Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

40 ημέρες χρειάστηκαν για να καταστραφεί η οικονομία της Κύπρου

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε χαριστικά δάνεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που παραχωρήθηκαν κυρίως από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Τα κόμματα κατέθεσαν τις απόψεις τους επί του προσχεδίου της έκθεσης και το τελικό κείμενο υποβλήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

8 Απριλίου 2014 στην Επιτροπή Ελέγχου, τέθηκαν οι προϋποθέσεις αποκάλυψης ονομάτων στο τελικό κείμενο της έκθεσης, οι οποίες είναι να μην επηρεάζονται δικαστικές διαδικασίες και να αφορούν σε διαγραφές δανείων που δεν δικαιολογούνται.

Ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης αποκάλυψε μια από αυτές τις περιπτώσεις, που αφορά σε διαγραφή δανείου της εταιρείας Delta, θυγατρικής του ομίλου Μαρφίν, ύψους 29 εκατ. ευρώ.

Με βάση έγγραφο που κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Συλλούρης, η προνομιακή μεταχείριση δανείων αφορά σε ονόματα που καταλαμβάνουν 7 σελίδες, ενώ άλλες 11 σελίδες καταλαμβάνουν τα ονόματα αυτών που έλαβαν δάνεια με χαμηλά επιτόκια.

Από το προσχέδιο της έκθεσης, η Κύπρος οδηγήθηκε στην οικονομική καταστροφή μέσα σε 40 μέρες, από τις 23 Μαΐου 2012 μέχρι και τις 3 Ιουλίου 2012, όταν η Λαϊκή Τράπεζα άντλησε 6,2 δισ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ELA), ενέργεια η οποία αποδίδεται σε ” κάκιστους κι εγκληματικούς χειρισμούς των τότε αρμοδίων”.

Η άντληση αυτή, σημειώνεται, συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάρρευση της οικονομίας. Ευθύνες γι’ αυτό επιρρίπτονται, διαχρονικά, στους δύο διοικητές της Κεντρικής, Αθανάσιο Ορφανίδη (παρά το ότι είχε φύγει στο τέλος Απριλίου από την Κεντρική) και Πανίκο Δημητριάδη, στον τότε υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και στο τότε συμβούλιο της τράπεζας, υπό τον Μιχάλη Σαρρή. Διαχρονικές ευθύνες επιρρίπτονται και στην προηγούμενη διοίκηση της Λαϊκής υπό τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Ευθύμιο Μπουλούτα, που φρόντιζαν να ξεφορτώνουν τα δάνεια της θυγατρικής Λαϊκής στην Ελλάδα, φορτώνοντάς τα στη μητρική Λαϊκή στην Κύπρο.

Ευθύνες δεν επιρρίπτονται μόνο στην κυβέρνηση Χριστόφια αλλά και στη νυν, του Νίκου Αναστασιάδη, η οποία κατηγορείται ότι ενεργώντας σπασμωδικά, υπό την πρωτοφανή όμως πίεση των περιστάσεων που επικρατούσαν τις ημέρες που ακολούθησαν το κούρεμα και με διαπραγματευτική δύναμη στο κατώτατο δυνατό σημείο, προχώρησε σε πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, για μόλις 450 εκατ., μια πράξη που δεν έπρεπε να γίνει ή τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που έγινε.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι διαχρονικά η διοίκηση της Λαϊκής φόρτωνε την τράπεζα στην Κύπρο διατραπεζικό χρέος, ξεφορτώνοντάς το από τη Λαϊκή στην Ελλάδα.

«Η διοίκηση της Λαϊκής και τα στελέχη της με μεθοδευμένο και εγκληματικό τρόπο, παρέσυραν την τράπεζα και ταυτόχρονα την κυπριακή οικονομία σε κατάρρευση» αναφέρεται στην έκθεση… Η όλη στάση των αρμοδίων και της διοίκησης της Λαϊκής εμπεριέχει μεθοδευμένη σκοπιμότητα σε βάρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, την ίδια ώρα που προστατεύονταν οι χρηματοοικονομικές ισορροπίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε άλλα τίθεται το ερώτημα για ποιον λόγο η έγκαιρη διάλυση της Λαϊκής δεν αποτέλεσε ποτέ επιλογή μεταξύ των λύσεων που εξετάστηκαν».

Ανεξέλεγκτη άντληση Emergency Liquidity Assistance

Η  άντληση ELA έγινε ανεξέλεγκτα και χωρίς να υπολογισθούν οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία. Οι αποφάσεις για άντληση ELA από τη Λαϊκή πάρθηκαν χωρίς να ληφθεί υπόψη από τους αρμοδίους ότι μια και μόνη τράπεζα θα προέβαινε σε υπερδανεισμό από τον ELA, άκρως δυσανάλογου ύψους, σε σχέση με το ΑΕΠ ολόκληρης της Κύπρου. Ο ELA της Λαϊκής, στις 28 Μαρτίου 2013, έφτασε τα 9,1 δισ. σε σχέση με τα 17 δισ. που ήταν το ΑΕΠ της χώρας.

Διαπιστώνεται επίσης «αδράνεια και έλλειψη υπευθυνότητας των κρατικών αρμοδίων που δεν ενήργησαν έγκαιρα, δηλαδή αμέσως μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, για να εντάξουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εφόσον η Κυβέρνηση ευθύς εξαρχής δεν μπορούσε να στηρίξει ή να ανακεφαλαιοποιήσει τη Λαϊκή».

Αξιοσημείωτο αλλά και άξιον απορίας χαρακτηρίζει η Επιτροπή το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα 40 ημερών (από τις 23/5/2012 μέχρι τις 3/7/2012) το ποσόν του ELA της Λαϊκής αυξήθηκε κατά 6,2 δισεκατομμύρια. Με βάση και μόνον αυτό, η Επιτροπή εξάγει το συμπέρασμα ότι «η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η οικονομική καταστροφή της Κύπρου συντελέστηκε λόγω των κάκιστων αλλά και εγκληματικών χειρισμών των αρμοδίων μέσα σε 40 ημέρες».

Η Επιτροπή κατέληξε  στο συμπέρασμα ότι σημαντικός παράγοντας για τον αυξημένο ELA ήταν η μεγάλη αύξηση παραχώρησης δανείων από τη Λαϊκή στην Ελλάδα, δάνεια τα οποία κάλυπτε με τα κεφάλαιά της η Λαϊκή στην Κύπρο.

«Η Επιτροπή», τονίζεται στο πόρισμα, «κρίνει ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ποιος και υπό ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια ενέκρινε την άντληση ELA, ειδικά μετά τον Ιούλιο του 2012, όταν η Λαϊκή έγινε κρατική, πώς τα δισεκατομμύρια αυτά κατέληγαν στην Ελλάδα και ποιοι τα έπαιρναν».

Ευθύνες καταλογίστηκαν και στην Επ. Κεφαλαιαγοράς για τη διερεύνηση με καθυστέρηση δύο χρόνων της παραπλανητικής δήλωσης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Λαϊκής, Ευθύμιου Μπουλούτα, στον οποίο επεβλήθη τελικά πρόστιμο 100.000 ευρώ, επειδή στις 28/9/2011 είπε πως η Λαϊκή ήταν υγιής και δεν χρειαζόταν κεφάλαια, ενώ είχε ήδη αρχίσει να παίρνει ELA.

Εξ άλλου, η εφημερίδα «Αλήθεια» δημοσίευσε τότε στοιχεία από το έγγραφο, χωρίς να αναφέρει ονόματα, για άτομα και εταιρείες στην Κύπρο και την Ελλάδα που πήραν δάνεια είτε με ευνοϊκά επιτόκια από 0% μέχρι 3%, είτε χωρίς εξασφαλίσεις, είτε χωρίς ημερομηνία αποπληρωμής, είτε ακόμα βάζοντας ως εξασφαλίσεις μετοχές της MIG του μακαρίτη Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ανέφερε πως από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή διαπιστώνεται ότι σε δύο περιπτώσεις διαγράφηκαν δάνεια 29 εκατ. ευρώ και 117 εκατ. ευρώ από τη Λαϊκή.

Η έκθεση καταγράφει για την περίοδο 2006-2012 τις περιπτώσεις δύο δανείων 40 και 31 εκατ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις και άλλων 6 δανείων συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 280 εκατ. δεν είχαν κάλυψη. Σε άλλες 45 περιπτώσεις, άτομα και εταιρείες από την Κύπρο και την Ελλάδα πήραν μεγάλα δάνεια με εξασφαλίσεις μετοχές της MIG. Ειδικότερα αναφέρεται εταιρεία που πήρε δάνειο 45 εκατ. ευρώ με εξασφάλιση 1,6 εκατ. σε μετοχές της MIG και με χρηματική ασφάλιση 751.000. ‘Αλλο δάνειο 41 εκατ. ευρώ είχε διασφαλίσεις 1,67 εκατ. ευρώ.

Το προσχέδιο της έκθεσης περιλαμβάνει μακρύ κατάλογο δανείων συνολικού ύψους πέραν των 45 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μεταξύ 0 και 1,34%.

Πάντως, η Marfin Investment Group, με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 8 Απριλίου του ‘14, διαψεύδοντας όσα αναφέρθηκαν για διαγραφή δανείων που παραχώρησε η Λαϊκή Τράπεζα σε εταιρεία συνδεδεμένη με τη MIG και σε ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Από σήμερα αύξηση στο κρέας 22%

Taste and Hospitality

«Χωρίς να υπολογίζει τους εστιάστορες παίρνει αποφάσεις ο Υπ.Υγείας»

Taste and Hospitality

Lockdown: Version 2…Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!