Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Μπύρα πρώτα και μετά κρασί ή αντίστροφα;

Ένα παλιό βρετανικό γνωμικό λέει ότι «αν πιείς μπύρα πριν από το κρασί θα είσαι μια χαρά» αλλά «αν πιείς κρασί πριν από τη μπύρα θα είσαι άρρωστος για ένα χρόνο» («Beer before wine, you’ll be fine – Wine before beer, sick for a year»). Κάτι ανάλογο λένε και στη Γερμανία: «Τη μπύρα μετά το κρασί άστη, το κρασί μετά τη μπύρα σού το συνιστώ» («Bier auf Wein, das laß sein – Wein auf Bier, das rat’ ich dir»).

Εμείς πάλι δεν συνηθίζουμε να ανακατεύουμε μπύρα και κρασί, ή το ένα θα πιούμε ή το άλλο. Ακόμη, σύμφωνα με την παράδοση του έλληνα πότη, είναι κακό να μπερδεύεις τα ποτά γιατί τότε θα γίνεις χάλια, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για «σκληρά». Το σίγουρο βέβαια είναι ότι το hangover δεν το γλυτώνει κανείς αν πιεί πολύ. Πρόσφατα, όμως, βρετανοί και γερμανοί επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Βίτεν/Χέρντεκε αντίστοιχα απέδειξαν ότι τα παλιά γνωμικά δεν ισχύουν: η σειρά με την οποία θα πιει κανείς μπύρα και κρασί δεν παίζει κανένα ρόλο στην ένταση του hangover.

Σε εργαστηριακές συνθήκες αυστηρά ελεγχόμενες, γράφει ο Guardian, οι ερευνητές έδωσαν μπύρα και κρασί σε 90 εθελοντές ηλικίας 19 έως 40 ετών για να διαπιστώσουν μια και καλή αν το hangover επιδεινώνεται από τη σειρά με την οποία πίνει κανείς τα διαφορετικά ποτά. Οι εθελοντές έλαβαν ένα τυποποιημένο γεύμα προσαρμοσμένο στις εξατομικευμένες θερμιδικές ανάγκες τους και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα ήπιαν περίπου δυόμισι πίντες μπύρα (μία πίντα είναι περίπου μισό λίτρο) και στη συνέχεια τέσσερα μεγάλα ποτήρια λευκό κρασί. Στη δεύτερη ομάδα δόθηκαν τα ίδια ποτά αλλά με αντίστροφη σειρά. Στην τρίτη ομάδα (ομάδα ελέγχου) οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν.

Οι μισοί ήπιαν μόνο μπύρα και οι άλλοι μισοί μόνο κρασί σε ποσότητα τόση ώστε να έχουν τα ίδια επίπεδα αλκοόλ στον οργανισμό τους, και κατά συνέπεια την ίδια συγκέντρωση αλκοόλης στην αναπνοή. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους πότες συνεχώς κατά τη διάρκεια του πειράματος και τους ρωτούσαν πόσο μεθυσμένοι ένιωθαν. Πριν πάνε για ύπνο, ήπιαν όλοι ένα ποτήρι νερό με ποσότητα ανάλογη του βάρους τους. Και μετά από μια νύχτα υπό ιατρική παρακολούθηση, τους ζητήθηκε να αποτυπώσουν την κατάστασή τους σε μία κλίμακα, που βαθμολογεί παράγοντες όπως η δίψα, η κόπωση, ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η ναυτία, ο πόνος στο στομάχι, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και η απώλεια της όρεξης. Μια εβδομάδα αργότερα, οι εθελοντές επανέλαβαν τη δοκιμασία αντίστροφα. Οσοι είχαν πιει πρώτα τη μπύρα και μετά το κρασί  ξεκίνησαν τώρα με το κρασί και όσοι προηγουμένως είχαν πιει πρώτα κρασί ξεκίνησαν με μπύρα.

Οι συμμετέχοντες στις ομάδες ελέγχου άλλαξαν επίσης ποτό. Οσοι είχαν πιει μόνο μπύρα την πρώτη φορά ήπιαν τώρα μόνο κρασί και αντίστοιχα όσοι είχαν πιει μόνο κρασί ήπιαν τώρα  μπύρα. Η μπύρα προσφέρθηκε από την εταιρεία Carlsberg, η οποία δεν είχε άλλη ανάμειξη στην έρευνα. Οι συμμετέχοντες περιέγραψαν μια πλούσια γκάμα από συμπτώματα hangover και περίπου ένας στους δέκα έκανε εμετό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, έδειξαν ότι η σειρά με την οποία καταναλώθηκαν τα ποτά δεν είχε επηρεάσει την ένταση του hangover.

Η μελέτη συνέκρινε μόνο τη μπύρα με λευκό κρασί και δεν περιλάμβανε κόκκινο κρασί, οινοπνευματώδη ποτά ή σκούρες μπίρες. «Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού είναι πιθανό να οδηγήσει σε hangover», δήλωσε ο Γέραν Κέχλινγκ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης από το πανεπιστήμιο Βίτεν/Χέρντεκε, «Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να προβλέψετε πόσο άθλια θα αισθανθείτε την επόμενη μέρα είναι πόσο μεθυσμένος και άρρωστος νιώθετε. Πρέπει όλοι να δίνουμε προσοχή σε αυτές τις “κόκκινες σημαίες” όταν πίνουμε». Ο Ρίτσαρντ Στίβενς, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Keele στο Νιουκάστλ της Αγγλίας, ο οποίος έχει μελετήσει το hangover, δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν τον εξέπληξαν.

«Το hangover εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε», είπε, «υπάρχουν, όμως, κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι τα πιο σκούρα ποτά προκαλούν πιο σοβαρά συμπτώματα επειδή περιέχουν ενώσεις, τα λεγόμενα congeners, που προσθέτουν γεύση, χρώμα και χαρακτήρα, αλλά μπορούν να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες».

Το hangover φαίνεται ότι είναι ένας δυσάρεστος συνδυασμός φλεγμονής, αφυδάτωσης και χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: Protagon.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Cychefs: Χοιρινό Μπέικον στο Φούρνο

Taste and Hospitality

Κεφτεδάκια σάντουιτς ταψιού

Taste and Hospitality

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να ξεπαγώσεις κρέας και κιμά

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!