Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Το Piedmont αποκτά νέα DOCG «Terre Alfieri»

Η νέα ζώνη DOCG κοντά στο Asti, εγκρίθηκε επίσημα μετά από μια δεκαετή εκστρατεία, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι κρασιού.

Βρίσκεται κυρίως στην επαρχία του Άστι, η νέα Terre Alfieri DOCG στο Πιεμόντε, επικεντρώνεται σε δύο ποικιλίες σταφυλιών, Arneis για τα λευκά κρασιά και το Nebbiolo για τα κόκκινα.Η επίσημη έγκριση χορηγήθηκε τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, δήλωσε το Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato, το οποίο θα ρυθμίσει την παραγωγή.

DOCG, ή Denominazione di origine Controllata e garantita, είναι το υψηλότερο επίπεδο στο σύστημα ταξινόμησης οίνου της Ιταλίας.

Η περιοχή Terre Alfieri, κέρδισε το καθεστώς DOC το 2009 και πήρε το όνομά της από τον Count Vittorio Alfieri, ποιητή και θεατρικό συγγραφέα που γεννήθηκε στο Asti το 1749, σύμφωνα με το Consorzio. Ενώ η παραγωγή είναι μικρή, περιγράφεται  ως «οινολογική θέση μεγάλης σημασίας».

 Στο italianwinecentral.com, αναφέρει: Το όνομα (“Lands of the Alfieri”) αναφέρεται στην οικογένεια ευγενών Alfieri που κυριάρχησε σε αυτήν την περιοχή για αιώνες. Το κάστρο του 17ου αιώνα βρίσκεται στην πόλη Magliano Alfieri στο Cuneo.]

Μεταξύ των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής, ανέφερε «απότομους λόφους που χαρακτηρίζονται από την παρουσία της λεγόμενης άμμου Asti, εδάφη που αποτελούνται από θαλάσσια ιζηματογενή κοιτάσματα από την εποχή του Πλειόκαινου [5,3 έως 2,6 εκατομμύρια χρόνια πριν]». Το νέο DOCG βρίσκεται περίπου νοτιοδυτικά του Asti και καλύπτει 11 δήμους.

Επτά βρίσκονται στην επαρχία Asti και είναι: Antignano, Celle Enomondo, Cisterna d’Asti, Revigliasco, San Damiano, San Martino Alfieri, Tigliole.

Τα άλλα τέσσερα βρίσκονται πάνω από τα σύνορα της επαρχίας Cuneo, και είναι: Castellinaldo, Govone, Magliano Alfieri και Priocca.

«Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που όχι μόνο εμπλουτίζει το φάσμα των DOCGs μας, αλλά και ολόκληρη τη σκηνή του κρασιού», δήλωσε ο Filippo Mobrici, πρόεδρος του Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato, ο οποίος πρόσθεσε ότι το νέο καθεστώς ήταν ‘μόνο η αρχή’.

Είπε, «Ελπίζουμε ότι το Terre Alfieri μπορεί να έχει την ίδια επιτυχία με τις άλλες ονομασίες προέλευσης όπως οι Barbera d’Asti, Nizza και Ruchè di Castagnole Monferrato».

Υπάρχουν κανόνες σχετικά με την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των αποδόσεων και του χρόνου ωρίμανσης, που πρέπει να ακολουθούνται από τα οινοποιεία που χρησιμοποιούν το όνομα Terre Alfieri DOCG.

Η τρέχουσα παραγωγή του Terre Alfieri είναι πολύ μικρότερη από τη Roero, με μόλις 20.000 κιβώτια ετησίως – λιγότερο από το 4% της παραγωγής της Roero – από δύο δωδεκάδες μικρούς παραγωγούς με συνολικά 40 εκτάρια αμπελώνων.

Λίγα κρασιά Terre Alfieri είναι προς το παρόν διαθέσιμα. Ένα Terre Alfieri Nebbiolo από το οικογειανό οινοποιείο Carlin de Paolo εισάγεται στην Καλιφόρνια από την Alluvial Wines.  Άλλοι παραγωγοί Terre Alfieri που εμφανίστηκαν σε μια πρόσφατη αναζήτηση στο Διαδίκτυο και ενδέχεται να έχουν διαθέσιμα κρασιά, περιλαμβάνουν: Το Costa Quaglia Nebbiolo του Marchesi Alfieri, το Camilin Arneis του Vincenzo Bossotti, το οινοποιείο Pescaja, που κάνει ένα Terre Alfieri Nebbiolo που ονομάζεται Tuké και ένα Terre Alfieri Arneis που ονομάζεται SoLei (Το οινοποιείο Pescaja κάνει επίσης ένα Roero Arneis)

Για τo «Terre Alfieri Nebbiolo» το δηλωμένο σταφύλι πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 85% του κρασιού όπως και για το «Terre Alfieri Arneis» (σε σύγκριση με το 95% + στο Roero)

Για το κρασί «Superiore», το Arneis πρέπει να είναι ωρίμανσης έξι μηνών, ενώ το Nebbiolo πρέπει να είναι 12μηνης ωρίμανσης με τουλάχιστον έξι από αυτούς τους μήνες, σε ξύλινα βαρέλια. Υπάρχει επίσης ένα επίπεδο Nebbiolo Riserva, το οποίο απαιτεί 24 μήνες ωρίμανσης, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 12 μηνών σε ξύλινα βαρέλια.

Πηγή: Decanter.com

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Chartreuse: Μυστικά και βότανα από τους μοναχούς της σιωπής

Taste and Hospitality

Όταν πατέρας και γιος αρπάχτηκαν για τις M&M’s

Η Λούντζα και το Λουκάνικο Πιτσιλιάς…έχουν επιτέλους μητρώο!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!