Επιχειρηματικά Παρουσίαση

Ο πρώτος ταξιδιώτης στο νησί και ο «Βασιλιάς των Ξενοδοχείων» (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Αναφορές σε καταλύματα βραχύβιας διαμονής στην Κύπρο συναντά κανείς σε γραπτά κείμενα και οδοιπορικά, από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο πρώτος «επώνυμος» σύμφωνα με τον Μαρίνος Μενελάου, Ανώτερος Τουρ. Λειτουργό του Υφυπουργείου Τουρισμού, ξένος περιηγητής της Κύπρου ενδεχομένως να ήταν ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος πραγματοποίησε το πρώτο από τα ταξίδια του στην Κύπρο το 45 μ.Χ, όπου συνοδευόμενος από τον Κύπριο Απόστολο Βαρνάβα πορεύθηκε από τη Σαλαμίνα μέχρι την Πάφο.

Παρά την ανέχεια και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο που αιώνες δουλείας και ξένης κατοχής επέβαλλαν στον τοπικό πληθυσμό, ανέκαθεν ο τολμηρός ξένος επισκέπτης τύγχανε υποδοχής και αποδοχής από τον ντόπιο πληθυσμό. Διαχρονικά, ως πρώτοι τόποι φιλοξενίας φέρονται να ήταν τα διάσπαρτα σε όλη την Κύπρο Μοναστήρια και Επισκοπές, όπου οι ταξιδιώτες μετά από ατέλειωτες ώρες ταξιδιού σε δύσβατους χωμάτινους δρόμους, με τα μοναδικά τότε μέσα διακίνησης (μουλάρια, γαϊδούρια, καμήλες, βοϊδάμαξες), έφταναν κατάκοποι και επιζητούσαν φιλοξενία, η οποία και τους προσφερόταν απλόχερα και ανιδιοτελώς σε ξενώνες. Έτσι, σε γραπτά κείμενα βρίσκουμε αναφορές μεταξύ άλλων στα Μοναστήρια Κύκκου, Τροοδίτισσας και Αποστόλου Αντρέα, ως τόποι διαμονής και φιλοξενίας ταξιδιωτών.

Όσον αφορά τη ξενοδοχειακή υποδομή, τα πρώτα «δυτικού τύπου» καταλύματα διαμονής φέρεται να δημιουργήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, αφού την τότε χρονική περίοδο η πόλη του Ζήνωνα, με τα ξένα προξενεία και τον λιμενικό χώρο με την αποβάθρα αποτελούσε την πύλη εισόδου και το εμπορικό και διπλωματικό κέντρο του νησιού.

Ο Άγγλος περιηγητής Samuel W. Baker (1821-1893), σε επίσκεψη του τον Ιανουάριο του 1879 εκθειάζει το καινούργιο ξενοδοχείο «Craddock’s», επένδυση όχι Καταριανών αλλά κατά εκτίμηση Βρετανικών ιδιωτικών συμφερόντων, αφού ο Βρετανικός τύπος της εποχής προέβαλλε με φρενίτιδα την τελευταία ιμπεριαλιστική κτήση, προσδίδοντας στην Κύπρο την προοπτική ενός δυνητικού «Ελντοράντο», στους τολμηρούς Βρετανούς που θα ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί.

Από τα πρώτα Κυπριακά ξενοδοχεία αναφέρονται το ξενοδοχείο του Κιμωνή (1885) σε πάροδο της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, τα ξενοδοχεία «Τρόοδος» (1900) στην οδό Αγίου Ανδρέου και «Φοινικαρίδη» στη Λεμεσό, τα ξενοδοχεία «Σέντραλ» (1900), «Ρόγιαλ» (1901) αργότερα μετονομαζόμενο σε «Beau Rivage», «Grand Hotel» (1903) στη θέση του σημερινού «Sun Hall» στη Λάρνακα, τα ξενοδοχεία Ηλία Παπαδόπουλου (1900), «Savoy» και «Βυζάντιο» στην Αμμόχωστο, το ξενοδοχείο «Όλυμπος» (1908) αργότερα (1951) μετονομαζόμενο σε «Νέος Όλυμπος» στην Πάφο και το ξενοδοχείο «Ακταίον» (1906), αργότερα (1933) μετονομαζόμενο σε «Coeur-de-lion» στην Κερύνεια.

Το πρώτο ξενοδοχείο των ορεινών θερέτρων – Όλυμπος

Κυρίαρχη φυσιογνωμία στα ξενοδοχειακά δρώμενα του τόπου την περίοδο 1900-1930 υπήρξε ο επιχειρηματίας Najem Houry, Συριακής καταγωγής. Ο «βασιλιάς των Κυπριακών Ξενοδοχείων», όπως τον αποκαλούσαν, λειτούργησε στα 1903 το πρώτο ξενοδοχείο των ορεινών θερέτρων, το «Όλυμπος», το οποίο όμως κατεδαφίστηκε το 1949 από τις Αρχές κατόπιν δικαστικής απόφασης, λόγω εκπνοής της χρονικής προθεσμίας λειτουργίας που του είχε παραχωρηθεί. Ο κ. Houry λειτούργησε επίσης (1904) το ξενοδοχείο «Πλάτρες», το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε «Grand», ενώ στη συνέχεια επέκτεινε σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα την αλυσίδα ξενοδοχείων του και στις πόλεις: σε Λεμεσό «Νέος Όλυμπος» (1905), Αμμόχωστο « Savoy» (1905), Λάρνακα «Majestic» (1906) και Λευκωσία «Cyprus Palace» (1906). Άλλος ένας υποψήφιος για βράβευση πρωτοπόρος ξενοδόχος, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι λόγω της υπέρμετρης επέκτασης και κατάρριψης κάθε ρεκόρ του «επιχειρείν επικινδύνως» του κ. Houry, με εξαίρεση το «Savoy», όλα τα υπόλοιπα ξενοδοχεία δεν άντεξαν στον χρόνο.

Ένα από τα ξενοδοχεία του Najem Houry

Οι πρώτοι Κύπριοι ξενοδόχοι

Η οργανωμένη ξενοδοχειακή τουριστική βιομηχανία της Κύπρου αναπτύχθηκε αρχικά στα ορεινά θέρετρα Τροόδους, Πλατρών, Πεδουλά, Προδρόμου, Κακοπετριάς και Καλοπαναγιώτη, από τις αρχές του 20ού αιώνα. Άλλωστε το Τρόοδος αποτελούσε το καταφύγιο της αποικιακής κρατικής διοίκησης, τους θερμούς για τις αγγλοσαξονικές αντοχές καλοκαιρινούς μήνες, με κατοικία κυβερνήτη και παρεμφερείς κρατικές υποδομές. Ο τότε στρατιωτικός δρόμος Λεμεσού – Πλατρών – Τροόδους ήταν ένα από τα πρώτα έργα υποδομής που πραγματοποίησαν οι Βρετανοί.

Το Βερεγγάρια του Γεώργιου Κόκκαλου αρχίζει να κατασκευάζεται και κανείς δεν υπολόγιζε την ιστορία που θα καταγραφόταν μέχρι σήμερα

Στον ημερήσιο τύπο και καρτ ποστάλ εποχής συναντούμε τις πρώτες οργανωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των ορεινών θέρετρων. Σε αυτές θητεύουν Κύπριοι επιχειρηματίες-διευθυντές, η εμπειρογνωμοσύνη των οποίων μεταλαμπαδεύεται σε απογόνους και εκπαιδευομένους, φθάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Λαμπρά παραδείγματα αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι Χαράλαμπος Μαραγκός, Γεώργιος Κόκκαλος και Γεώργιος Σκυριανίδης.

Λίγοι είχαν την πολυτέλεια να μετακινούνται με αμάξια για τις θερινές τους διακοπές

Ο πρώτος τουριστικός οδηγός

Το 1946 ο Kevork Keshishian, Αρμενικής καταγωγής, εκδίδει τον πρώτο τουριστικό οδηγό με τίτλο «Romantic Cyprus». Ο οδηγός θα καθιερωθεί και θα ανατυπωθεί πολλές φορές.

Το 1948 ιδρύονται οι Κυπριακές Αερογραμμές, συμβάλλοντας και αυτές στη σύνδεση του νησιού με χώρες πηγές τουριστικού ρεύματος.

Τα ξενοδοχεία των ορεινών θέρετρων βρέθηκαν στο απόγειο της δημοτικότητας τους την περίοδο 1950 – 1954, με επαναλαμβανόμενους επισκέπτες: Βρετανούς που υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και στην αποικιακή στρατιωτική και πολιτική διακυβέρνηση, Άραβες, Μουσουλμάνους, Εβραίους, αλλά και Κύπριους μιας οικονομικά ανερχόμενης αστικής τάξης.

Η περίοδος χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση της ξενοδοχειακής τουριστικής υποδομής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αμμόχωστος, όπου ο αριθμός των τουριστικών κλινών της Επαρχίας αυξήθηκε γεωμετρικά: από 550 (1962), σε 1,520 (1969), σε 2,545 (1971), φτάνοντας το καλοκαίρι του 1974 τις 6,367 κλίνες, σε 38 αδειούχες μονάδες.

Το Φεβρουάριο του 1967 αρχίζει τη λειτουργία του το ξενοδοχείο «Hilton» στη Λευκωσία. Το γεγονός θεωρείται τόσο σημαντικό που προβάλλεται, μαζί με άλλα 4 έργα υποδομής (λιμάνι, σταθμός ΑΗΚ, υδατοφράκτης, αυτοκινητόδρομος), σε γραμματόσημα σειράς της Κυπριακής Δημοκρατίας (1967) με θέμα: «Πρώτο Πρόγραμμα Αναπτύξεως».

Το έτος 1971 σηματοδοτεί την ίδρυση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ). Σημαντικό μέρος του φάσματος δραστηριοτήτων του Οργανισμού αποτελεί η εποπτεία διασφάλισης εφαρμογής της σχετικής Νομοθεσίας που καθορίζει τα θέματα Ίδρυσης και Λειτουργίας των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η Louis Hotels ανέλαβε το πεντάστερο Once in Mykonos

Taste and Hospitality

Σάρωσε τα Χρυσά Μετάλλια το Johnnie Walker στον διαγωνισμό “International Spirits Challenge”

Taste and Hospitality

Έρχονται 250 κοινά κριτήρια για τα «αστέρια» των ξενοδοχείων στην Ευρώπη

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!