Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Τα καλύτερα ιαπωνικά φαγητά που πρέπει να γνωρίζεις, πέρα από το σούσι

Δεν γίνεται να μην έχεις αντιληφθεί πως ένα από τα πιο δυνατά trends της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με την ιαπωνική κουζίνα. Περιπετειώδης και ξεχωριστά νόστιμη, η κουζίνα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου σχετίζεται για τους περισσότερους σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με το σούσι. Τι υπάρχει όμως πέρα από αυτό;αναρωτιέται ο Μπάμπης Δούκας. Ορίστε λοιπόν, όλα εκείνα τα διόλου ευκαταφρόνητα φαγητά που κρύβονται κάτω από την κορυφή του παγόβουνου της γιαπωνέζικης διατροφικής κουλτούρας και εστίασης.

Ramen

H παραδοσιακή ιαπωνική σούπα με βάση το ζωμό κρέατος, σερβίρεται με νουντλς και περιλαμβάνει διάφορες γαρνιτούρες όπως αυγά, λαχανικά, πίκλες και κρέας. Συναντάται σε διάφορες εκδοχές και παραλλαγές, αναλόγως από πιο μέρος της Ιαπωνίας προέρχεται η συνταγή. Η Shōyu είναι μια από τις βασικότερες συνταγές της (και μάλλον η αρχαιότερη) και περιλαμβάνει ζωμό κοτόπουλου, λαχανικά και άφθονη soy sauce. To πιο φημισμένο για τα ramen του μέρος της Ιαπωνίας είναι το Sapporo.

Yakitori

Μικρά σουβλάκια από κρέας βουτηγμένα σε μια ιδιαίτερη sauce (που θυμίζει αρκετά bbq) και ψημένα στα κάρβουνα. Φτιάχνονται κυρίως από μοσχάρι και χοιρινό αλλά και σε πιο τολμηρές εκδοχές όπως από καρδιά κοτόπουλου και συκώτι. Συνήθως σερβίρονται στις izakaya (κάτι μεταξύ ιαπωνικής pub και ταβέρνας) ή σε πάγκους σαν street food.

Tempura

Η tempura έφτασε στην Ιαπωνία από τους Πορτογάλους τον 16ο αιώνα, παρέμεινε και εξελίχθηκε. Πρόκειται για ένα τηγανισμένου είδος φαγητού σε μεγάλη ποσότητα λαδιού και σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, συνήθως με λαχανικά ή θαλασσινά. Ο χυλός της φτιάχνεται με μαλακό αλεύρι σίτου και νερό αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να προστεθούν κι άλλα υλικά όπως λάδι ή μπαχαρικά.

Udon

Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν τύπο χοντρών νουντλς από αλεύρι σιταριού. Σερβίρονται ζεστά σαν σούπα, μέσα σε ζωμό kakejiru (με σάκε, soy sauce, ζάχαρη και dashi).

Nikujaga

Μοιάζει με στιφάδο και πρωτοφτιάχτηκε από σεφ του Ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού, τον 19ο αιώνα. Πλέον αποτελεί ένα κλασικό σπιτικό πιάτο με λεπτοκομμένα κομμάτια από μοσχάρι που βράζουν μαζί με πατάτες, καρότα, sake ή μερικές φορές ακόμη και με ψάρι, και σερβίρεται πάνω από ρύζι.

Okonomiyaki

«Ψημένο όπως θέλεις» σημαίνει το όνομά του και η φημισμένη για την κουζίνα της Osaka ο τόπος καταγωγής της. Είναι κάτι ανάμεσα σε ομελέτα και pancake, με αυγά, βούτυρο, αλεύρι, λάχανο και οποιαδήποτε κρέας ή λαχανικό θέλεις να προσθέσεις. Τις περισσότερες φορές σερβίρεται με bbq sauce, φύκια, τσιπς γαρίδας ή μαγιονέζα.

Takoyaki

Δεν είναι όμως μόνο το okonomiyaki. Η Osaka είναι «πατρίδα» και του takoyaki, που φέρει τον τίτλο του πιο δημοφιλούς street food της πόλης. Πρόκειται για τηγανίτες σε σχήμα μπάλας, με γέμιση από χταπόδι. Σερβίρεται σχεδόν καυτό και είναι ιδανικό για τσιμπολόγημα.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τυροκεφτέδες με αναρή στο φούρνο!

Taste and Hospitality

Πόσο χρονικό διάστημα μένει το αλκοόλ στον οργανισμό μας;

Taste and Hospitality

3 πράγματα που ποτέ, μα ποτέ, δεν πρέπει να κάνεις με το bourbon

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!