Παρουσίαση Φιλοξενία

Ένα μικρό εκκλησάκι στον Ακάμα που αξίζει να δείτε…ΜΟΝΟ με όχημα 4χ4

Ο Άγιος Κόνωνας Ακάμα βρίσκεται στην ενδοχώρα της ομώνυμης χερσονήσου της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο, και είναι προσβάσιμος μόνο με τα πόδια ή τη χρήση οχήματος 4χ4. Στην ευρύτερη περιοχή του εκδρομικού χώρου «Σμιγιές» (απ’ όπου και περνά το ομώνυμο μονοπάτι της φύσης), συναντάται το ερημωμένο και άσημο ναΰδριο του Αγίου Κόνωνα Ακάμα, που διοικητικά υπάγεται στην κοινότητα της Δρούσιας.

Κτίστηκε στα κατάλοιπα μιας παλαιότερης εκκλησίας επίσης αφιερωμένης στον Άγιο Κόνωνα. Το εκκλησάκι δεν βρίσκεται τυχαία στο συγκεκριμένο μέρος, καθώς σε ολόκληρη την έκταση της χερσονήσου του Ακάμα βρίσκονταν λαξευμένα σπήλαια στα οποία ζούσαν ερημίτες, οι οποίοι συνδέονταν με κάποια από τα μοναστήρια που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Μια τέτοια περίπτωση σχετίζεται και με τον Άγιο Κόνωνα.

Οι πληροφορίες και οι εκδοχές σχετικά με το βίο του Αγίου Κόνωνα είναι αρκετά συγκεχυμένες, με ελάχιστες πηγές να αναφέρονται σε αυτόν. Μια εκδοχή αναφέρει πως ο Άγιος Κόνωνας έζησε κατά το β’ μισό του 1ου μ.Χ. αιώνα και είχε ακολουθήσει τους αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα κατά τις περιοδείες τους στην Κύπρο.

Ο Άγιος είχε ζήσει στην Πάφο και πιθανότατα να διετέλεσε και επίσκοπος. Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως ο άγιος Κόνωνας έζησε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε στον Ακάμα και από νεαρή ηλικία αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να εγκατασταθεί σε ένα σπήλαιο , μακριά από το χωριό του. Σιγά σιγά γύρω του συγκεντρώθηκε μια ομάδα νέων ανθρώπων και έτσι δημιουργήθηκε μια μοναστική αδελφότητα. Αξίζει να αναφερθεί πως ο άγιος και επίσκοπος Κόνων είναι διαφορετικός από τον άγιο Κόνωνα τον Κηπουρό από τη Ναζαρέτ, παρόλο που και οι δυο εορτάζουν στις 5 Μαρτίου.

bigcyprus

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Amathus Beach Hotel: Σύμβολο της γαστρονομίας και ενός ξενοδοχείου με «προσωπικότητα»

Η Κύπρος της εγκατάλειψης: Λίμνη Μεταλλείου Κοκκινοπεζούλας – Μιτσερό

Taste and Hospitality

Matilda Shnurova: Η ντίβα της ρωσικής γαστρονομίας

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!