Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Bénédictine Liqueur: Η ιστορία του “μυστικού ελιξήριου”

Το λικέρ Bénédictine πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1510 από τον Dom Bernardo Vincelli, έναν έντονο βοτανολόγο και μοναχό στο Αβαείο του Fécamp στην ακτή της Νορμανδίας στη βόρεια Γαλλία. Το ελιξήριο του τράβηξε ιδιαίτερη προσοχή και το 1524, ο Φρανσουά Ι της Γαλλίας ταξίδεψε στο Fécamp για να το δοκιμάσει.

Υποστηριζόμενος με μια βασιλική σφραγίδα έγκρισης, οι Bénédictine μοναχοί του Abbey of Fécamp συνέχισαν να κάνουν το μυστικό τους ελιξήριο για σχεδόν τρεις αιώνες έως ότου η παραγωγή του, και η ζωή του στοχασμού, διακόπηκε από τη Γαλλική Επανάσταση (1789-1792). Το μοναστήρι καταστράφηκε και οι μοναχοί έφυγαν για τη ζωή τους. Γνωρίζοντας ότι τα πολύτιμα κείμενα τους κινδυνεύουν επίσης, οι πατέρες δώρισαν τη βιβλιοθήκη τους σε ευεργέτες, συμπεριλαμβανομένου του Prosper Couillard, ενός διαχειριστή της μονής.

Τα βιβλία βρισκόταν κρυμμένα και ξεχασμένα για σχεδόν έναν αιώνα, όταν το 1863, ο εγγονός του Prosper Couillard, Alexandre Le Grand, συλλέκτης θρησκευτικής τέχνης, κοίταξε τα ιερά χειρόγραφα που είχε κληρονομήσει. Μεταξύ αυτών ανακάλυψε ένα βιβλίο για την αλχημεία που περιλάμβανε τη φόρμουλα για το χαμένο, αλλά ακόμα γνωστό, ελιξίριο του Dom Bernardo Vincelli.
Η συνταγή που ανακάλυψε ο Le Grand (τώρα φυλάσσεται σε ένα θησαυροφυλάκιο στη Γενεύη) δεν θεωρήθηκε τότε ως ένα ιδιαίτερα ευχάριστο ποτό. Όπως το φάρμακο σήμερα, το ελιξήριο δεν αναμενόταν να έχει καλή γεύση. Ως οι πιο μορφωμένοι της εποχής τους, οι μοναχοί συχνά θεωρούνταν γιατροί και οι άνθρωποι αγόρασαν τα σκευάσματα τους με την πεποίθηση ότι θα βοηθούσαν στη θεραπεία των ασθενειών τους. Το νόστιμο λικέρ που απολαμβάνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της αναδιαμόρφωσης και της προσαρμογής της αρχικής συνταγής του Vincelli.

Το όνομα του Alexandre Le Grand μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “Mr Big” και η οικογένειά του ήταν ακριβώς αυτό. Είχαν κάνει την τύχη τους ως επιτυχημένοι έμποροι κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών που εξήγαγαν προϊόντα στην Ευρώπη και τον Νέο Κόσμο μέσω των πολυάσχολων αποβαθρών στο Fécamp.

Τα λικέρ ήταν απίστευτα μοντέρνα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ειδικά παρασκευάσματα με βάση πολύτιμα βότανα και μπαχαρικά. Ακόμα σχετικά ακριβό και σήμερα, τα μπαχαρικά από τον νέο κόσμο ήταν τότε πολύ πιο πέρα ​​από την τσέπη του μέσου ατόμου. Το μοσχοκάρυδο, για παράδειγμα, θα φέρεται από πλούσιους κύριους με ασημένια κοφτά, ώστε να μπορούν να επιδεικνύουν τον πλούτο τους τρίβοντας το πολύτιμο μπαχαρικό πάνω από την μπύρα τους. Ο Λε Γκραντ χρησιμοποίησε τη σημαντική επιρροή και τα περιουσιακά του στοιχεία για να αναπτύξει το λικέρ.

Ο Le Grand με εμπορικό σήμα Bénédictine το 1864, ενσωματώνοντας το σύνθημα των μοναχών Bénédictine μέσω του αρκτικόλεξου D.O.M. – συντομογραφία για τον Deo Optimo Maximo, που σημαίνει «Στο Θεό, απείρως καλό, απείρως υπέροχο». Αυτό όχι μόνο ενίσχυσε τη μοναστική προέλευση του λικέρ, αλλά ήταν ένα κτύπημα ιδιοφυΐας μάρκετινγκ. Πέρασε επίσης πολύ χρόνο εξετάζοντας το τέλειο σχήμα μπουκαλιού – ένα αντίγραφο μιας επιστολής που έγραψε ο Le Grand στις 4 Μαρτίου 1864 με γραμμικό σχέδιο του σχήματος του, που απευθύνεται στον κατασκευαστή μπουκαλιών του είναι μεταξύ των χαρτιών που διατηρούνται ακόμη στο αποστακτήριο. . Ο τελικός σχεδιασμός του μπουκαλιού στη συνέχεια ήταν εμπορικό σήμα ένα μήνα αργότερα, στις 4 Απριλίου 1864. Το σχήμα της φιάλης παραμένει αμετάβλητο από αυτό το σχέδιο γραμμής μέχρι σήμερα.

Ο Le Grand υιοθέτησε μια πλήρως μοντέρνα στρατηγική μάρκετινγκ για το εμπορικό σήμα του, χρησιμοποιώντας πολύχρωμους καλλιτεχνικούς πίνακες διαφημίσεων σε στρατηγικές πολυσύχναστες διασταυρώσεις, ιδιαίτερα κοντά στο σημείο όπου οι ταξιδιώτες θα επιβιβαζόταν σε πλοία και τρένα. Τόσο επιτυχημένος ήταν αυτός που το 1882 σταθεροποίησε περαιτέρω τη μοναστική σύνδεση της μάρκας του με κτίρια γραφείων και αποστακτήριο στην τοποθεσία του πρώην Abbey. Κατάλληλο, και πάλι με σκοπό το μάρκετινγκ, η αρχιτεκτονική έμοιαζε με ένα πολυτελές μοναστήρι.
Το οινοπνευματοποιείο, και ιδίως η χειροκίνητη γραμμή παραγωγής, απασχολούσε πολλά τοπικά αστικά κέντρα, με εξαίρεση δύο συγκεκριμένους άντρες που είχαν φήμη ως μεθυσμένοι. Δυστυχισμένος από τον Le Grand και ενοχλημένος που δεν θα τους απασχολούσε, τη νύχτα της 11ης Ιανουαρίου 1892 οι δύο έκαψαν το εργαστήριο του «μοναστηριού» του Le Grand. Το αποστακτήριο κάηκε ολοσχερός και όλα χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων αρχείων της εταιρείας. Την επόμενη μέρα, το διοικητικό συμβούλιο συναντήθηκε και λεπτομερή πρακτικά που συζήτησαν για τη φωτιά καταγράφηκαν σε ένα νέο ημερολόγιο που άνοιξε – και πάλι, αυτό γίνεται στο αποστακτήριο μέχρι σήμερα.

Οι δράστες του εγκλήματος συνελήφθησαν και στάλθηκαν στη διαβόητη φυλακή Bagne. Και η οικογένεια του Le Grande, που δεν θέλει να φαίνεται να έχει απογοητευτεί από την καταστροφή, αποφάσισε να ξαναχτίσει το Palais Bénédictine – και να το κάνει μεγαλύτερο και ακόμη πιο φανταστικά πλούσιο από το αρχικό που να αντιπροσωπεύει τη δόξα του Bénédictine.. Σχεδιασμένο από τους πιο διάσημουσ Παρισιάνους αρχιτέκτονες της εποχής, το νέο μοναστήρι χτίστηκε σε ένα πλούσιο συνδυασμό μπαρόκ και γοτθικού .Είναι μια λεπτή αρμονία της υπερβολής και της ηρεμίας.

Το Palais είναι επίσης ένα ιερό που φιλοξενεί τις συλλογές της οικογένειας Le Grand. Είναι εξαιρετικά πλούσια και ποικίλα, που κυμαίνονται από παλιά βιβλία έως γλυπτική, ζωγραφική και ακόμη ένα παρεκκλήσι – όλα διακοσμημένα με μοναστικά γλυπτά και αντικείμενα.

Αντιπρόσωπος του Bénédictine στην Κύπρο είναι η εταιρεία Laiko Cosmos Trading Ltd

Η Laiko Cosmos Trading Ltd. είναι μια εκ των κορυφαίων εταιρειών διανομής καταναλωτικών προϊόντων στην Κύπρο. Έχει στο portfolio της πολύ γνωστές μάρκες στις κατηγορίες τροφίμων και ποτών τις οποίες διαθέτει μέσω μιας δυναμικής, παθιασμένης και άριστα καταρτισμένης ομάδας.

Προμηθευτείτε το Bénédictine στο Basket Of Taste στην ιστοσελίδα του Taste and Hospitality :

Bénédictine Liqueur 70cl

Το Bénédictine βασίζεται σε μπράντυ και ουδέτερο πνεύμα και αρωματίζεται με 56 διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά με σαφράν για να δώσει την πορτοκαλί απόχρωση. Αυτά τα βότανα χρησιμοποιούνται σε τέσσερα διαφορετικά παρασκευάσματα, τρία χρησιμοποιώντας αποστάγματα και μία διαβροχή, όλα παλαιωμένα ανεξάρτητα πριν από την ανάμειξη και την περαιτέρω γήρανση.

Ένα κλασικό γαλλικό λικέρ μεσαίου σώματος, στο Benedictine απονεμήθηκαν 95 βαθμοί από το διάσημο Ινστιτούτο Γευσιγνωσίας Ποτών στο Σικάγο.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Διαυγές, χαλκό κεχριμπάρι με χαλκό κηλίδες.
ΑΡΩΜΑ
Φρέσκια φλούδα εσπεριδοειδών, κάρδαμο, ξύλο κέδρου, μοσχοκάρυδο, φασκόμηλο και ράβδος.
ΓΕΥΣΗ
Μέλι, ελαφρώς καρυκευμένος ουρανίσκος με σαφράν, τζίντζερ, κάρδαμο, γαρίφαλο και εσπεριδοειδή.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

The Bee’s Knees: Τα γόνατα της μέλισσας σε ποτό

Taste and Hospitality

To «ρολόι του Λέλλου» χάλασε και έκτοτε…αγνοείται

1950: Η εμφιάλωση της Coca-Cola στην Κύπρο (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!