Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Γιατί οι άντρες το προτιμούν καυτερό

Γάλλοι επιστήμονες δημοσίευσαν πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δικαιώνει τους λάτρεις του τσίλι, της καυτερής πιπεριάς, του ταμπάσκο και των μπαχαρικών που μετατρέπουν τη στοματική κοιλότητα σε πυρηνικό αντιδραστήρα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Φυσιολογία και Συμπεριφορά» και συνδέει τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης του οργανισμού με την προτίμηση στα πικάντικα γεύματα. Διόλου περίεργα, το πείραμα από το οποίο προέκυψε το εν λόγω συμπέρασμα ονομάστηκε «Μερικοί το προτιμούν καυτό» και συμμετείχαν σ’ αυτό 144 ενήλικοι άνδρες από 18 ως 44 ετών οι οποίοι κλήθηκαν να δοκιμάσουν ένα πιάτο πουρέ με πολύ πικάντικη σάλτσα, αλατισμένο και πιπερωμένο σα σούπα βρασμένη στα καζάνια της κόλασης.

Οι επιστήμονες που διηύθυναν το πείραμα διαπίστωσαν ότι τα δείγματα (οι άνδρες είναι αυτοί) που κατανάλωσαν την περισσότερη καυτερή σάλτσα είχαν στον οργανισμό τους υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης (η ορμονική μέτρηση έγινε επί τόπου, με δείγματα σιέλου).

Αναλύοντας τα δεδομένα του πειράματος, η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ συσχέτισε την προτίμηση των αρσενικών στις καυτερές γεύσεις με την επιθετικότητα, αλλά και με μια τάση επιβολής και κυριαρχίας στους ανθρώπους γύρω τους. «Αντιθέτως», σημείωσαν οι ερευνητές, «τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται ότι συνδέονται με την κατατονία και τις καταθλιπτικές τάσεις».

Σε παλαιότερο αντίστοιχο πείραμα (όχι πολύ παλαιότερο – του 2013) είχε παρατηρηθεί ότι τα ποντίκια που εκτίθενται στην καψαϊκίνη (είναι το στοιχείο που περιέχεται στις πιπεριές και σε όλα τα καυτερά τρόφιμα) εκκρίνουν περισσότερη τεστοστερόνη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις έρευνές τους, αφού βρίσκονται ακόμα πολύ μακριά από μία επιστημονική απόδειξη για τη βιολογική σύνδεση της προτίμησης για τα «καυτερά» με την αρρενωπότητα. Είναι δεδομένο, άλλωστε, ότι η σύγχρονη κουλτούρα επιβάλλει στα αρσενικά να μη διστάζουν μπροστά σε μία πρόκληση – πολλώ δε μάλλον σε ένα πιάτο με φαγητό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έρευνα αποτελεί μια δικαίωση για τις καυτερές πιπερίτσες και γι’ αυτούς που τις τιμούν. Για όλους εκείνους που έκαψαν τη γλώσσα και τον ουρανίσκο τους στο βωμό του μπούκοβου. Δεν ήταν τα αθώα θύματα του μάγειρα – έπεσαν σαν άντρες.

Του Matt Shea

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αναρόκρεμα με χαρουπόμελο…Κυπριακή κουζίνα

Taste and Hospitality

CHEF’S TIPS: Πώς στήνουμε ένα πιάτο

Taste and Hospitality

BURGER TONOY με χρόνο προετοιμασίας μόνο 10 λεπτά!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!