Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Πώς θα διαβάσεις σωστά την ετικέτα ενός ουίσκι

Το ουίσκι είναι ο βασιλιάς του “σπιτικού” αλκοόλ. Ό,τι ποτό κι αν προτιμάς στη δική σου καθημερινότητα, ένα ουισκάκι πρέπει να υπάρχει στην κάβα σου – για τους επισκέπτες, για τις δύσκολες νύχτες, για τις πολύ καλές μέρες.

Ειδικά τώρα, στις Γιορτές, το ουίσκι ζει μεγάλες στιγμές. Είναι ένα πάρα πολύ τίμιο δώρο, είτε είσαι καλεσμένος σε τραπέζι, είτε σε πάρτι είτε σε χαρτί. Πιθανότατα έχεις ήδη καταλήξει στο δικό σου ουίσκι ή σε κάποια labels που σε ικανοποιούν γευστικά και ποιοτικά, αλλά απ’ τη στιγμή που θα μπεις στην κάβα, δεν γίνεται να μην μπεις στον πειρασμό να χαζέψεις τα αμέτρητα διαφορετικά brands. Αυτή η περίοδος είναι μια καλή συγκυρία για να πειραματισμοί και να ενδώσεις στον πειρασμό, ειδικά αν όντως έχεις μπει στην κάβα για να διαλέξεις ένα δώρο. Ο πειραματισμός με ένα ‘εξωτικό’ label μπορεί να εκτιμηθεί περισσότερο από την παρέα.

Εδώ δεν θα συζητήσουμε για το τι πρέπει να διαλέξεις (malt ή blended κλπ) . Σ΄ αυτό, άλλωστε, δεν υπάρχουν ‘πρέπει’. Θα σταθούμε μόνο σε κάποια στοιχεία που αναγράφονται στην ετικέτα και ίσως μπορούν να σου δείξουν αν το μπουκάλι που επέλεξες αξίζει τα λεφτά του.

Η απόσταξη

Αν η λέξη “distilled” δεν αναγράφεται ξεκάθαρα και σε περίοπτη θέση στην ετικέτα, είναι βέβαιο ότι η απόσταξη δεν έχει γίνει από το brand το οποίο κρατάς στα χέρια σου. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ούτε το μοναδικό κριτήριο ποιότητας ενός label. Σίγουρα, όμως, επηρεάζει την τιμή του. Αν στην ίδια ετικέτα από την οποία λείπει η απόσταξη συμπεριλαμβάνονται πομπώδεις φράσεις περί παλαίωσης, τότε μάλλον κάποιος προσπαθεί απλώς να προσθέσει αξία και να ανεβάσει την τιμή του προϊόντος του.

Η “παραγωγή”

Οι φράσεις “Produced By” ή “Crafted In” είναι ένας ωραίος τρόπος να μασκαρέψεις την απουσία της απόσταξης. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι το brand που κρατάς στα χέρια σου είναι κατώτερο από κάποιο άλλο, που διαθέτει δικό του αποστακτήριο, αλλά δεν υπάρχει και λόγος να το πληρώσεις στην ίδια τιμή με κάτι πιο “χειροποίητo”. Δεν είναι πάντως, σπάνιο, το μικρό οικογενειακό αποστακτήριο να πουλά ένα μέρος της παραγωγής του σε κάποια μεγάλη εταιρία και να εμφιαλώνει το υπόλοιπο με δικό του label. Συνήθως, το διαθέτει σε ακριβότερη τιμή από τη μεγάλη εταιρεία, με το επιχείρημα του “χειροποίητου”. Ούτε αυτό είναι τίμιο. Το ίδιο ουίσκι είναι, σε διαφορετικό μπουκάλι. Οπότε, ας μην δαιμονοποιούμε τους “παραγωγούς”, αρκεί να μην προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν.

Τα συστατικά

Είναι πάντα πολύ καλό δείγμα αν κάπου στην ετικέτα αναγράφονται τα βασικά συστατικά του μείγματος ενός μπέρμπον. Εννιά στις δέκα φορές, θα αναφέρονται σπόροι καλαμποκιού, σίκαλη ή αλεύρι και βύνη. Αυτά είναι τα στανταράκια και αν δεν φαίνονται πουθενά, σημαίνει ότι ο παραγωγός της φιάλης που κρατάς στα χέρια σου δεν ξέρει τίποτα ή δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το ουίσκι που αγοράζει και στη συνέχεια ‘παράγει’.

Και λοιπόν;

Τίποτα από τα παραπάνω δεν συνιστά ένδειξη ότι το ουίσκι που επέλεξες είναι καλό ή κακό. Μπορούν, όμως, να αποτελέσουν έναν καλό μπούσουλα για να εκτιμήσεις αν αξίζει τα λεφτά του ή όχι. Ό,τι έχει να κάνει με την γεύση, την απόλαυση και το προσωπικό γούστο είναι αναμφίβολα υποκειμενικό. Η κοστολόγηση, όμως, των απολαυστικών προϊόντων γίνεται πάντα με βάση κάποιες παραμέτρους. Καλό είναι να τις γνωρίζεις, για να μη νιώσεις ποτέ ότι προσπαθούν να σε ξεγελάσουν.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Οκτώ ποτά για να συνδυάσουμε τέλεια τον καφέ μας

Taste and Hospitality

Πώς η σαμπάνια έγινε το ποτό των Βασιλέων

Taste and Hospitality

Suffering Bastard: Ένα ελιξίριο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!