Πρόσωπα Φιλοξενία

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ambassador of Taste for the Global Gastronomy – Εύη Χιώτη

Το να είσαι γυναίκα σεφ και μάλιστα με πολλές διακρίσεις, μεγάλες διαδρομές και πολλούς στόχους, ήταν το κύριο «κεφάλαιο» που επιδίωξα μια συνομιλία με την Ambassador of Taste for the Global Gastronomy Εύη Χιώτη. Σ’ ένα κυρίως ανδροκρατούμενο χώρο η ενασχόληση με γαστρονομία  από γυναίκες έχει αρχίσει να απομυθοποιείται όλο και περισσότερο. Τολμούν, αναλάβουν  επιχειρηματικό ρίσκο και  δραστηριοποιούνται σε χώρους που ίσως πιο παλιά να μην τολμούσαν. Σκληρή δουλειά, όραμα και επιμονή τα κυριότερα εφόδια της κ.Χιώτη, τα οποία εξακολουθεί να «κρατάει» περισσότερο από 30 χρόνια όπου εντάχθηκε στο χώρο της γαστρονομίας. Σε μια αποκλειστική εξομολόγηση στο Taste and Hospitality μου υπενθυμίζει ξανά ότι ο δρόμος προς την επιτυχία χρειάζεται αυθεντία, ήθος, αυτοπεποίθηση και σωστή διαχείριση στο «παιγνίδι» των προκλήσεων.

Γεννημένη στη Λευκωσία το 1965, η πολυβραβευμένη Σεφ η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της γαστρονομίας εδώ και τρεις δεκαετίες. Αφού ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές της σπουδές συνέχισε την εκπαίδευση της  στον τομέα της μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής σε Γαλλία και Ελλάδα, αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε διεθνείς διαγωνισμούς κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις:

  • Xρυσό μετάλλιο (Chef’s Club.Greece)
  • 10 best European joung Chefs (Bienalle Rome)
  • Φιναλίστ Γαλλίας( La Cuiller d’or)

H K.Χιώτη είναι μέλος των Les ToquesFrançaises, η 1η γυναίκα μέλος της ομάδας κριτών του συνδέσμου αρχιμαγείρων Κύπρου και η 1η γυναίκα πρεσβευτής παγκόσμιας γαστρονομίας GTBB. Συνταγές της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και σε βιβλίο (10 μεγάλοι Κύπριοι Σιέφ.) και σε εκπομπές μαγειρικής.

Μελετά την Γαλλική αλλά και την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γαστρονομίας, δραστηριοποιείται στην αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας Σεφ, της αειφόρου γαστρονομίας, της βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων, της μετάδοσης των γνώσεων στους νεότερους και της καθοδήγησης τους για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Να υποθέσω λοιπόν πως η αγαπημένη σας κουζίνα είναι η Γαλλική και η Ελληνική: «Δεν θα έλεγα ότι πέσατε έξω, όμως μαγειρεύω την δική μου κουζίνα με γνώμονα το νόστιμον, νόστος-μνήμη-επιθυμία».

Η απόφαση για το δρόμο της γαστρονομίας

«Οι γονείς μου ήταν εστιάτορες από πολύ νέοι και όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, το περιβάλλον  της κουζίνας και της σάλας του εστιατορίου ήταν συνυφασμένα με την καθημερινότητα μου. Οι ήχοι των πιάτων, η ένταση της κουζίνας, τα χαμόγελα των ανθρώπων όταν έπαιρναν ευχαρίστηση από το φαγητό είναι μια κοινωνικότητα οικουμενική μ’ έναν άλλο τρόπο .

Η γαστρονομία σου δίνει αμέτρητες δυνατότητες βελτίωσης, εξέλιξης, μελέτης, είναι συνδεδεμένη με την ζωή και την ιστορία της ανθρωπότητας γενικότερα αλλά και με τις προσωπικές μας ιστορίες στις καλύτερες τους στιγμές.

Ο ανδροκρατούμενος χώρος και η…υπομονή

«Νικολέτα δεν σας πω κάτι άλλο πέρα ότι είναι δύσκολος χώρος γενικά. Οι γυναίκες βρίσκουν δυσκολίες στην ανέλιξη τους και γι’ αυτό πρέπει να επιμένουν περισσότερο, να αποκτούν συνεχώς γνώσεις και ικανότητες, να στοχεύουν στην τελειότητα και  να διατηρούν μεγάλα αποθέματα αξιοπρέπειας και υπομονής. Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος βρίσκει τον τρόπο να κερδίζει την θέση που του αξίζει και να εξελίσσετε». Αν με ρωτήσεις για εμπόδια θα σου πω: Πως συνάντησα πολλές φορές και πρέπει να ευγνωμονώ γι’ αυτό διότι με «ξεβόλεψαν» και μου άνοιξαν νέους ορίζοντες.

Την  ρωτάω γιατί πάντα είχα την περιέργεια εάν στο σπίτι μαγειρεύει με το ίδιο μεράκι και πάθος που κάνει και στη δουλειά της. Ομολογώ ότι η απάντηση της δεν με εκπλήσσει: «Στο σπίτι μαγειρεύουμε με γνώμονα την σωστή διατροφή της οικογένειας. Το σπιτικό φαγητό έχει άλλη φιλοσοφία, μέσα από τους αιώνες, μας διδάσκει η γη και οι πρόγονοι μας. Στο σπίτι πιστεύω στην παραδοσιακή εποχιακή κουζίνα αλλά με φαντασία και δημιουργικότητα».

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

1977: Το βαπόρι απ’ την Περσία ήταν Κυπριακό και έμεινε στην ιστορία

Τι πρέπει να έχει ένα δωμάτιο ξενοδοχείου

Taste and Hospitality

Λάρνακα, η πρώτη πόλη με τρισδιάστατη ξενάγηση

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!