Κυπριακά Προϊόντα Παρουσίαση

Κάθε Κυπριακό καφενείο είχε γράψει στο χρόνο, τη δική του ιστορία

Σε οποιοδήποτε οδοιπορικό και αν πάω πάντα θα σταματήσω σ’ ένα παραδοσιακό καφενείο. Συνειδητά αυτή η κίνηση μπορεί να μην συνδέεται τόσο με την ανάγκη για ένα σφηνάκι ζιβανία ή ένα καφέ. Υποσυνείδητα μπορεί και να το κάνω…γιατί εκεί θα ήθελα να ξαναβρεθώ έστω ακόμη μια φορά. Έγραψε ο Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες: «Αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι τι σου συμβαίνει, αλλά τι θυμάσαι και πως το θυμάσαι».

ΦΩΤΟ: Χρήστος Κωστελίδης

Η γοητεία της μυρωδιάς, του καπνού, του κυπριακού καφέ, της κλεισούρας, τα χτυπήματα από τα ζάρια, τα πειράγματα οι παραγγελιές όπως: «Έναν γλυκύ-βραστό», «Έναν με ολίγη», και άλλα τέτοια έρχονται στο μυαλό μου. Λαχταρούσα τη στιγμή που η γιαγιά μου θα με ζητούσε να πάω  να διαμηνύσω στον παππού πως το τραπέζι είναι ήδη στρωμένο. Ήταν και εκείνη η χαρά στο βλέμμα του κάθε φορά που με έβλεπε και  με κερνούσε το φρουτοποτό ή χυμός πορτοκάλι (αλήθεια τι ήταν;) lex. Στο κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο έβαζα κέρμα να μιλήσω με την μαμά μου στην Λευκωσία, μέχρι να ρεφάρει ο παππούς στο τάβλι. Ανεβαίναμε στην μηχανή με προορισμό το σπίτι. Η πιο γλυκιά εικόνα των παιδικών μου χρόνων κάθε φορά που βάζω τον τζισβέ να φτιάξω κυπριακό καφέ.

 Οι θαμώνες…

ΦΩΤΟ: Χρήστος Κωστελίδης

Θυμάμαι πώς στο καφενείο του χωριού, δεν γινόταν διάκριση ανάμεσα σε φτωχούς ή πλούσιους. Καφενειακές συζητήσεις. Άνθρωποι που δεν ήταν αποβλακωμένοι. Που διηγούνται συνεχώς ιστορίες. Που άλλοι στήριζαν το κεφάλι τους να μην πέσει από την βαρεμάρα, άλλοι που τους κορόιδευαν και έψαχναν «τρόπους» να τους τρομάξουν.  Ήταν και αυτοί βλέπεται που ήταν τα «κοπέλια» του χωριού που διασκέδαζαν με τον πιο αγαθό θαμώνα. Μοιράζονται ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ τα δύσκολα και όμορφα της καθημερινότητας τους

Όπως κάθε τι αυθεντικό, έπεσε αμαχητί με την πάροδο των χρόνων. Γι’ αυτό χαίρομαι όταν ταξιδεύω σε χωριά…δεν γίνεται όλο και ένα θα βρεθεί μπροστά μου…

Το μπρίκι

Το μεταλλικό σκεύος με λαβή το οποίο χρησιμοποιείται για το ψήσιμο καφέ, η οποία προέρχεται απ’ την Τουρκική λέξη ibrik. Παλιά τα μπρίκια όπως κι όλα τα μαγειρικά σκεύη ήταν χάλκινα Στην κυπριακή διάλεκτο θα το πούμε: τζ̆ουσβέ ή τζ̆ισβές – μπρίκκιν ή ιμπρίκκιν!

Ο καφές στο μπρίκι είναι μια παράδοση που μοιράζονται –με τις ανάλογες διαφοροποιήσεις ως προς το άλεσμα και το καβούρντισμα, που του δίνει και το ανάλογο, άλλοτε πιο σκούρο ή ανοιχτό χρώμα– πολλοί λαοί της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων αλλά και της Βόρειας Αφρικής. Οι Άραβες, λόγου χάριν, τον αρωματίζουν με καρδάμωμο ή ανθόνερο. Ο καφές στο μπρίκι στην Τουρκία λέγεται «τούρκικος» –έτσι τον ζητούσαμε και στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια, πριν επικρατήσει το «ελληνικός», στην Αρμενία «αρμένικος», στη Βοσνία «βοσνιακός», στην Κύπρο «κυπριακός» και στη… γλώσσα των baristi, που πλέον δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στα σχετικά διεθνή πρωταθλήματα καφέ, «cezve/ibrik», αναφέρει ο Βασίλης Δημαράς.

Πώς να φτιάξουμε τον καλύτερο καφέ

Η άλεση του καφέ πρέπει να είναι παρά πολύ ψιλή. Υπάρχουν ειδικοί μύλοι που τον αλέθουν σε μορφή πούδρας. Το επόμενο που πρέπει να προσέξουμε είναι το νερό, που θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και η ποσότητά του γύρω στα 60 ml για μια κουταλιά καφέ (6 με 7 γραμμάρια) που αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι. Προτιμήστε το γκαζάκι ή τη χόβολη – αν και είναι δύσκολη για οικιακή χρήση. Αφού ζεσταθεί λίγο το νερό, προσθέτετε τον καφέ και (προαιρετικά) τη ζάχαρη και αναδεύετε. Αφήνετε το μπρίκι σε χαμηλή, ελεγχόμενη φωτιά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να χυλώνει και να φουσκώνει. Τότε είναι που το αποσύρετε. Προσοχή, δεν πρέπει να τον αφήσετε παραπάνω γιατί θα βράσει αρκετά και θα χάσει το καϊμάκι του. Τον σερβίρετε στο κλασικό, μικρό φλιτζάνι και τον αφήνετε για περίπου ένα λεπτό να «αναπνεύσει» και να πέσει η θερμοκρασία του.

Κύρια φωτό: Αρχείου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Θα σου βάλω… πιπέρι!

Taste and Hospitality

Οινοποιείο ΜΕΝΑΡΓΟΣ : Η χρύση Κουμανδαρία της Κύπρου

Taste and Hospitality

Το πιο γοητευτικό ξενοδοχείο στην ιστορία της Κύπρου – Στον “πάγο” το μέλλον του (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!