Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Πως να αποθηκεύσετε αποτελεσματικότερα μια φιάλη ουίσκι

Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση στη χώρα μας ότι ‘’ το ουίσκι δεν χαλάει ποτέ’’

Ψάχνοντας λίγο σε ελληνικές πηγές, εκτός από 1-2 άρθρα που αντιμετώπιζαν το θέμα με τη σοβαρότητα που του αρμόζει, είδα με μεγάλη μου λύπη ότι συντηρείται μια εντύπωση που το μόνο που βλάπτει μακροπρόθεσμα είναι ο τελικός καταναλωτής, δηλαδή εμείς …

Χαλάει όμως το ουίσκι; Και αν ναι πως μπορώ να το προφυλάξω;

Ο σερ Έρνεστ Χένρι Σάκλετον, Άγγλο-Ιρλανδικής καταγωγής που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξερευνητές του 20ου αιώνα, συμμετείχε σε αρκετές εξερευνητικές αποστολές στην Ανταρκτική με μεγάλη επιτυχία, όμως το 1907 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μια αποστολή, αφήνοντας πίσω αρκετές φιάλες ουίσκι. Το 2010 λοιπόν βρέθηκαν δίπλα από την καλύβα- ορμητήριο του Άγγλου Σερ αρκετές φιάλες ουίσκι θαμμένες μέσα στο χιόνι.  Το ουίσκι, μάρκας Mackinlay, που η παραγωγή του υπολογίζεται περίπου το 1896, είχε αντέξει για πάνω από έναν αιώνα σε σχετικά καλή κατάσταση…

Άρα η λογική λέει ότι αν έχεις μια φιάλη ουίσκι στους -30 βαθμούς Κελσίου θαμμένη μέσα στο πάγο μπορεί να αντέξει για πάνω από 100 χρόνια!

Παρ όλο που δεν θα το δοκίμαζα, το κλειδί της επιτυχημένης φύλαξης νομίζω πως είναι ξεκάθαρο: φως, θερμοκρασία και οξυγόνο.

Σε αντίθεση με το γάλα, τα αποσταγμένα ποτά ούτε σε δηλητηριάζουν αλλά ούτε και ξυδιάζουν όπως η μπύρα και το κρασί.

Θεωρητικά, σε ιδανικές συνθήκες, ένα μπουκάλι ουίσκι μπορεί να κρατήσει για πάντα (!), όμως μόλις εκτεθεί στο φως, τον αέρα και τις διάφορες θερμοκρασίες η γεύση του ξεκινάει σιγά σιγά να αλλάζει.

Νομίζω πως όλοι είχαμε μια ανάλογη εμπειρία, να  ανοίξουμε ένα μπουκάλι να γευτούμε αμέσως το ουίσκι, να μην μας ενθουσιάσει η γεύση του και μετά από κάποιες μέρες, να μας φανεί ολοκληρωμένο, σαν να αρχίσουν να ξετυλίγονται γεύσεις και αρώματα που δεν υπήρχαν εκεί στην πρώτη δοκιμή.

Αλλά τι γίνεται μακροπρόθεσμα;

Καταρχήν εξατμίζεται μέρος του αλκοόλ και η γεύση του μαλακώνει, τα ενεργά αέρια που βρίσκονται στο αέρα δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα επηρεάσουν το απόσταγμα. Σταδιακά οι ανοιχτές φιάλες ουίσκι θα ξεκινήσουν να οξυγονώνονται, χάνοντας αρκετά αρώματα και γεύσεις μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πότε θα πρέπει να καταναλωθεί μια φιάλη αφού ανοιχτεί. Άλλοι λένε 6 μήνες, άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να κρατήσει ένα με δύο χρόνια χωρίς σοβαρές απώλειες, σύμφωνα όμως με το Whiskey Wash μια φιάλη ουίσκι μπορεί να παραμείνει ανοιχτή έως και πέντε χρόνια αρκεί να ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Περιορίστε την έκθεση στο φώς

Ωραία να δείχνετε τη συλλογή σας σε ανοιχτό χώρο όμως θα κρατήσει περισσότερο αν είναι μέσα σε ένα ντουλάπι. Ακόμα καλύτερα βέβαια το μπουκάλι να βρίσκεται στη θήκη του.

  • Περιορίστε τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Διατηρήστε θερμοκρασία δωματίου. Η θερμοκρασίες θα πρέπει σε γενικές γραμμές να είναι χαμηλές. Παρόλα αυτά στη χώρα μας κάτι τέτοιο είναι μάλλον δύσκολο. Ιδανικότερη θερμοκρασία θεωρείται από 7-17 βαθμούς κελσίου έως 21 βαθμούς. Υπόγεια, κελάρια, ακόμα και το τελευταίο ράφι στο σαλόνι σας είναι κατάλληλο για να αποθηκεύσετε τα ουίσκι σας.

  • Περιορίστε το οξυγόνο.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του ουίσκι είναι ο αέρας. Αν έχετε σκοπό να κρατήσετε ένα ανοιχτό μπουκάλι για πολύ καιρό, καλύτερα να επενδύσετε σ ένα μηχάνημα αφαίρεσης αέρα (vacuum sealer) αυτό που χρησιμοποιούν κάποια εστιατόρια και bar για να διατηρούν τις ανοιχτές φιάλες ‘’φρέσκες’’. Παρ ότι αυτό είναι μια προσωρινή λύση, το whisky kirk προτείνει χωρισμό σε μικρότερα μπουκάλια ενώ άλλοι συλλέκτες τρελαίνονται για ένα προϊόν που ονομάζεται private preserve, ένα μείγμα, αδρανών αερίων για ψέκασμα, σχεδιασμένο να καλύπτει την επιφάνεια του αποστάγματός σας.

Αν ρωτάτε τη προσωπική μου άποψη το να προσπαθήσουμε να αποθηκεύσουμε μια ανοιχτή φιάλη για μεγάλο διάστημα είναι μάλλον χάσιμο χρόνου και τίποτα άλλο.

Ανοίξτε τη φιάλη την με την απαραίτητη ευλάβεια, μυρίστε το ουίσκι που μόλις απελευθερώσατε και καταναλώστε το όσο ακόμα είναι φρέσκο…

Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να  αποθηκεύσετε τα κλειστά μπουκάλια

Το ουίσκι αποθηκεύεται όρθιο, σε αντίθεση με άλλα ποτά όπως το κρασί δεν βελτιώνεται κατά την αποθήκευσή του. Το ουίσκι ωριμάζει μόνο στα βαρέλια κατά την επαφή του με το ξύλο. Οι φελλοί των ουίσκι είναι σχεδιασμένοι για πολλαπλές χρήσεις σε αντίθεση με του κρασιού που είναι αναλώσιμοι. Ενώ στο κρασί πρέπει να βρέχεται ο φελλός, στο ουίσκι κάτι τέτοιο θα τον καταστρέψει μακροπρόθεσμα.

Το ουίσκι δεν πρέπει να εκτίθεται απ’ ευθείας στο φως του ήλιου γιατί οι υπεριώδεις ακτίνες ξεθωριάζουν το χρώμα του ποτού με το χρόνο.

Πληροφορίες για συλλέκτες

Όταν αποθηκεύτε τα μπουκάλια σας σε υπόγεια θα πρέπει να τα προστατεύετε από την υγρασία. Σε ένα υγρό υπόγειο, οι ετικέτες αρχίζουν να μουχλιάζουν ευκολότερα. Ένα λεπτό σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς θα βοηθούσε αλλά προσέξτε το σακουλάκι να μην περιέχει πλαστικοποιητές ή άλλα χημικά γιατί τότε οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν θα είναι πολλαπλάσιες. Όσο χαμηλότερες οι θερμοκρασίες τόσο λιγότερο εξατμίζεται το ουίσκι. Σε περίπτωση που έχετε βιδωτά μπουκάλια στη συλλογή σας καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι μετά από χρόνια λασκάρουν και προκαλούν μεγαλύτερη εξάτμιση του ποτού.

Με λίγα λόγια σκεφτείτε το καλά πριν ξεκινήσετε μια τόσο κοστοβόρα επένδυση χωρίς να πληροίτε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη σωστή αποθήκευση των φιαλών.

Giannis Whisky&Travel

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τελικά, τα ορεκτικά πόσο ανοίγουν την όρεξη;

Taste and Hospitality

Παραδοσιακά κουπέπια – Η συνταγή

Taste and Hospitality

Κάπως…έτσι επιλεγουμε πρωινό από το μπουφέ ενός ξενοδοχείου

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!