Γαστρονομία είναι η τέχνη της επιλογής, της παρασκευής, του σερβιρίσματος και της απόλαυσης της εκλεκτής τροφής.
Σύμφωνα με τον πρώτο ορισμό που έδωσε ο διάσημος Γάλλος γαστρονόμος του 18ου αιώνα Σαβαρέν (Brillat- Savarin): “Γαστρονομία είναι η βαθιά γνώση όλων όσων αφορούν στη διατροφή του ανθρώπου”. Σήμερα ορίζεται γενικά ως τέχνη και επιστήμη της ανθρώπινης διατροφής.
Στο διάβα των αιώνων οι γαστρονομικές συνήθειες των διαφόρων λαών αποτέλεσαν πολιτιστικό δεσμό ίσως ισχυρότερο από γλωσσικό, ή άλλου είδους επίδραση.

Ασημένια σκεύη σερβιρίσματος – Βερσαλλίες
Στη Γαλλία, αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της τέχνης έπαιξε ο γάμος της Αικατερίνης των Μεδίκων με τον μέλλοντα βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκο Β’, το 1533. Κατά την άφιξή της στη Γαλλία έφερε μαζί της από τη Φλωρεντία ένα επιτελείο μαγείρων, που μεταφύτεψε την εκλεκτική παράδοση της Ιταλικής Αναγέννησης στη Γαλλία.
Επέβαλε επίσης και ριζικές αλλαγές στα ήθη, κάνοντας κανόνα τη συμμετοχή γυναικών στα επίσημα γεύματα. Το τραπέζι διακοσμήθηκε με ασημένια κομψοτεχνήματα, δημιουργήματα του γλύπτη και χρυσοχόου Μπενβενούτο Τσελίνι. Στα σερβίτσια κυριαρχούσαν τα γυαλικά και τα βενετσιάνικα κρύσταλλα και τα τραπεζομάντηλα εντυπωσίαζαν με τα λεπτά τους κεντήματα.

Αλατιέρα – Έργο του Benvenouto Celini
Στην προεπαναστατική Γαλλία η αχαλίνωτη σπατάλη και η επίδειξη ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της γαστρονομίας.
Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ έδειξε αληθινό ενδιαφέρον για τη μαγειρική τέχνη. Τα πιάτα παρουσιάζονταν με αυστηρά καθορισμένη σειρά, αντί να στοιβάζονται στο τραπέζι όλα μαζί. Στη διάρκεια της βασιλείας του (1643 -1715) γενικεύθηκε η χρήση του πιρουνιού και άρχισε η παραγωγή των εκλεκτών σκευών από πορσελάνη.

Πιάτα από πορσελάνη
Μετά τη γαλλική επανάσταση του 1789, οι σπουδαιότεροι μάγειρες της χώρας, που παλιότερα είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν την τέχνη τους στα πλούσια σπίτια, βρήκαν εργασία σε εστιατόρια. Τα εστιατόρια άρχισαν να πληθαίνουν και έγιναν έτσι τα κυριότερα κέντρα όπου αναπτύχθηκε η γαλλική κουζίνα.
Στο εξής, η γαλλική γαστρονομία θα σημειώσει συνεχή άνοδο, χάρις σε μια σειρά προικισμένων μαγείρων, που το ταλέντο τους δεν έχει βρει εφάμιλλο σε καμιά άλλη χώρα.

Ασημένια μαχαιροπήρουνα
Η γαλλική γαστρονομία ξεχωρίζει χάρη στο ταλέντο των μεγάλων της σεφ αλλά και με την άριστη οργάνωση της κουζίνας της, που την χαρακτηρίζουν ορισμένες συνήθειες. μια από αυτές είναι η χρήση εκλεκτών κρασιών που συνοδεύουν το γεύμα. Η σωστή επιλογή του κρασιού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τελετουργίας του τραπεζιού.

Το Μπορντό και η Βουργουνδία είναι δύο από τις περιοχές που παράγουν το γαλλικό κρασί
Tης Αναστασίας Κουβέλα