Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Ημέρα Beaujolais Nouveau: Έφτασε η νέα σοδειά του περίφημου κρασιού

Η Πέμπτη 19 Νοεμβρίου είναι η φετεινή Ημέρα του Beaujolais Nouveau, μία από τις σημαντικότερες ημέρες του πολιτιστικού ημερολογίου της Γαλλίας. κυκλοφορεί το Μποζολέ Νουβό (Beaujolais Nouveau), ένα καθημερινό κόκκινο κρασί, που χάρη στο έξυπνο μάρκετινγκ των Γάλλων έχει γίνει παγκόσμια μόδα.;

Σε όλη τη Γαλλία αυτήν την Πέμπτη, οι άνθρωποι θα γιορτάσουν την ημέρα που τα μπουκάλια του φετινού κρασιού Beaujolais Nouveau φτάνουν στα ράφια. Η Ημέρα του Beaujolais Nouveau είναι ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ στο χειμερινό πολιτιστικό ημερολόγιο της Γαλλίας και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, καφέ, εστιατόρια και μπαρ γεμίζουν με οινόφιλους που θέλουν να δοκιμάσουν και να απολαύσουν το φετινό νέο έτος.

Και σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες οίνου, ο καλός καιρός και μια εξαιρετική συγκομιδή σημαίνει ότι φέτος θα είναι μια καλή χρονιά.

Είναι το πιο διάσημο “primeur” της Γαλλίας . Ένα primeur είναι ουσιαστικά ένα νεαρό κρασί που παράγεται γρήγορα. Στην περίπτωση του Beaujolais Nouveau, βρίσκεται στα ράφια μεταξύ έξι και οκτώ εβδομάδων μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών. Ο σύντομος χρόνος σημαίνει ότι οι οινοποιοί πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές και ζυμομύκητες για να επιταχύνουν τη διαδικασία ζύμωσης. Για το λόγο αυτό, πολλοί snobs κρασιού δεν το πλησιάζουν.

Το κρασί Beaujolais Nouveau είναι πολύ δημοφιλές παρά το γεγονός ότι δεν έχει την καλύτερη φήμη, υπάρχουν περίπου 25 εκατομμύρια μπουκάλια Beaujolais Nouveau που παράγονται κάθε χρόνο. Αρκετά εκατομμύρια μπουκάλια κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ και περίπου επτά εκατομμύρια αποστέλλονται στην Ιαπωνία όπου η ζήτηση για αυτό το κρασί είναι τεράστια, ιδιαίτερα στα wine-spa της χώρας!

Δεν ζούμε πλέον τις καλές μέρες της δεκαετίας του ’80 .Αυτή ήταν η δεκαετία που το Beaujolais Nouveau άρχισε να προκαλεί πολύ ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο. Αλλά οι πωλήσεις έχουν βυθιστεί από τότε (κατά 64% τα τελευταία 12 χρόνια!), Και σήμερα πωλούνται περίπου δέκα εκατομμύρια λιγότερα μπουκάλια σε σύγκριση με τότε. Την άνοδο στη φήμη του βοήθησε ένας παραγωγός που ονομάζεται Geroges Dubeouf ο οποίος είναι ο νονός της φράσης: Beaujolais Nouveau est arrivé! Υπήρχε ένας ετήσιος αγώνας για να φτάσουν τα μπουκάλια στο Παρίσι και πέραν αυτού, μέχρι να οριστούν ορισμένοι βασικοί κανόνες.

Σημειώστε την  τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου . Η καθορισμένη ημέρα για την ημερομηνία κυκλοφορίας του Beaujolais δημιουργήθηκε το 1985. Αποφασίστηκε ότι η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου θα είναι η ίδια ημερομηνία κυκλοφορίας παντού. Τα κρασιά αποστέλλονται σε ολόκληρο τον κόσμο λίγες μέρες πριν, αλλά πρέπει να αποθηκεύονται σε κλειστές αποθήκες μέχρι τις 12:01 π.μ. την Πέμπτη. Το κύριο φεστιβάλ είναι στη Λυών, όπου τα βαρέλια του κρασιού Beaujolais Nouveau κυλάνε από τους αμπελουργούς στο κέντρο της πόλης πριν ανοίξουν.

Υπάρχουν σκληροί κανόνες στην παραγωγή αυτού του κρασιού. Το κρασί πρέπει να γίνει με το σταφύλι Gamay, που για πρώτη φορά ήρθε στη Γαλλία από τους Ρωμαίους. Τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται από το AOC Beaujolais και πρέπει να συλλέγονται με το χέρι. Το κρασί παράγεται χρησιμοποιώντας ολόκληρο το σταφύλι χωρίς να αφαιρούνται οι πικρές τανίνες από τις φλούδες των σταφυλιών. Η τοπική αρχή θα ορίσει την ημερομηνία της συγκομιδής κάθε χρόνο, ανάλογα με το πότε τα σταφύλια είναι έτοιμα.

Η περιοχή Beaujolais; Το κρασί Beaujolais παίρνει το όνομά του από την ιστορική επαρχία Beaujolais, την περιοχή παραγωγής κρασιού στα βόρεια της Λυών. Το κρασί παρασκευάζεται στο βόρειο τμήμα του τμήματος του Ροδανού και στη νότια περιοχή του τμήματος Saône-et-Loire που βρίσκεται στην περιοχή της Βουργουνδίας.

Δεν είναι μόνο το Nouveau που παράγεται στο Beaujolais. Ενώ το Beaujolais Nouveau κερδίζει όλα τα φώτα της δημοσιότητας, δεν είναι φυσικά το μοναδικό κρασί που γίνεται στην περιοχή. Περίπου το 1/3 και το 50% των αμπελώνων της περιοχής Beaujolais είναι αφιερωμένο στην παραγωγή Beaujolais Nouveau, αλλά η υπόλοιπη περιοχή χρησιμοποιείται για την παρασκευή άλλων κρασιών όπως το AOC Beaujolais, το AOC Beaujolais-Villages και το Beaujolais Cru – σε αυτά τα κρασιά το όνομα Beaujolais δεν θα εμφανιστεί καν. Αντ ‘αυτού στην ετικέτα φαίνεται το όνομα του χωριού, όπως πχ το Brouilly.

Η γεύση του Beaujolais Nouveau; Όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγραφούν το Beaujolais Nouveau: Φρουτώδες, ζωηρό, ζωντανό, με νότες φράουλας και μπανάνας.

Το Beaujolais Nouveau παλαιότερα περιγράφοταν συνήθως ως ένα κρασί που έχει γεύση μπανάνας. Όμως οι οινοπαραγωγοί Beaujolais, που συνδέονται με την οργάνωση Inter-Beaujolais, θέλουν να αλλάξουν την εικόνα του κρασιού, υποδηλώνοντας ότι το μάρκετινγκ του Beaujolais Nouveau μπορεί να έχει ενισχύσει τις πωλήσεις κατά τη διάρκεια των ετών, αλλά δυστυχώς δεν βοήθησε την εικόνα του κρασιού.

Η περίφημη ετικέτα “Goût de banane”, που θέλουν να ξεφορτωθούν, προέρχεται από τη μαγιά, γνωστή ως 71Β, η οποία χρησιμοποιείται για να κάνει το κρασί και να το ετοιμάσει εγκαίρως για την απελευθέρωσή του στην αγορά. Και επίσης, η γεύση αυτή προέρχεται από την προσθήκη σακχάρων για την αύξηση του επιπέδου αλκοόλ.

Το μεγαλύτερο κακό στην εικόνα του κρασιού έγινε το 2001, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο κιβώτια έπρεπε να καταστραφούν καθώς το κοινό γύρισε το κρασί μετά από μια έκδοση χαμηλής ποιότητας που πλημμύρισε την αγορά. Ήταν το περίφημο αποκαλούμενο “vin de merde”.

Δεν υπάρχει πλέον λόγος για goût de banane καθώς οι παραγωγοί προσπαθούν να επικεντρωθούν στην παραγωγή ενός αξιοπρεπούς οίνου.

Κάθε χρόνο στο φεστιβάλ; Καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ σε όλη τη χώρα γιορτάζουν την  κυκλοφορία του Beaujolais στην αγορά. Πίνουν και χορεύουν ως αργά τη νύχτα. Ορισμένα μέρη ξεκινούν νωρίτερα. Στη Λυών, οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τετάρτη το βράδυ με τους οινοπαραγωγούς να κυλούν βαρέλια του Beaujolais Nouveau στους δρόμους.

Όμως, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το μεγαλύτερο φεστιβάλ, λαμβάνει χώρα στο Beaujeu, πρωτεύουσα της περιοχής Beaujolais. Οι άνθρωποι έρχονται από μακριά για να δουν τις καμπάνες να χτυπάνε σηματοδοτώντας τη νέα σοδειά, τα μεσάνυχτα, ξεκινώντας για τέσσερις μέρες γιορτής.

Όλοι οι οίνοι ταχείας κυκλοφορίας (fast track wines) δεν προέρχονται από το Beaujolais. Η ιδέα της παραγωγής ενός κρασιού σε έξι εβδομάδες είναι μια καινοτομία που αντιγράφτηκε και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας, όπου οι οινοπαραγωγοί του Ροδανού και της Προβηγκίας έχουν εμπορικά οφέλη από το να βάλουν κρασί στα ράφια πριν από τα Χριστούγεννα.

To Beaujolais δεν παλαιώνεται. Το Beaujolais Nouveau δεν είναι κρασί που μπορείτε να κρατήσετε στο κελάρι για χρόνια με την ιδέα να το ανοίξετε για μια ιδιαίτερη περίσταση. Αλλά ένα καλό μπουκάλι Beaujolais θα μπορούσε να διατηρηθεί για έξι μήνες ως ένα χρόνο λένε οι εμπειρογνώμονες.

Μέρος της φήμης του κρασιού Beaujolais Nouveau είναι ότι σε σύγκριση με άλλα κρασιά είναι σχετικά προσιτό. Εάν θέλετε να απολαύσετε ένα μπουκάλι στην άνεση του σπιτιού σας, θα ξοδέψετε € 3-10.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Chartreuse: Μυστικά και βότανα από τους μοναχούς της σιωπής

Taste and Hospitality

Το Bloom Gin αποκαλύπτει δύο νέες προσθήκες

Taste and Hospitality

Αλέξης Φωτιάδης και Κρις Μαρκίδης «μαζί» για άλλα δέκα χρόνια

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!