Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Glenglassaugh: Με ιστορία που μας ταξιδεύει πίσω στους αιώνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Glenglassaugh Distillery βρίσκεται στην άκρη του κόλπου Sandend, βόρεια και ανατολικά της Σκωτίας, περίπου δύο μίλια δυτικά του Portsoy. Εκεί, σε μια περιοχή που είχαν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί από παράνομους αποσταγματοποιούς,  ο ντόπιος επιχειρηματίας Colonel James Moir έχτισε το αποστακτήριο το 1875.

Το αποστακτήριο δημιούργησε γρήγορα μια φήμη για την παραγωγή ποιοτικού whisky και η εταιρεία ευημερούσε. Μετά το θάνατο του ιδρυτή James Moir, η ιδιοκτησία του αποστακτηρίου μεταβιβάστηκε στα δύο ανίψια του, που αύξησαν την παραγωγή, για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση που απαιτούσε η εποχή.

Ωστόσο, μετά τον απροσδόκητο θάνατο ενός από τους ανιψιούς το 1892, το αποστακτήριο  πωλήθηκε στους Robertson & Baxter, οι οποίοι με τη σειρά τους πούλησαν αμέσως το αποστακτήριο στην Highland Distilleries Company.

Η φήμη του αποστακτηρίου, συνέχισε να αυξάνεται, αλλά μετά από μια ύφεση στη βιομηχανία whisky, το  Glenglassaugh έκλεισε το 1907. Ορισμένα από τα κτίρια συνέχισαν να χρησιμοποιούνται, αλλά ο εξοπλισμός απόσταξης παρέμεινε ανενεργός. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκαν αρκετά κτίρια από στρατιωτικό προσωπικό, με τις εγκαταστάσεις βυνοποίησης, να χρησιμοποιούνται ως φούρνος.

Category: Single Malt Bottler: Distillery Bottling Bottled: 2013 Stated Age: 40 years old Number of bottles: 800 Strength: 42.5 % Vol.Size:70cl

Με αυξανόμενη τη ζήτηση για το Blended whisky, η Highland Distilleries δημιούργησε ένα νέο κτίριο παραγωγής που στεγάζει τον εξοπλισμό ζύμωσης και απόσταξης το 1959 και άνοιξε εκ νέου το Glenglassaugh το 1960. Σκοπός τους ήταν να παράγουν ένα απόσταγμα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε blended, σε μεγάλες ποσότητες.

Tο 1986 η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει το αποστακτήριο αλλά να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τη σχετικά μεγάλη αποθήκη του. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960, του 1970 και του 1980, τα αποστάγματα που είχαν ήδη παραχθεί, κερδίζουν βραβεία, διεθνή αναγνώριση και αναζητούνται από πολλούς και γνωστούς συλλέκτες.

Το 2007, μια ομάδα επενδυτών, που ήταν και λάτρεις του whisky, αναζητούσαν ένα αποστακτήριο με κληρονομιά. Το μονοπάτι τους οδήγησε στο Glenglassaugh και σύντομα σε μια συμφωνία για την αγορά του αποστακτηρίου.

Στις 29 Φεβρουαρίου 2008 τα κλειδιά παραδόθηκαν επισήμως στη νεοσυσταθείσα «Glenglassaugh Distillery Company Limited» και ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο για το αποστακτήριο.

Ακολούθησαν αρκετοί μήνες ανακαίνισης του αποστακτηρίου. Ευτυχώς, ο σημαντικός απαραίτητος εξοπλισμός επεξεργασίας όπως οι δεξαμενές ζύμωσης και οι αποστακτήρες, ήταν όλα σε κατάσταση λειτουργίας και έτοιμα να ξαναρχίσουν να δουλεύουν.

Το οικόσημο του Glenglassaugh αντιπροσωπεύει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ του αποστακτηρίου και της θάλασσας. Τα κύματα συμβολίζουν την επιρροή της παραλιακής θέσης στο χαρακτήρα του whisky. Το σύνθημά Per Mare Per Terras μεταφράζεται ως: «By Sea By Land».

Η παραγωγική ικανότητα του αποστακτηρίου, υπολογίζεται σε 1 εκατομμύριο λίτρα ετησίως. Το αποστακτήριο, προμηθεύεται το απαραίτητο για την παραγωγική διαδικασία νερό από την πηγή Glassaugh.

Η ζύμωση διαρκεί τουλάχιστον 60 ώρες. Το αποστακτήριο διαθέτει έξι δεξαμενές ζύμωσης, τέσσερις ξύλινες και δύο από ανοξείδωτο ατσάλι και δύο (1 wash, 1 spirit) αποστακτήρες (Boil ball).

Τέλος, στο αποστακτήριο υπάρχει ένα οργανωμένο κέντρο επισκεπτών, όπου προσφέρονται διάφορα προγράμματα περιήγησης.

Κάποιες από τις εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου: Revival, Evolution, Torfa, Octaves Peated, Octaves Classic κ.α.

Προμηθευτείτε τα προϊόντα Glenglassaugh στο Basket Of Taste στην ιστοσελίδα του Taste and Hospitality:

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Στην Φώτο Φωτιάδης η αποκλειστική διανομή των Château d’Esclans

Taste and Hospitality

Τα «δικά» μας γλυκά!

Taste and Hospitality

Εφοδιαστική Αλυσίδα (Supply Chain)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!