Παρουσίαση Ποτά

Η ουδετερότητα μιας γεύσης που απογειώθηκε από το Smirnov

Την τελευταία δεκαετία, το ενδιαφέρον για τη βότκα έχει μειωθεί αισθητά. Κατά ειρωνικό τρόπο, το χαρακτηριστικό που έκανε τη βότκα δημοφιλή στην πρώτη θέση (ουδετερότητα γεύσης) ερμηνεύτηκε όλο και περισσότερο ως αυθαιρεσία ή ως έλλειψη αξίας. Τα πνεύματα με πιο ατομικό χαρακτήρα, ειδικά το τζιν, ταιριάζουν καλύτερα στις μεταβαλλόμενες τιμές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια στροφή προς τα πράγματα πρωτότυπα, περιφερειακά και τεχνικά. Με την επιστροφή στον αρχικό χαρακτήρα της βότκας, τα νέα «Ανατολικά στυλ» και τα βότκα Craft δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις πρώτες ύλες και την ποιότητά τους, καθώς η γεύση τους πρέπει να διατηρηθεί στο τελικό προϊόν. Αναμένεται ότι, μεσοπρόθεσμα, οι ανατολίτικες βότκες θα δημιουργήσουν μια παρόμοια βάση θαυμαστών ανάμεσα στους λάτρεις των πνευμάτων σε αυτήν τη χώρα με το ρούμι ή το ουίσκι. Οι πάροχοι μπαρ στρέφονται όλο και περισσότερο σε «συναρπαστικές» ποικιλίες για τη δημιουργία ειδικών κοκτέιλ.

Smirnoff…

Αρχικά μια ρωσική εταιρεία, το αποστακτήριο “Smirnoff” (παλιά ορθογραφία), που ιδρύθηκε στη Μόσχα στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε κάρβουνο για να φιλτράρει το απόσταγμα. Το Smirnoff ακούγεται αρκετά περίεργο στα αυτιά μας, αλλά σύμφωνα με ορισμένες πηγές είναι το πιο κοινό επώνυμο στη Ρωσία (συγκρίσιμο με το «Smith» ή «Jones» σε αγγλόφωνες χώρες) και σημαίνει «ήσυχο”.

Ο Pyotr Arsenyevich Smirnov ήταν ο πρώτος παραγωγός βότκας στη Ρωσία που χρησιμοποίησε επαληθευμένα διαφημίσεις εφημερίδων για να προωθήσει το εμπορικό σήμα του και επίσης έκανε γενναιόδωρες δωρεές στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για να διασφαλίσει ότι δεν θα μαστούραν τη βότκα να πίνουν πολύ στα κηρύγματα τους. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο τσάρος ήθελε επίσης να πίνει τη βότκα του και μέσα σε λίγα χρόνια ο Σμύρνοφ κυριάρχησε στην αγορά της Μόσχας.

Η ιστορία της ξεκινάει στη Ρωσία τη δεκαετία του 1860, από τον Pyotr Smirnov, όπου σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Όταν πέθανε τον διαδέχτηκε ο γιός του Vladimir Smirnov, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλήψει τη Ρωσία λόγω της επανάστασης.

Αργότερα, ωστόσο, το αποστακτήριο κατασχέθηκε από το κράτος και η οικογένεια Σμύρνοφ αναγκάστηκε να μεταναστεύσει μετά την κομμουνιστική επανάσταση. Τελικά, η εταιρεία, που τώρα ονομάζεται Smirnoff, έπρεπε να πωληθεί στις ΗΠΑ. Ο νέος ιδιοκτήτης εφηύρε το διάσημο κοκτέιλ Moscow Mule και ταξίδεψε προσωπικά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για να το προωθήσει. Για το σκοπό αυτό, πήρε μια φωτογραφία του μπάρμαν με το μπουκάλι Smirnoff και την κούπα Moscow Mule σε κάθε μπαρ όπου παρουσίασε το ποτό.

Το εργοστάσιο επανιδρύθηκε λίγα χρόνια αργότερα με τη Γαλλική ορθογραφία του ονόματος SMIRNOFF,όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Όψη λαμπερή, μύτη καθαρή, ουδέτερη με αρώματα λεμονιού, ανθέων και φυτικότητας. Στόμα ισορροπημένο, ελαφρύ, μέτριας έντασης με αρώματα φρούτων, βοτάνων και lime, σώμα μέτριο, τελείωμα απλό και ισορροπημένο, διάρκεια κοντή.

Αυτό το συνεχώς αναπτυσσόμενο άλμπουμ φωτογραφιών χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια σε άλλα μπαρ για να αποδείξει ότι ολόκληρη η χώρα ήταν ήδη στην τρέλα της Μόσχας Mule. Οι ρωσικές παραδόσεις απόσταξης, σε συνδυασμό με την αμερικανική ωμή επιχειρηματικότητα! Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Δεδομένου ότι η βότκα ήταν ακόμα αρκετά άγνωστη στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή – το ουίσκι κυριάρχησε στην αγορά οινοπνευματωδών ποτών – η βότκα επαναπροσδιορίστηκε ανεπιθύμητα ως «λευκό ουίσκι», «χωρίς γεύση και μυρωδιά».

Διαφήμιση του 1965

Moscow Mule

Η ιστορία της Moscow Mule ξεκινά το 1939 όταν ο Ρώσος Rudolph Kunett, πούλησε το brandnameτης Smirnoff, στον επικεφαλής της εταιρείας G.F. Heublein & Bros, JohnMartin. OJohn Martin χρησιμοποίησε τη Moscow Muleγια να διαφημίσει τη βότκα στα μπαρ των ΗΠΑ κι έτσι η βότκα έγινε η πλέον αναγνωρίσιμη και αποδεκτή, ανάμεσα στα λευκά ποτά, αντικαθιστώντας το τζιν.

Ο John Martin θεωρείται ότι είναι αυτός που εφηύρε τη Moscow Mule με έναν φίλο του, ονόματι Jack Morgan, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης μιας pub με το όνομα ‘Cockn’ Bull’, που βρισκόταν στην τοποθεσία του Hollywood. Το σήμα κατατεθέν του ‘Cockn’ Bull’, ήταν η μπύρα από ginger, την οποία την αποθήκευαν σε πήλινες στάμνες.

Ο Martin και ο Morgan ισχυρίστηκαν ότι μια στιγμή «εφευρετικής μεγαλοφυΐας», τους οδήγησε να συνδυάσουν τα αντίστοιχα προϊόντα. Πιο πιθανή ακόμα, είναι η ιστορία από το στόμα του Morgan, headbartender του Wes Price, ο οποίος υποστήριζε ότι το ποτό αυτό εμφανίστηκε κάποια στιγμή το 1941 σε μια προσπάθεια να ξεφορτωθούν εμπορεύματα τα οποία δεν πωλούνταν.

Έτσι λοιπόν, παρήγγειλαν ειδικές χάλκινες χαραγμένες κούπες και ο Martin  τα πλάσαρε στην αγορά, στα μπαρ όλης της χώρας. Αγόρασε την πρώτη Polaroid και ζήτησε από τους μπάρμεν να ποζάρουν με μια κούπα Moscow Mule κι ένα μπουκάλι Smirnoff vodka. Άφηνε ένα αντίγραφο της φωτογραφίας στο μπαρ και το δεύτερο αντίγραφο το έδινε στο διπλανό μπαρ για να τους δείξει ότι οι ανταγωνιστές τους πωλούσαν την καταπληκτική επινόηση τους. Μεταξύ του 1947 και του 1950, χάρη στην επινόηση τους οι πωλήσεις της Smirnoff vodka τριπλασιάστηκαν και σχεδόν διπλασιάστηκαν το 1951.

Πιο συγκεκριμένα το ποτό έγινε πολύ δημοφιλές στους κατοίκους του Hollywoodμέχρι το 1950. Τότε ήταν που κάποιοι σεναριογράφοι του Hollywood συνέδεσαν τη Smirnoff και τη Muscow Mule με τη Ρωσία. Υποθέτοντας λοιπόν ότι η Smirnoff ήταν ένα εισαγόμενο ποτό από τη Ρωσία, οργάνωσαν συνδικαλιστικά τους Bartenders της Νέας Υόρκης, ώστε να μποϊκοτάρουν τη Moscow Mule, οι οποίοι αρνούνταν να  σερβίρουν το ποτό αυτό στα αμερικάνικα μπαρ.

Η Smirnoff έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η βότκα της δεν είχε καμία σχέση με το Κομμουνιστικό κόμμα. Για να υποστηριχθεί αυτή η ιδέα, ο Walter Winchell το 1951 έγραψε: «Η Moscow Muleείναι προϊόν των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι πολιτική στάση το να είσαι διψασμένος. Τρία ποτήρια είναι αρκετά, να σε κάνουν να θέλεις να πολεμήσεις τους φίλο-κομμουνιστές».

Δυστυχώς, η δημοσιότητα αυτού του ποτού, ξεθώριασε τη δεκαετία του 1960 με την εμφάνιση και την άνθιση της ντίσκο σκηνής. Τότε είναι που η εταιρεία Smirnoff μετονόμασε το ποτό, για την αγορά, σε “SmirnoffMule”. Οι πωλήσεις της Moscow Mule αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα.

Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος της Smirnoff Vodka στην Κύπρο είναι η εταιρεία Photos Photiades Ltd

Ο κορυφαίος διανομέας ποτών της Κύπρου με μια εξαιρετική συλλογή από μάρκες ποτών σε αλκοολούχα ποτά, κρασί, μπύρες, χυμούς, νερό και καπνό.

Προμηθευτείτε τη Smirnoff Vodka στο Basket Of Taste στην ιστοσελίδα του Taste and Hospitality

Smirnoff Vodka Red 70cl

Η Smirnoff έχει τριπλή απόσταξη χρησιμοποιώντας συνεχείς φωτογραφίες για να παράγει ένα εξαιρετικά καθαρό, συνεπές και υψηλής απόδοσης ουδέτερο πνεύμα. Στη συνέχεια φιλτράρεται για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών, αυτό κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας καλής βότκας και μιας μεγάλης βότκας – κάθε σταγόνα Smirnoff διαρκεί τουλάχιστον 8 ώρες για να φιλτράρει μέσω κάρβουνο σε μια διαδικασία 10 σταδίων.

Smirnoff Vodka Blue 70cl

Smirnoff Vodka Black 70cl

Η βότκα Smirnoff Black είναι η premium βότκα που προσφέρει απαλή και μοναδική γεύση.

Είναι πλούσια και ξεχωριστή βότκα, με πλούσιο άρωμα σοκολάτας, μεγάλες γεύσεις με καρυκεύματα και βελούδινη στρογγυλή αίσθηση στο στόμα.

Παρασκευάζεται παραδοσιακά, σιγά-σιγά αποστάζεται και στη συνέχεια φιλτράρεται μέσω άνθρακα Siberian Silver Birch για να δημιουργήσει μοναδικά απαλή και ώριμη βότκα, με καλύτερη γεύση και καθαρή.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Παγκόσμια αναγνώριση και πρωτιά της Κύπρου με το βιβλίο: «ΔΙΑΤΡΟΣΕΦ»

Ακάμας: Στην κορυφή της «Μούττης Της Σωτήρας»

Πύργος Τηλλυρίας -Λευκωσία 9 ώρες…Το οδοιπορικό σε κατάσταση pause (ΦΩΤΟΣ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!