Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

6 συμβουλές για να μειώσετε τις θερμίδες σε μια βραδιά με «Κρασί και Τυρί»

Τα θεματικά καλέσματα ή τα βράδια μπροστά στην τηλεόραση έχουν τον τρόπο τους για να μην ξεφύγουν τα πράγματα. Αγαπητοί #cheeselovers ελάτε για τυρί και κρασί!

Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ δεν θεωρείται για μένα ολοκληρωμένη αν δεν περάσω από τον πάγκο των τυριών. Εκτός από δυο τρία βασικά τυριά που δεν λείπουν ποτέ από το ψυγείο, επιλέγω οπωσδήποτε και κάποια αλλιώτικα, ξεχωριστά, ελληνικά και εισαγωγής, για εκείνες τις βραδιές που η όρεξή μας θα ζητάει ένα πλατό με συνοδεία ένα καλό κρασί.

Η αγαπημένη μας ώρα τις καθημερινές είναι νωρίς το βράδυ, όταν μετά τη δουλειά καθόμαστε να κουβεντιάσουμε ή να δούμε κάποια ταινία, και το καλύτερό μας να την περνάμε με ένα ποτήρι κρασί και κάτι ελαφρύ για τσίμπημα. Μόνο που με το κρασί μπορείς πολύ εύκολα να ξεφύγεις -ειδικά αν έχεις αδυναμία στα τυριά- και να φορτωθείς άχρηστες θερμίδες. Χθες το βράδυ, καθώς ο καιρός έχει δροσίσει και δεν είχαμε όρεξη για τη βεράντα, μείναμε στο καθιστικό για μια παρτίδα Scrabble. Επιλέξαμε ένα πολύ καλό μπλε τυρί και ένα απαλό, ήπιο, μαλακό κατσικίσιο και νομίζω, τελικά, ότι αυτή τη φορά κατάφερα να το κάνω σωστά όσον αφορά τις θερμίδες.

Ακολουθούν οδηγίες που βασίζονται σε οδηγίες και συμβουλές που έχω λάβει, αλλά και στην πρακτική μας… εξάσκση:

1. Επιλέγετε  τυριά με λιγότερες θερμίδες

Από το χαμηλότερο σε λιπαρά τυρί cottage έως το υψηλό σε λιπαρά μασκαρπόνε, τα τυριά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θερμίδων. Μεταξύ των ποικιλιών που μπορεί να σερβίρετε σε μια πιατέλα τυριών, οι καλύτερες είναι:

  • Κατσικίσιο τυρί (80 – 95 θερμίδες ανά 30 γρ.)
  • Καμαμπέρ (85 θερμίδες ανά 30 γρ.)
  • Μπρι (95 θερμίδες ανά 30 γρ.)
  • Μπλε (100 θερμίδες ανά 30 γρ.)

Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τυριά στο υψηλότερο άκρο του φάσματος των θερμίδων. Για παράδειγμα:

  • Κασέρι (130 θερμίδες ανά 30 γρ.)
  • Cheddar (114 θερμίδες ανά 30 γρ.)
  • Πεκορίνο (113 θερμίδες ανά 30 γρ.)
  • Γραβιέρα (116 θερμίδες ανά 30 γρ.).

2. Σερβίρετε αυτό που σκοπεύετε να φάτε

Μελέτες δείχνουν ότι τα μεγαλύτερα μεγέθη μερίδων συσχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση τροφής – γεγονός που έχω παρατηρήσει πολλές φορές και στο δικό μου φαγητό. Αν βάλω μπροστά μου ένα μεγάλο κομμάτι τυριού, είναι πιο πιθανό να φάω περισσότερο απ’ όσο θέλω γιατί απλά βρίσκεται μπροστά μου. Εάν σερβίρω λιγότερο, σπάνια θα σηκωθώ όταν το τελειώσω, για να βγάλω περισσότερο από το ψυγείο.

Όταν σερβίρετε το τυρί σας, σκεφτείτε πόσα άτομα θα το μοιραστούν και θα σερβίρουν μόνο αρκετό τυρί για κάθε άτομο, να έχει στη διάθεσή του περίπου 120 γρ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καλή ζυγαριά τροφίμων για σιγουριά. Ωστόσο, καλό είναι να έχετε προβλέψει να υπάρχει περίσσευμα στο ψυγείο, ώστε αν σας ζητήσουν περισσότερο, να  μπορείτε να τους σερβίρετε.

3. Συνοδεύετε με φρούτα και λαχανικά

Κάποια φρούτα και λαχανικά ταιριάζουν αρμονικά με αντίστοιχα τυριά, με τα πρόσθετα μπόνους ότι και λίγες θερμίδες έχουν και χορταστικά είναι. Αν βάλετε στο πρόγραμμα να τρώτε μια μπουκιά φρούτου ή λαχανικού ανάμεσα σε δυο τσιμπήματα τυριού, θα μειώσετε με σιγουριά τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι επίσης μια επιλογή, αλλά μείνετε μακριά από εκείνα με πρόσθετη ζάχαρη (όπως τα κράνμπερις) επειδή είναι γεμάτα με άχρηστες θερμίδες. Μερικές καλές επιλογές είναι:

  • φέτες μήλου
  • αποξηραμένα βερίκοκα
  • φέτες πιπεριάς
  • βατόμουρα
  • χουρμάδες
  • φράουλες
  • σμέουρα

4. Ξεχάστε το ψωμί και τα κράκερ

Είναι γνωστό γεγονός ότι τα κράκερ και τα προϊόντα ψωμιού με λευκά άλευρα είναι σε μεγάλο βαθμό απλά «κενές» θερμίδες. Παρά το γεγονός ότι συνήθως σερβίρονται με τυρί, στην ουσία είναι εντελώς περιττά. Ακόμα και κρεμώδη τυριά, όπως το brie ή το μπλε τυρί μπορούν εύκολα να καταναλωθούν με το χέρι. Αν θέλετε πραγματικά κάτι για να απλώσετε το τυρί σας, δοκιμάστε τις φέτες μήλου.

5. Σερβίρετε μικρές μερίδες κρασιού και απολαύστε αργά

Γενικά, τα λευκά κρασιά συνδυάζονται καλύτερα με τυριά. Σερβίρετε μικρότερες μερίδες -περίπου 120 ml- σε κάθε ποτήρι και μην βιάζεστε να το πιείτε, απολαύστε το αργά. Η μικρότερη ποσότητα θα βοηθήσει την πιο αργή κατανάλωση και επίσης θα διατηρήσετε το κρασί δροσερό στο ψυγείο σας.

6. Φάτε ένα ελαφρύ δείπνο

Σε γενικές γραμμές, αν πρόκειται να καταναλώσω αρκετές εκατοντάδες θερμίδες σε τυριά και να πιώ αρκετές εκατοντάδες θερμίδες σε κρασί, δεν προχωράμε σε ένα βαρύ δείπνο. Όταν κάνουμε βραδιές κρασιού και τυριών, συνήθως επιλέγουμε ελαφρύτερα πιάτα για το δείπνο, όπως ψητό ψάρι ή σαλάτες, με κοτόπουλο ή χωρίς πρωτεΐνες. Τρώγοντας ένα βαρύ δείπνο μετά το «τσίμπημα» με κρασί και τυρί θα σας αφήσει μόνο την αίσθηση της απογοήτευσης και της απόγνωσης. Επιλέξτε την ελαφριά εκδοχή και η συνολική κατανάλωση θερμίδων θα παραμείνει σε ανεκτή κλίμακα!

Αθηνά Ιωάννου / cheeselovers.gr


Related posts

Είναι το Moon Milk η θεραπεία της αυπνίας;

Taste and Hospitality

Καραμελέ με φρέσκο τυρί-κρέμα και ζαχαρούχο γάλα

Taste and Hospitality

Μελέτη: Γιατί το αλκοόλ μας προκαλεί δίψα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!