Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

Πρόβλημα στην Βρετανία με την αποθήκευση αποθεμάτων κρασιού, λόγω Brexit

Το Brexit έγινε αλλά οι κανόνες δεν άλλαξαν αμέσως: Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020, αλλά οι ηγέτες χρειάζονται χρόνο για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία. Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπου τα κρούσματα του κορονοϊού στην Βρετανία αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς, ο Μπόρις Τζόνσον έχει έναν ακόμα πονοκέφαλο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία καθώς και άλλα πράγματα, όπως τα αλιευτικά δικαιώματα. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία, θα εισαχθούν συνοριακοί έλεγχοι και φόροι για εμπορεύματα που ταξιδεύουν μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Αλλά, με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία, θα δούμε σίγουρα αλλαγές.

Πολλοί έμποροι έχουν προγραμματίσει να αποθηκεύσουν κρασί πριν από το τέλος του μήνα, για την περίπτωση που οι τιμές αυξηθούν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο σταματήσει τις συναλλαγές σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Οι μεταφορικές όμως είναι όλες κλεισμένες, έτσι δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν και πολλά πράγματα πριν από το τέλος του έτους.

Η αλυσίδα κρασιού Majestic, για παράδειγμα, προμηθεύτηκε δύο εκατομμύρια περισσότερα μπουκάλια κρασί από ό, τι πέρυσι, για να προστατευθεί από πιθανές διαταραχές του Brexit, ενώ τεράστιες ποσότητες κρασιού αποστέλλονται εκτός Ευρώπης για πιθανή εξοικονόμηση χρημάτων.

Φόβοι για μη συμφωνία

Υπάρχουν φόβοι ότι εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία, το κόστος των αγαθών που θα εισάγονται από την ΕΕ θα αυξηθεί – και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πιο ακριβό κρασί.  Και οι συνομιλίες για πιθανή εμπορική συμφωνία ΗΒ-ΕΕ παραμένουν σε αδιέξοδο. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» να μην υπάρξει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Ο κ. Taylor είπε ότι αναμένει αύξηση των τιμών του κρασιού, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο συνάψει συμφωνία με τις Βρυξέλλες. “Πιστεύω ότι θα υπάρξει τέλος εισαγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο από 7-13 πένες ανά φιάλη. Θα υπάρξει διοικητική χρέωση από τους προμηθευτές μας 6-8p/μπουκάλι. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί εάν έχουμε διαπραγμάτευση “, είπε.

“Αν δεν έχουμε μια συμφωνία, θα υπάρξουν αυξημένες τιμές.”

Ο κ. Taylor είπε: «Έχω κάνει παραγγελίες που πραγματικά δεν χρειάζομαι τώρα. Αλλά πρέπει να έχω το κρασί εδώ. Ο Ιανουάριος θα μπορούσε να είναι πολύ πιο χαοτικός. Απλώς δεν πιστεύω ότι οι τελωνειακοί αξιωματούχοι θα είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν ”

«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τι αντιμετωπίζουμε. Πώς μπορούν να εκπαιδευτούν όταν δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι οδηγίες; Επικρατεί χάος».

Χάος στα λιμάνια

Ανεξάρτητα από το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία ή όχι, τα λιμάνια θα αντιμετωπίσουν “σημαντική αναστάτωση” στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με μια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων. Η υποεπιτροπή εμπορευμάτων της ΕΕ έγραψε στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Michael Gove προειδοποιώντας ότι οι απαραίτητες ρυθμίσεις “που πρέπει να ισχύουν εγκαίρως για την αποφυγή ή τον μετριασμό σημαντικών διαταραχών … δεν είναι σε ισχύ”.

“Η επιτροπή μας είναι πολύ δύσπιστη ότι η απαραίτητη τελωνειακή υποδομή, τόσο στα λιμάνια όσο και στην ενδοχώρα, θα είναι έτοιμη”, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Baroness Verma.  “Η κυβέρνηση δεν έχει προετοιμαστεί αρκετά για την πραγματικότητα της μετακίνησης εμπορευμάτων μέσω του Καναλιού. Ήταν πολύ αισιόδοξη και αυτό αντικατοπτρίστηκε σε αδύναμα και ανεπτυγμένα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε κάθε επίπεδο”, δήλωσε.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μαλαματίνα: Mετά από 125 χρόνια η ιστορική οινοποιία αλλάζει χέρια

Taste and Hospitality

To 50% των ξενοδοχοϋπαλλήλων αρνείται να εμβολιαστεί

Taste and Hospitality

Η ελληνική Siris στα χέρια του ομίλου Φωτιάδη

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!