Παρουσίαση Φιλοξενία

Πλάτρες: Ό,τι αναπτύσσεται και «μεταδίδεται»…παραμένει παράδοση

Ο Γιώργος Σεφέρης μέσα από το ποίημα του «Ελένη» έγραψε μια από τις πιο γνωστές φράσεις του ποιήματος: «Τ’ αηδόνια δε σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες», η οποία αποτυπώνει τη μαγευτική εκδοχή του χωριού και τη μοναδική γαλήνη που χαρίζει σε ντόπιους και μη.

Ιστορία που δεν θα χαθεί…

Μια απο τις κατοικίες των Πλατρών

300 μόνιμοι κάτοικοι και χιλιάδες επισκέπτες…Χειμώνα – καλοκαίρι. Αυτός ο τόπος έχει κάτι που σε τραβάει σαν μαγνήτης. Κάθε φορά που τον επισκέπτομαι, νοιώθω να με αγκαλιάζουν οι μυρωδιές που αναβλύζουν από την υγρόφιλη βλάστηση από πλατάνια, σκλέδρους και κισσό. Κάθε σπίτι, κάθε ξενοδοχείο, κατάλυμα, καφενείο κουβαλάει και μια ιστορία.

Ο σεβασμός της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στέκει αγέρωχα όχι μόνο στην παροχή «κλίνης και στέγης», αλλά στις μικρές ταβέρνες, εστιατόρια, παραδοσιακά καφενεία.

Το πρώτο ξενοδοχείο που κτίστηκε στο χωριό ήταν «Τα Κρύα Νερά» και λειτούργησε το 1900. Ακολούθησαν το «Γκραντ Οτέλ» το 1905, το «Παυσίλυπον» το 1912, το «Ελβετία» το 1915, το «Μοντε Κάρλο» το 1920 και το «Φόρεστ Πάρκ» το 1936. Μετά το 1936 κτίστηκαν τα ξενοδοχεία «Πεντέλη», «Καλλιθέα», «Σπλέντιτ», «Πετί Παλαί», «Μινέρβα», «Σπριγκ», «Βιέννα», «Σεμίραμις», «Νέα Ελβετία», «Εντελβαϊς», «Μάουντ Ρόγιαλ», «Λάντερνς».

Στο ξενοδοχείο «Μόντε Κάρλο» υπήρχε ευρύχωρη αίθουσα χορού, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες στη Κύπρο και γνώρισε μεγάλες δόξες, ενώ στο «Φόρεστ Πάρκ» γίνονταν χοροεσπερίδες και Παγκύπριοι διαγωνισμοί για την εκλογή της Μiss Κύπρος.

Η «Αναγέννηση» στα χέρια των επιχειρήσεων

«Κολλημένη» η δομή των Πλατρών. Και αυτό είναι κατανοητό μέχρι ενός σημείου. Ο αγροτουρισμός δεν θα παρέχει ποτέ τη δυνατότητα επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, όμως θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική προσέγγιση αν δεν υπήρχε η αναπτυξιακή στασιμότητα.

Η δρομολόγηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στις Πλάτρες γίνεται κυρίως από επιχειρηματίες. Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκα στο ξενοδοχείο Petit Palais, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1936 και το καλοκαίρι του 2020  έχει ανακαινιστεί πλήρως από τις εταιρίες Property Gallery, το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Lazarou & Michael Architects και τον όμιλο George Tsanos Group. Εκεί ήταν ο τελικός προορισμός μου.

Αν και απόγευμα με τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά, με «ταλαιπωρεί» απίστευτα ένα αμάξι που πήγαινε με ρυθμούς χελώνας και με αναγκάζει να βάλω τέρμα την μουσική να βγάλω το χέρι έξω από το παράθυρο λες και ήθελα να πάρω αγκαλιά τον αέρα που χτυπούσε την παλάμη. Το φως να πέφτει και να ζητώ από τον συνοδηγό να αποτυπώσει σ’ ένα φωτογραφικό κλικ την εικόνα. Το ξενοδοχείο σε λίγα λεπτά θα ήταν μπροστά μου. Στους δρόμους λίγα αμάξια παρκαρισμένα, κάποιοι νεαροί να περπατάνε και μια απίστευτη σιγή…Σχεδόν μελαγχολική. ΌΛΑ κλειστά.

Ένα περιπολικό της Αστυνομίας μου θυμίζει διατάγματα, πρόστιμα, πανδημία…Φοράω το «πανί», τα γυαλιά της στραβωμάρας και οδεύω προς το Petit Palais. Μας υποδέχονται με ευγένεια και με όλα τα μέτρα προστασίας που επιβλήθηκαν από το Υπ. Υγείας. Ανεβαίνω στο δωμάτιο για ένα φρεσκάρισμα και κατεβαίνω αμέσως  ξανά στην είσοδο. Ήθελα να περπατήσω και ας ήταν κατασκότεινα. Ήθελα μέσα από κάθε βήμα να πιάσω και πάλι εκείνο τον παλμό που μου έδινε πάντα η περιοχή. Δεν τα κατάφερα. Από την μια ο φόβος από το σκοτάδι και από την άλλη μην αναπνεύσω αέρα αξίας 300 ευρώ. Επέστρεψα πίσω στο ξενοδοχείο, στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου και δίπλα από μια σόμπα να ταξιδεύω μαζί με τη φωνή της Έλενας Αναγιωτού που εκείνο το βράδυ τραγουδούσε.

Η κουζίνα..ένα γευστικό ταξίδι

Ένα γαστρονομικό ταξίδι μέσα από τα χέρια του σεφ Νίκου Ζαντή και της ομάδας του αρχίζει. Πλούσιο μενού με εξαιρετικές επιλογές για όλα τα γούστα από σαλάτες, ψάρι και κρέας, όπως κοτόπουλο, χοιρινό, αρνάκι, πέστροφα.

Από τα πιάτα που παραγγείλαμε πρόσεξα πως ο «συντονισμός» των υλικών στο κάθε πιάτο είχε μια άρτια συνοχή. Καμία υπερβολή στις προσθήκες των μπαχαρικών για να «προκαλέσει» τον ουρανίσκο μας.  

Δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο αυτή η εκδοχή κινόα με το φρούτο εποχής. Και όμως η σαλάτα «Stay Fit» μπορεί να θεωρηθεί και ως κυρίως πιάτο αφού πληρεί όλες τις προδιαγραφές. Το δικό του στίγμα ο σεφ θα βάλει στο ψητό κοτόπουλο στα κάρβουνα με ρίγανη, ντοματίνια, λεμόνι σερβιρισμένο με πατάτες. Παϊδάκια μαριναρισμένα με βότανα βουνού, τηγανιτές ροδέλες κρεμμυδιού και πατάτες τηγανιτές. Αυτή ίσως να ήταν και η μεγαλύτερη έκπληξη στο τραπέζι μας. Ένα τόσο γευστικό όσο και δημιουργικό πιάτο.

The chicken

Σαλάτα Stay fit
The Lamb

Η απόφασή για διαμονή ή έστω για φαγητό στο ξενοδοχείο θα σας δικαιώσει. Αξίζει σε όλους μας να ξεφύγουμε από την καταθλιπτική εικόνα των πόλεων που ζούμε τους τελευταίους μήνες. Εννοείται ότι πριν την άφιξη σας πρέπει να κάνετε κράτηση, να είστε προσεκτικοί στους δρόμους και να τηρείται τα διατάγματα.

Αν και μου «λείπουν» οι Πλάτρες των προηγούμενων χρόνων, θα ήμουν άδικη αν δεν αναφερόμουν στις τεράστιες προσπάθειες του προσωπικού, αλλά και του κύριου Σ. Τσάνου προσωπικά να κάνει την περιοχή μέσα από τα δικά της φώτα κυριολεκτικά και μεταφορικά να λάμπει μέσα στο σκοτάδι…

Η θέα απο το μπαλκόνι του δωματίου μου στις 5.30 το πρωί

Οι αρχιτεκτονικές τάσεις, οι παλιές τέχνες, που σκέπασε ο χρόνος στα περισσότερα χωριά, σ’ αυτό το μέρος δεν υφίστανται. «Όσο χιόνι και βροχή», να ρίξει δεν ρημάζεται αυτή η περιοχή. Η εταιρική κουλτούρα της George Tsanos Group ως έννοια ήταν δύσκολη να την καταλάβω, αν δεν την ζούσα από κοντά …Οι αξίες και το ήθος σε αυτή την περίπτωση είναι ατομικές και επιχειρηματικές και είναι βαθιά ριζωμένες στη φιλοσοφία τους ακόμη και για όσους από μας «πονάμε» για αυτό τον τόπο, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό έχουμε ένα λόγο να ευχαριστούμε όλη την ομάδα για την φιλοξενία!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τα «Νικολοβάρβαρα» και ο ερχομός του Χειμώνα

Η Κύπρια Youtuber που αναβιώνει ήθη και έθιμα του τόπου

Taste and Hospitality

2012…Το Κυπριακό Πάσχα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!