Νέα Νεα της Αγορας

Πωλούνται χιλιάδες επαύλεις μέσω διαβατηρίων – Συνεισφορά €10 δισ. μέχρι το 2018

Χιλιάδες πολυτελή ακίνητα διατίθενται κάθε χρόνο λόγω του κυπριακού προγράμματος πολιτογράφησης επενδυτών, σύμφωνα με έρευνα της EY, που υπολογίζει ότι η συνεισφορά του προγράμματος πλησιάζει τα €10 δισ. μέχρι το 2018.

Η ανακοίνωση των στοιχείων προέκυψε εν μέσω συνεχιζόμενων κατηγοριών για μεγάλες στρεβλώσεις στο πρόγραμμα που εξέθεσαν την Κύπρο διεθνώς.

Επαγγελματίες του κλάδου ακινήτων άδραξαν χθες την ευκαιρία που δόθηκε με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για να τονίσουν την προστιθέμενη αξία που έχουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις, σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η έρευνα της EY εκ μέρους της ΟΕΒ, ανεβάζει την προστιθέμενη αξία σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που εδώ και λίγα χρόνια υπολογίζει το υπουργείο οικονομικών της Κύπρου.

Η ΕΥ υπολογίζει ότι οι συναλλαγές ξένων επενδυτών για ακίνητα άνω των €500 χιλ. εκτοξεύθηκαν στις 2000 το 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2015 οι συναλλαγές κυμάνθηκαν από 500 έως 750.

Το 2016 οι συναλλαγές κυμάνθηκαν από 750 – 1000. Το 2017 ανήλθαν στις 1000 έως 2000.

Και το 2018 παγιώθηκαν στις 2000.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης ότι η συνολική οικονομική συνεισφορά του επενδυτικού προγράμματος στο ΑΕΠ ανέρχεται στα €7,6 δισ. με €9,7 δισ., με τις επενδύσεις στα ακριβά ακίνητα να ξεπερνούν το 50% του συνόλου των επενδύσεων ενώ το κυβερνητικό εισόδημα ανέρχεται στα €0,5 δισ. Δηλαδή γύρω στα €100 εκ. ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι συναλλαγές επίσης οικιστικών ακινήτων αξίας πέραν του €0,5 εκ. τα συγκεκριμένα έτη αυξήθηκαν με ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης 41%, με τις περισσότερες συναλλαγές σε νεόδμητα ακίνητα στη Λεμεσό.

Ξελάσπωσαν και οι τράπεζες μέσω του προγράμματος

Ο CEO του ομώνυμου γραφείου εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων Αντώνης Λοΐζου, δήλωσε στη StockWatch ότι «από τις συναλλαγές δεν επωφελούνται μόνο 10-20 developers αλλά μια μεγάλη γκάμα επαγγελματιών όπως οι εργολάβοι, οι τεχνίτες, οι εισαγωγείς αλουμινίων, ειδών υγιεινής, ηλεκτρικών συσκευών και μια σειρά άλλων επιχειρηματιών. Άρα όλοι αυτοί κερδίζουν μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα να δηλώνουν αυξημένα εισοδήματα στο κράτος και ως εκ τούτου και το κράτος να έχει αυξημένα φορολογικά εισοδήματα».

Ο κ. Λοΐζου αναφέρθηκε και στις παράπλευρες επενδύσεις που δημιουργούν οι ξένοι επενδυτές όταν έρθουν Κύπρο.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «κινέζος επενδυτής που απέκτησε κυπριακό διαβατήριο βρίσκεται πίσω από τρεις επενδύσεις του ομίλου Quality Property Developments. Στο Radisson Blu Hotel, στο Radisson Larnaca Beach Resort και στο Radisson Hospitality στη Λευκωσία».

Στους επωφελημένους συμπεριέλαβε και τις τράπεζες οι οποίες όπως είπε, «ξελάσπωσαν διότι οι επιχειρηματίες ξεπλήρωσαν και τα κόκκινα δάνεια τους, κυρίως οι developers που δραστηριοποιούνται στη Λεμεσό όπου έχουν γίνει οι περισσότερες συναλλαγές με τους ξένους επενδυτές».

Έμμεσα τα οφέλη για την κυβέρνηση

O CEO της Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός, δήλωσε ότι «τα λεφτά από το επενδυτικό πρόγραμμα επεκτείνονται πολλαπλασιαστικά. Δηλαδή επωφελείται μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων και επαγγελματιών όπως δικηγόροι, λογιστές, εργολάβοι, τεχνίτες, ηλεκτρολόγοι, αυτοί που ασχολούνται με τα αλουμίνια, είδη υγιεινής, τα ηλεκτρικά είδη και άλλοι, ενώ τα οφέλη για την κυβέρνηση είναι έμμεσα μέσω των αυξημένων φορολογιών που εισπράττει». Πέραν των 10.000 θέσεων εργασίας έχουν δημιουργηθεί.

Πρόσθεσε πως «το ότι οι μεγάλοι developers είχαν κόκκινα δάνεια είναι γεγονός, όταν όμως άρχισαν να πουλούν μέσω του επενδυτικού προγράμματος ξόφλησαν τα δάνεια τους, άρα επωφελήθηκαν και οι τράπεζες επειδή ξεφορτώθηκαν τα κόκκινα δάνεια που πίεζαν το χαρτοφυλάκιο τους».

Όσον αφορά την πορεία του επενδυτικού προγράμματος είπε ότι επηρεάζεται πολύ περισσότερο από το τι συμβαίνει διεθνώς με την πανδημία παρά από τους διαξιφισμούς και τις κόντρες στο εσωτερικό και τις αποκαλύψεις του Al Jazeera.

«Τα μεγάλα προβλήματα είναι το κλείσιμο των αεροδρομίων σε Κίνα και Ρωσία που αποτελούν τις μεγαλύτερες αγορές για το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου αλλά και η αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία, διότι από τη μια σκέφτονται ότι θα ήταν καλά να είχαν και μια δεύτερη πατρίδα, από την άλλη όμως σκέφτονται πως θα κινηθεί η αγορά και αν θα μειωθούν τελικά οι τιμές των ακινήτων επειδή ακόμη είναι πολύ θολό το τοπίο γύρω από το εμβόλιο και την επανεκκίνηση της αγοράς διεθνώς».

Τα τελευταία είκοσι χρόνια μόνο ήττες έχουμε

Ο CEO της εταιρείας συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων Δανός & Συνεργάτες, Πάνος Δανός, διευκρίνισε ότι «οι ξένοι επενδυτές προτιμούν τα ακίνητα επειδή δεν χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση όπως οι μετοχές και τα αξιόγραφα ενώ είναι και πιο εύκολη η διαχείριση τους. Σε ένα ακίνητο μπορεί να φιλοξενήσει συνεργάτες, να το ενοικιάσει και να το διαχειριστεί με ελάχιστό κόστος».

Συμφωνά με τον κ. Δανό, η καθυστέρηση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξένοι στην προώθηση της αίτησης τους αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα για το κυπριακό πρόγραμμα. Ανέφερε ότι στις 250 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι επενδυτές αναμένουν ακόμη απάντηση.

«Οι ξένοι που αναμένουν μια απάντηση δυσανασχετούν και ζητούν να ακυρωθούν οι αιτήσεις τους, διότι φοβούνται ότι αύριο μπορεί να γίνει κάτι και να δουν το όνομα τους στις εφημερίδες. Απευθύνθηκα σε ελεγκτές, λογιστές και δικηγόρους να μου πουν που οφείλεται αυτή η μεγάλη καθυστέρηση και ακόμη δεν έχω λάβει μια ικανοποιητική απάντηση».

«Το κράτος, η κυβέρνηση, οι τράπεζες και όλοι οι οργανισμοί πρέπει να είναι πιο εξωστρεφείς ώστε να προτρέξουμε να σώσουμε το κράτος μας και την οικονομία μας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια μόνο ήττες έχουμε στο ενεργητικό μας με κάποια μικρά διαλείμματα», υπέδειξε.

Εκκρεμούν 250 αιτήσεις από το πρώτο εξάμηνο του 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συναλλαγές που έχουν γίνει μέχρι το 2018 στη βάση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2013 και αναθεωρήθηκε μέχρι σήμερα πέντε φορές είναι οι εξής:

Το 2013 που ξεκίνησε η εφαρμογή του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος πραγματοποιήθηκαν 37 πολιτογραφήσεις.

Το 2014 ανήλθαν στις 214 και το 2015 απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο 337 επενδυτές.

Το 2016 πολιτογραφήθηκαν 443.

Το 2017 οι συναλλαγές ανήλθαν στις 508.

Το 2018 απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο 581 επενδυτές.

Το 2019 παραχωρήθηκαν 579 διαβατήρια ενώ εκκρεμεί η εξέταση άλλων 250 αιτήσεων από τις οποίες θα εισπραχθούν €500 εκ.

Της Ηρώς Ευθυμίου

ΦΩΤΟ:Αρχείου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κωστρίκης: 1500 κρούσματα κορωνοϊού στη Λεμεσό

Taste and Hospitality

Το «Πιστεύω» του ειρηνικού ταξιδιώτη

Λάρνακα: Στο δικαστήριο ο ιδιοκτήτης κλαμπ που λειτουργούσε «κρυφά»

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!