Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Οινοποιείο Βλασίδη: «Tο κρασί του Σοφοκλή ξεχωρίζει»

Ο παππούς, Σοφοκλής Μεταξάς (1899-1977), ζούσε στο Κοιλάνι. Όπως όλοι οι κάτοικοι τότε στα κρασοχώρια της Λεμεσού, έφτιαχνε κρασί και ζιβανία από τα αμπέλια του και τα πωλούσε στις πόλεις και στα γύρω χωριά.

Όλοι έλεγαν «το κρασί του Σοφοκλή ξεχωρίζει». Θεωρώ ότι είχε να κάνει με το αμπέλι. Το καλλιεργούσε με περισσή φροντίδα και αφοσίωση. Πάντα ανοικτός στο να μαθαίνει και να ενστερνίζεται το καινούριο, συνεχώς και βελτίωνε τις τεχνικές του.

Ο πατέρας , Θεοφάνης Βλασίδης, κατάγεται από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Το 1955 πηγαίνει στη Γλασκώβη για να σπουδάσει Χημικός Μηχανικός. Επιστρέφει το 1962 και ξεκινά την καριέρα του στην οινοβιομηχανία της ΚΕΟ, ενώ ακολουθεί η ΕΤΚΟ. Παντρεύεται την κόρη του Σοφοκλή Μεταξά, Μαρούλα και μαγεύεται από την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση.

Το 1968 παίρνει τη γενναία απόφαση να επαναφυτεύσει πειραματικά τους ιδιόκτητους αμπελώνες με διεθνείς ποικιλίες όπως το Shiraz, το Merlot,το Cabernet Sauvignon και το Cabernet Franc. Ήταν από τους λίγους που το τόλμησαν και δημιούργησαν έτσι έναν πολυποίκιλο αμπελώνα με μεγάλες δυνατότητες.

Η απόφασή του εγγονού Σοφοκλή Βλασίδη να ασχοληθεί με την οινοποίηση ήρθε αβίαστα. Αντίθετα με τους περισσότερους οινοποιούς που επέλεξαν για τις σπουδές τους στην οινολογία κάποιο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας, αυτός, διάλεξε συνειδητά να κάνει το μεταπτυχιακό στο UC Davis στην Καλιφόρνια, θεωρώντας ότι θα τον φέρει σε επαφή με αντισυμβατικές, μοντέρνες και εναλλακτικές μεθόδους οινοποίησης και θα του ανοίξει νέους ορίζοντες. Και πράγματι.!!

Το 1998 επιστρέφει από το Davis και ξεκινάει τη συστηματική πια ενασχόληση με τον κυπριακό αμπελώνα, τις γηγενείς και ξενικές ποικιλίες.

Το 2003 στην Κολώνη, σε ένα αμπελοτόπι λίγο έξω από το χωριό, βρίκε αυτό που πάντα αναζητούσε. Από την πρώτη στιγμή ήτανε σίγουρος ότι εδώ θα έστηνε τη βάση του. Το δικό του Οινοποιείο. Έτσι κι έγινε.

Το Οινοποιείο ολοκληρώθηκε το 2012 το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ηρακλή Παπαχρίστου σε μοντέρνες, λιτές γραμμές. Το πρωτοποριακό κτίσμα, εναρμονισμένο με το περιβάλλον, εντάσσεται έντεχνα στο τοπίο και είναι χωροθετημένο σε μία έκταση ογδόντα στρεμμάτων ανάμεσα σε γραμμικούς αμπελώνες.

Το μεγαλύτερο μέρος του είναι κυριολεκτικά βυθισμένο στον λόφο, ενώ το υπόλοιπο αποκαλύπτεται σταδιακά ακολουθώντας τις υψομετρικές καμπύλες του οικοπέδου. Στο εσωτερικό, μεγάλα ανοίγματα χαρίζουν πανοραμικές θεάσεις προς τους αμπελώνες, απρόσκοπτη θέα στους χώρους οινοποίησης και αποθήκευσης, αποκαλύπτοντας στον επισκέπτη μια γενική εικόνα της διαδικασίας οινοποίησης.

Εξαρχής ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα εργονομικό, λειτουργικό κτίριο, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, που θα έκανε το έργο του οινοποιού αποδοτικότερο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων κρασιών.
Ο τρόπος κατασκευής του, με τον μεγαλύτερο όγκο θαμμένο στο έδαφος και τους χώρους φύλαξης εξ ολοκλήρου κάτω από το έδαφος, επιτρέπει τη διατήρηση σταθερής και ιδανικής θερμοκρασίας για τη συντήρηση και εξέλιξη των κρασιών.

Το Οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά της Κολώνης, μέσα σε ένα αμπελοτόπι 80 στρεμμάτων και έχει μία συνολική δυνατότητα παραγωγής 150.000 φιαλών ετησίως.

Διαθέτει 7 ανοξείδωτες δεξαμενές χωρητικότητας 6250 λίτρων, 11 των 5000 λίτρων και 6 των 2500 λίτρων. Υπάρχουν και αρκετές μικρότερων χωρητικοτήτων όπου οινοποιούνται οι πειραματισμοί του Οινοποιείου.

Η κάβα έχει 230 βαρέλια των 300 λίτρων όλα γαλλικής δρυός, που ανανεώνονται σε τακτά διαστήματα.

«Έχουμε επενδύσει σε τεχνολογία αιχμής στον αποραγισμό, γιατί αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εκχύλιση των ερυθρών οίνων.»

O διαχωρισμός των κοτσανιών από τις ρώγες ακολουθεί τη μέθοδο της αδράνειας. Έτσι επιτυγχάνεται πλήρης διαχωρισμός, τα κοτσάνια δεν έρχονται καθόλου σε επαφή με τις ρώγες, οι στεγνές ή πράσινες ρώγες παραμένουν στα κοτσάνια, ενώ διατηρούνται ανέπαφες οι υγιείς ρώγες που καταλήγουν μαζί με τον χυμό στη δεξαμενή.

Το Οινοποιείο είναι ανοικτό για ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες κάθε μέρα, εκτός Κυριακής, από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 4:00 μ.μ.

ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Το Οινοποιείο καλλιεργεί και διαχειρίζεται 210 στρέμματα αμπελώνων γύρω από το χωριό Κοιλάνι Λεμεσού, σε υψόμετρο που ξεκινά από τα 700 και φτάνει ως στα 1100 μέτρα.

Το Κοιλάνι είναι μια περιοχή με πολύ υψηλή ηλιοφάνεια τους καλοκαιρινούς μήνες και ήπιους χειμώνες, καθώς σπάνια παρατηρούνται ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες.

Το Κοιλάνι είναι μια περιοχή με πολύ υψηλή ηλιοφάνεια τους καλοκαιρινούς μήνες και ήπιους χειμώνες, καθώς σπάνια παρατηρούνται ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες.

Αυτό συντελεί στην άρτια ωρίμανση των σταφυλιών όσον αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Οι βροχοπτώσεις δεν είναι έντονες και συχνές, γεγονός που μας επιτρέπει να ορίζουμε εμείς την άρδευση των αμπελώνων, όταν και όσο είναι αναγκαία.

Τα εδάφη είναι αμμοαργιλώδη πάνω σε ασβεστολιθικά πετρώματα και έτσι τα φυτά διατηρούν σταθερά και σε επαρκή επίπεδα την υγρασία τους. Επειδή είναι φτωχά σε οργανική ουσία και ανόργανα στοιχεία συμβάλλουν στην ισορροπημένη ανάπτυξη των φυτών, ενώ η ύπαρξη χαλικιών και το υψηλό pH στη σύστασή τους αυξάνουν τη δυνατότητα αποστράγγισης και βελτιώνουν τη δομή του. Αυτά τα εδάφη προσφέρονται για χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και θεωρούνται ευνοϊκά, ιδιαίτερα για την καλλιέργεια ερυθρών ποικιλιών.

“Οι αμπελώνες της οικογένειας είναι άνω των 100 ετών, φυτεμένοι από τα χέρια του παππού μου, τους οποίους συνεχίζω να καλλιεργώ με την ίδια αφοσίωση.

‘Το καλό σταφύλι θα σου δώσει το καλό κρασί, παιδί μου’, έλεγαν και ο παππούς και ο πατέρας μου.

“Άλλαξα και εγώ με τη σειρά μου τη σύσταση του αμπελώνα, φύτεψα νέες ποικιλίες, πειραματικά και μη, διαφοροποίησα τις καλλιεργητικές μεθόδους σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, βελτίωσα την απόδοση και την ποιότητα των σταφυλιών και συνεχίζω να επενδύω συνεχώς στη γη μου. Και αυτή μου το ανταποδίδει απλόχερα.”

Η μεγάλη και γενική αναδιάρθρωση των αμπελώνων ξεκίνησε το 2005 και βασίστηκε στα αποτελέσματα πολύχρονων πειραματισμών που οδήγησαν στην εμπεριστατωμένη ανανέωσή τους και στον εκσυγχρονισμό τους με τη χρήση καινούργιων γραμμικών συστημάτων υποστύλωσης και μόνιμων αρδευτικών συστημάτων. Οι αμπελώνες αρδεύονται για να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες του υπερβολικά ξηρού κλίματος της Κύπρου, με τις σχεδόν ανύπαρκτες βροχοπτώσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες η άρδευση γίνεται με μέτρο και πάντα βάσει ειδικών μετρήσεων του υδάτινου στρες του κάθε αμπελιού. Έτσι επιτυγχάνεται η παραγωγή ευεργετικού καρπού με υψηλή συγκέντρωση σε ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αυτή η καινοτόμα και επίπονη διαδικασία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και σήμερα το Οινοποιείο διαχειρίζεται 21 εκτάρια γης φυτεμένης με αμπέλια με διεθνείς και γηγενείς ποικιλίες, κάποιες εκ των οποίων καλλιεργούνται σε πειραματικούς αμπελώνες με σκοπό τη μελλοντική παραγωγή αυθεντικών κυπριακών κρασιών. Οι ερυθρές ποικιλίες των αμπελώνων περιλαμβάνουν το Shiraz, το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Γιαννούδι, το Αγιωργίτικο και το Μαραθεύτικο και οι λευκές το Ξυνιστέρι, το Sauvignon blanc, το Chardonnay, το Ασύρτικο και την Πρωμάρα.

“Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στη διαμόρφωση και ανάδειξη του ευνοϊκού οικοσυστήματος κάθε ποικιλίας και στην εξαγωγή αποτελεσμάτων που θα χρησιμοποιηθούν από τις επόμενες γενιές.”

Στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας των σταφυλιών και την ανάδειξη των ποικιλιών, το Οινοποιείο Βλασίδη συνεργάζεται συστηματικά με τον σύμβουλο αμπελουργίας Στέφανο Κουνδουρά, Επίκουρο καθηγητή στο Εργαστήριο Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μία ανεκτίμητη συνεργασία που έχει κυριολεκτικά επαναπροσδιορίσει την έννοια της ποιότητας.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι το Οινοποιείο να διαχειρίζεται πέραν των 25 εκταρίων αμπελώνων, τα οποία θα αποδίδουν το 70% των σταφυλιών που χρειάζονται για να παραχθούν 150.000 φιάλες κρασί το χρόνο.

«Φιλοδοξία μας είναι, σταδιακά, να καταφέρουμε να αντλούμε όλη την πρώτη ύλη που χρειαζόμαστε για την παραγωγή των κρασιών μας από ιδιόκτητους αμπελώνες.»

Προμηθευτείτε τα προϊόντα του Οινοποιείου Βλασίδη στο Basket Of Taste στην ιστοσελίδα του Taste and Hospitality :

Vlassides Cabernet Sauvignon 75cl

Τα σταφύλια για το Cabernet Sauvignon Vlassides προέρχονται από επιλεγμένους, μη αρδευόμενους αμπελώνες στην περιοχή του Κοιλανίου και του Βουνιού.

Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο και συστήνουμε να μεταγγιστεί για να αναπνεύσει για μία περίπου ώρα πριν το σερβίρετε στους 18ºC.Έχει προοπτική εξέλιξης για 10 χρόνια τουλάχιστον.

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά:

Στιβαρό με πολυδιάστατο χαρακτήρα, το Cabernet Sauvignon Vlassides αποζημιώνει σε κάθε οινική δοκιμή τον γευσιγνώστη.

  • Αρώματα μαύρης σταφίδας, ώριμου βατόμουρου, δαμάσκηνου, λευκού πιπεριού, μέντας, σοκολάτας, βανίλιας και καπνού συνθέτουν το πολύπλευρο αρωματικό προφίλ του.
  • Υψηλές αλλά στρογγυλές τανίνες που ισορροπούν
    ιδανικά με την οξύτητα.
  • Πλούσιο σώμα με μακριά επίγευση.
  • Άνοιγμα φιάλης 1 με 2 ώρες πριν τη γευσιγνωσία.
  • Δυνατότητα παλαίωσης για ακόμη 8 με 10 χρόνια.

Ποικιλίες:

93% Cabernet Sauvignon
7% Cabernet Franc

Vlassides Merlot 75cl

Το Merlot είναι πρώιμη ερυθρή ποικιλία, με καταγωγή από τη δυτική Γαλλία. Για το Merlot Vlassides επιλέγονται σταφύλια από τον αμπελώνα στην περιοχή του Καράμανου στο Κοιλάνι.Παλαιώνει για 1 χρόνο σε δρύινα βαρέλια και 1 χρόνο στη φιάλη.Μπορείτε να το φυλάξετε για 6 έως 7 χρόνια επιπλέον.

Προτείνεται να το σερβίρετε στους 16°C-18°C.

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά:

  • Αρωματικές νότες κερασιού, δαμάσκηνου, ευκάλυπτου,
    σοκολάτας και βανίλιας δημιουργούν μία αίσθηση γευστικής ηρεμίας.
  • Μέτρια οξύτητα, μαλακές τανίνες.
  • Μέτριο προς γεμάτο σώμα με μέτρια προς μακριά επίγευση.
  • Δυνατότητα παλαίωσης από 6 έως 7 χρόνια .

Ποικιλίες:

100% Merlot

Vlassides Shiraz 75cl

Η «αριστοκρατική» ποικιλία με καταγωγή από την κοιλάδα του Ροδανού, στη Νότια Γαλλία, εγκλιματίστηκε άψογα στον κυπριακό αμπελώνα.Το Shiraz Vlassides είναι αντιπροσωπευτικό της ποικιλίας.Τα σταφύλια προέρχονται από μη αρδευόμενους αμπελώνες στην περιοχή του Κοιλανίου, του Βουνιού και της Πάχνας.Είναι επιδεκτικό περαιτέρω παλαίωσης, για μία δεκαετία τουλάχιστον.

Συνιστάται στους 15ºC – 16ºC.

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά:

  • Τα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων του δάσους (βατόμουρα, δαμάσκηνο), άσπρο πιπέρι, βανίλια και καπνός αλληλοκαλύπτονται και καταλήγουν σε μία γευστική πολυπλοκότητα.
  • Πληθωρικό σώμα, μέτρια οξύτητα, ώριμες και μαλακές
    τανίνες, μέτρια προς μακριά επίγευση.
  • Μπορεί να παλαιώσει περίπου έως 8 χρόνια.

Ποικιλίες:

100% Shiraz

Vlassides Sauvignion Blanc 75cl

Η φημισμένη, διεθνής λευκή ποικιλία «έχει τις ρίζες της» στο Bordeaux της Γαλλίας.Στο Sauvignon blanc Vlassides οινοποιούνται σταφύλια από τους ιδιόκτητους αμπελώνες στην Κολώνη και στον Καράμανο που βρίσκονται στο Κοιλάνι, σε υψόμετρο από 700 έως 900 μέτρα.

Συστήνεται δροσερό και φρέσκο στους 10-12 °C.

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά:

Χαρακτηριστικό κιτρινοπράσινο χρώμα, εκρηκτικά αρώματα, φρουτώδης χαρακτήρας και επίγευση που αφήνει την αίσθηση λεμονιού.

Ποικιλίες:

100% Sauvignon blanc

Vlassides Grifos 1, 75cl

Η έμπνευση για το όνομα αυτής της σειράς κρασιών προήλθε από την αρχαιότητα και τη γεωμετρία. Δύο έννοιες συνυφασμένες με την παραγωγή του κρασιού.Οι τρεις αιώνιοι γρίφοι – ο διπλασιασμός του κύβου, η τριχοτόμηση της γωνίας και ο τετραγωνισμός του κύκλου – μάς αποκαλύπτονται στην ετικέτα του κάθε κρασιού.

ΓΡΙΦΟΣ 1. Ο διπλασιασμός του κύβου

Ο ερυθρός Γρίφος προέρχεται από μη αρδευόμενους αμπελώνες στην περιοχή του Κοιλανίου και της Πάχνας. Ο τρύγος και η οινοποίηση γίνεται κάθε Σεπτέμβρη και η εμφιάλωση του κρασιού έπεται το επόμενο καλοκαίρι.

Απολαύστε τον ερυθρό Γρίφο μέσα σε 1-2 χρόνια από τη σοδειά του, στους 15°C με 16°C.

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά:

Πορφυρό χρώμα, βελούδινη, μαλακή γεύση και πλούσια αρώματα. Ισορροπημένο.

Ποικιλίες:

50% Αγιωργίτικο
50% Ματάρο

Vlassides Grifos 2, 75cl

Η έμπνευση για το όνομα αυτής της σειράς κρασιών προήλθε από την αρχαιότητα και τη γεωμετρία. Δύο έννοιες συνυφασμένες με την παραγωγή του κρασιού.Οι τρεις αιώνιοι γρίφοι – ο διπλασιασμός του κύβου, η τριχοτόμηση της γωνίας και ο τετραγωνισμός του κύκλου – μάς αποκαλύπτονται στην ετικέτα του κάθε κρασιού.

ΓΡΙΦΟΣ 2. Η τριχοτόμηση της γωνίας

Στον λευκό Γρίφο μία ντόπια ποικιλία βρίσκει το ταίρι της σε μία ξενική. Όπως φανερώνει και το όνομα της ποικιλίας Ξυνιστέρι, τη διακρίνει  η έλλειψη οξύτητας. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που επιλέξαμε να τη συνδυάσουμε με το Sauvignon blanc.  Τα σταφύλια προέρχονται από μη αρδευόμενους αμπελώνες στην περιοχή του Κοιλανίου και της Πάχνας.
Προηγείται ο τρύγος του Sauvignon blanc τον Αύγουστο και ακολουθεί το Ξυνιστέρι στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το κρασί εμφιαλώνεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα. 

Συνιστάται φρέσκο και δροσερό στους 8°C-10°C.

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά:

Είναι έντονα αρωματικό και φρουτώδες. Γεμίζει το στόμα με τον πολύπλευρο χαρακτήρα του και την επίμονη επίγευση του.

Ποικιλίες:

75% Ξυνιστέρι
25% Sauvignon Blanc

Vlassides Grifos 3, 75cl

Η έμπνευση για το όνομα αυτής της σειράς κρασιών προήλθε από την αρχαιότητα και τη γεωμετρία. Δύο έννοιες συνυφασμένες με την παραγωγή του κρασιού.
Οι τρεις αιώνιοι γρίφοι – ο διπλασιασμός του κύβου, η τριχοτόμηση της γωνίας και ο τετραγωνισμός του κύκλου – μάς αποκαλύπτονται στην ετικέτα του κάθε κρασιού.

ΓΡΙΦΟΣ 3. Ο τετραγωνισμός του κύκλου

Τα σταφύλια των 2 ποικιλιών, από τις οποίες προέρχεται ο ροζέ Γρίφος, καλλιεργούνται σε μη αρδευόμενους αμπελώνες στην περιοχή του Κοιλανίου και της Πάχνας. Οι δύο ποικιλίες οινοποιούνται ταυτόχρονα.
Ο ροζέ Γρίφος απολαμβάνεται φρέσκος και δροσερός στους 10°C-12°C.

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά:

Έντονο χρώμα, αρώματα από ρόδι και τριαντάφυλλο, ευχάριστη, δροσιστική γεύση και επίγευση με διάρκεια. Ιδιότυπο.

Ποικιλίες:

80% Shiraz
20% Grenache

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Frugal Bottle: Η νέα χάρτινη φιάλη για κρασί

Taste and Hospitality

Το Piedmont αποκτά νέα DOCG «Terre Alfieri»

Taste and Hospitality

Το Proper No.Twelve λανσάρει το Irish Apple whiskey

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!