Γεύσεις Ποτά

Baijiu: Tο δημοφιλέστερο ποτό για το οποίο δεν έχεις ακούσει ποτέ

Αποκλείεται να έχεις ακούσει ποτέ στη ζωή σου για το baijiu και πολύ περισσότερο, αποκλείεται να το έχεις δοκιμάσει. Ελαφρώς πικάντικο αλλά διακριτικό, φτιαγμένο από σιτηρά και με όνομα που μεταφράζεται ως “καθαρό αλκοόλ”, το baijiu είναι το εθνικό ποτό της Κίνας και ένα από τα πιο επιτυχημένα -βάσει πωλήσεων- liquors του πλανήτη,αναφέρει το esquire. Παρά τη διαχρονική κυριαρχία του ουίσκι αλλά και την άνθηση τόσο του ρουμιού όσο και των αποσταγμάτων αγαύης (τεκίλα και mezcal), το baijiu έχει κατορθώσει να παραμείνει το αγαπημένο spirit μίας αγοράς που αριθμεί περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια εν δυνάμει καταναλωτές. 

Ωστόσο, εκτός Κίνας το εν λόγω ποτό παραμένει ολοκληρωτικά και καθολικά άγνωστο, τουλάχιστον προς το παρόν – τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι ακόμη και από τα duty free των αεροδρομίων, οι αγοραστές είναι Κινέζοι που απλά θέλουν να το προμηθευτούν φθηνότερα. Σε περίπτωση που ψήθηκες να διευρύνεις τους (οινο)πνευματικούς σου ορίζοντες, ακολουθούν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτό.

Ενδείκνυται για σφηνάκια

Το πρώτο πράγμα που γίνεται προφανές στο baijiu είναι το άρωμά του (σε αντίθεση με τη γεύση του, που δεν είναι και η καλύτερη). Δε θυμίζει το ρούμι ή την τεκίλα αλλά είναι αισθητά πιο γλυκιά. Σερβίρεται σε μικρά ποτηράκια, που φυσικά θυμίζουν τα σφηνοπότηρα και αυτή είναι μία σαφής ένδειξη για το πώς πρέπει να πίνεται. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι σχετικά υψηλή: 50-65% ABV (η βότκα για παράδειγμα βρίσκεται κάπου στο 40%).

Baijiu, το δημοφιλέστερο ποτό για το οποίο δεν έχεις ακούσει ποτέ
ΜΠΑΙΤΖΙΟΥ 4
ΜΠΑΙΤΖΙΟΥ 5
Πίνεται με παρέα

Σε μία κουλτούρα που ούτως ή άλλως δίνει έμφαση στην υπερ-κοινωνικοποίηση, το baijiu είναι εκείνο που φέρνει κοντά τους ανθρώπους – όπως άλλωστε διαχρονικά κάνει το ποτό. Τιμάται λοιπόν ιδιαιτέρως σε κοινωνικές εκδηλώσεις ενώ πολύ συχνά αντικαθιστά το κρασί σε γεύματα. 

Υπάρχουν διάφορα είδη baijiu

Το baijiu δεν περιορίζεται απαραίτητα σε μία πολύ συγκεκριμένη κατηγορία – υπάρχουν 4 τύποι: αυτό που φτιάχνεται από σόργο (σιτηρό που θυμίζει τον αραβόσιτο και ευδοκιμεί στην Κίνα), εκείνο από σιτάρι, και τα baijiu από ρύζι και καλαμπόκι. Τα παραπάνω διαχωρίζονται ασφαλώς τόσο όσον αφορά τη γεύση όσο και την ένταση.

ΜΠΑΙΤΖΙΟΥ 1
Το πιο δημοφιλές brand είναι το Red Star

Αν έχεις βρεθεί ποτέ στο Πεκίνο, αποκλείεται να μην το έχεις προσέξει ή τουλάχιστον να μην έχει πάρει το μάτι σου την χαρακτηριστική ετικέτα. Είναι το διπλής απόσταξης baijiu (που ονομάζεται erguotou) και εκείνο που προτιμά περισσότερο η πλειοψηφία των κατοίκων της κινέζικης πρωτεύουσας (με 60% ABV). 

Κάποιες ακόμη πληροφορίες για το baijiu
  • Άλλα σημαντικά brands είναι τα Yanghe, Luzhou Laojiao, Wuliangye, Guotai, Gujinggongjiu και Yuk Bing Siu Zau.
  • Αντιπροσωπεύει το 99% των ποτών που καταναλώνονται στη Κίνα, κάτι που το κάνει το ποτό που πίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο.
  • Ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Mo Yan έχει γράψει σε ένα από τα πρώτα μυθιστορήματά του ότι σε ένα αποστακτήριο, οι εργάτες συνηθίζουν να “καρυκεύουν” το ποτό με τα ούρα τους. Ίσως αυτό να μη βρίσκεται και μακριά από την πραγματικότητα, κρίνοντας από τη γεύση του. 
  • Παρότι αποτελεί μέρος της κινέζικης κουλτούρας γύρω από το ποτό, έχει αποτύχει η προσπάθεια να λανσαριστεί στην αμερικανική αγορά, από κορυφαία εταιρεία της spirit industry.
  • Πριν περίπου τρία χρόνια, είχε γίνει viral στα κινέζικα social media τo baijiu challenge: Νεαροί Κινέζοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες και στη συνέχεια αναρτούσαν το κατόρθωμά τους.
  • Η τιμή της φιάλης μπορεί να ξεκινά από τα €30 και να φτάνει στα €200.
ΜΠΑΙΤΖΙΟΥ 2

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Σπιτικά τσιπς γλυκοπατάτας

Taste and Hospitality

Τηγανίτες με Κάστανα και Μέλι

Taste and Hospitality

Μουσακάς ή παστίτσιο; Πώς μπήκαν στην ελληνική κουζίνα…

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!