως οι ναυτικοί τη θάλασσα: με γνώση των κινδύνων και σεβασμό στα καπρίτσια του καιρού αλλά με προορισμό πάντα ένα ασφαλές λιμάνι. Κι έχεις μάθει να πολεμάς στο πλευρό τους και να ελπίζεις.

Έτσι, εισπράττεις το πρώτο μεγάλο δώρο: το δικαίωμα να πιστέψεις στην αποθεραπεία, ανταλλάσσοντας την ταυτότητα του καρκινοπαθούς με ένα εισιτήριο. Δεν θα πω «επιστροφής», γιατί μετά τον καρκίνο δεν θες να γυρίσεις πίσω. Θες να πας μπροστά.

Προσωπικά, την πρώτη φορά που ένιωσα (κάπως) αποθεραπευμένη από τον καρκίνο ήταν όταν, μπαίνοντας στο νοσοκομείο για έναν έλεγχο ρουτίνας, ένιωσα δυσφορία. Επί μήνες, μόνο εκεί μέσα ένιωθα ασφαλής, μόνο κρυμμένη πίσω από τους χειρουργούς και τους ογκολόγους μου πίστευα ότι ο καρκίνος δεν θα μπορούσε να με ξαναβρεί. Αυτό λέγεται και ιδρυματισμός. Το πρωτόγνωρο αίσθημα της δυσφορίας έδινε ένα πρώτο, αμυδρό σήμα από-ιδρυματοποίησης, που γεννούσε με τη σειρά του ένα τρομαχτικό ερώτημα: και τώρα, τι;

Ένα από τα πρώτα νέα βήματα ήταν να βρω έναν διαφορετικό χαρακτηρισμό. Δεν ήθελα πια να με λέω καρκινοπαθή. Κάθε φορά που πήγαινα για τον τακτικό ιατρικό έλεγχο, έλεγα στους δικούς μου ότι πάω να πάρω «άδεια παραμονής», αλλά κι αυτό προσπαθώ να το αποβάλω γιατί έχει μια απόχρωση προσωρινότητας που δεν θέλω να με εκφράζει. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα εξοικείωσης μ’ έναν κόσμο όπου όλα περιστρέφονται γύρω από τον καρκίνο, είχε έρθει η ώρα να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό. Ας πούμε, να πάω κομμωτήριο, να βάψω το μαλλί. Η πόρτα είχε ανοίξει.

Στα δυόμιση χρόνια μετά τη διάγνωση και ενώ μέχρι τότε έκανα τις εξετάσεις πειθήνια και αισιόδοξα, ξαφνικά το μέσα μου επαναστάτησε. Δεν ήθελα άλλα τρυπήματα, άλλα μηχανήματα και, επιπλέον, έτρεμα μήπως η αισιοδοξία μου ετοιμαζόταν να με εκδικηθεί. Μετά κατάλαβα ότι και αυτή, η απόλυτα φυσιολογική αντίδραση, δεν ήταν παρά ένα ακόμη άλμα στη διαδικασία της αποθεραπείας. Ναι, ήθελα να πιστέψω ότι ο καρκίνος ήταν πίσω μου. Δηλαδή, κόντευα πια να το πιστέψω αλλά δεν τολμούσα.

Αν το έχω πιστέψει πια; Δεν έχω τολμήσει ακόμη αλλά το προσπαθώ κάθε μέρα. Αν φοβάμαι; Ναι, φυσικά – αλλά φοβάμαι κι όταν περνάω ένα μεγάλο δρόμο. Αν θα ξεχάσω την εμπειρία του καρκίνου; Ούτε μπορώ, καθώς η ανάμνησή του είναι χαραγμένη ανεξίτηλα στο σώμα μου, αλλά ούτε και θέλω. Θέλω η εμπειρία του να εξακολουθεί να με εφοδιάζει καθημερινά με την ευγνωμοσύνη που έμαθα να νιώθω για τα απλά πράγματα, με την ικανότητα να διακρίνω τα σημαντικά από τ’ άλλα, με την επίγνωση ότι αξίζει να φροντίζω τον εαυτό μου. Κι όχι μόνο να τα νιώθω αλλά να αγωνίζομαι για την εφαρμογή τους. Θέλω, με άλλα λόγια, να μην καθορίζει ο καρκίνος την καθημερινότητά μου, όπως έκανε μέχρι πρόσφατα, αλλά να με βοηθάει να από-θεραπεύομαι κάθε μέρα – ακόμη κι όταν θα έχουν περάσει πολλά χρόνια μετά από εκείνη την πρώτη φορά στο γιατρό…».

Η «Αροδαφνούσα»,όταν πρωτολειτούργησε το 1976, σκοπό είχε να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων και άπορων καρκινοπαθών, που χρειάζονταν στέγη και φροντίδα. Στα 44 χρόνια της ιστορίας της, έξελίχθηκε σ’ ένα σύγχρονο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας όπου στόχος πλέον είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. 

 Στο οίκημα προσφέρονται υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας και  εξυπηρετούνται εξωτερικοί ασθενείς στους ειδικούς χώρους που έχουν διαμορφωθεί στον πρώτο όροφο»  Η νέα «Αροδαφνούσα» ανακαινίστηκε πρόσφατα και διαθέτει 26 μονόκλινα δωμάτια ασθενών, 11 περισσότερα από προηγουμένως. Στον χώρο  λειτουργεί ειδικά σχεδιασμένο φυσιοθεραπευτήριο, καθώς και χώροι για εξειδικευμένες θεραπείες.

Η πανδημία δεν έπέτρεψε να γίνουν οποισδήποτε εκδηλώσεις για να μαζετούν χρήματα γιατί “και η δική μας γενιά μπορεί να σταθεί δίπλα στην Αραδαφνούνα…”

Σήμερα επιβιώνουν από τον καρκίνο περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ. Σχεδόν 28 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με ιστορικό καρκίνου ζουν σήμερα. Με άλλα λόγια, ο καρκίνος έχει γίνει μια ασθένεια που οι γιατροί μπορούν να διαχειριστούν. Βοηθήσετε να δομηθεί αυτή την αίσθηση ελπίδας.

Η μαρτυρία που ανήκει σε μια φίλη της ιστοσελίδας/ncologist-athens, ασθενή σε στάδιο αποθεραπείας, και δημοσιεύτηκε ως έχει στη σελίδα αναγνωστών του Protagon.gr, τον Ιούνιο 2017, «ζωγραφίζοντας» μια πιο σύγχρονη, ρεαλιστική όψη του καρκίνου, όπως τη βιώνει η ίδια.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Eπ. Αμμοχώστου: Η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία…Προβληματισμός για τους επόμενους μήνες

Taste and Hospitality

Αποσύρεται εμφιαλωμένο νερό – Περιέχει «ψευδομονάδες» (ΦΩΤΟ)

Taste and Hospitality

«Από μηχανής Θεός» η Ε/Κ πλευρά…Δώσαμε ρεύμα και για τη σημαία της ντροπής!

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!