Εφοδιαστική Αλυσίδα Τεχνολογία & Ασφάλεια

Πως να βελτιώσετε το website του οινοποιείου σας

Στο Wine2Wine Busines Forum 2020 που έγινε πρόσφατα στα πλαίσια της Vinitaly, η Meg Maker, μια γνωστή Αμερικανίδα αρθρογράφος του κρασιού, παρουσίασε μια έρευνα, που έκανε απευθυνόμενη σε επικοινωνητές, υπερασπιστές της διάδοσης του κρασιού από όλο τον κόσμο, σχετικά με  τους ιστότοπους των οινοποιείων. Τι τους ευχαριστούσε και τι τους ενοχλούσε περισσότερο.

Αυτό που προέκυψε λοιπόν, είναι ότι τα περισσότερα sites δεν είναι καθόλου φιλικά και λειτουργικά προς τους επαγγελματίες και κυρίως προς τους δημοσιογράφους του κρασιού. Το ενθαρρυντικό του πράγματος όμως είναι, ότι με κάποιες μικρές και σωστές επεμβάσεις, οι ιστότοποι αυτοί θα μπορούσαν να βελτιώσουν κατά πολύ την συνολική τους εικόνα και να γίνουν πολύ πιο χρήσιμοι, κυρίως για τα ίδια τα οινοποιεία.

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι τομείς που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι;

Οι συνήθως ελλιπείς πληροφορίες για το κρασί

Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών επισκέπτονται ιστότοπους οινοποιείων για να βρούνε λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένα κρασιά. Η δημιουργία μιας ενότητας (Trade & Media) για τους ανθρώπους του εμπορίου και των μέσων ενημέρωσης, με ξεχωριστές σελίδες που θα περιέχουν τεχνικές λεπτομέρειες, με δυνατότητα λήψης (downloading) και θα καλύπτουν θέματα σχετικά με την αμπελουργία, την οινοποίηση, τη ωρίμαση και άλλα πρωτόκολλα για το κάθε κρασί του οινοποιείου, συμπεριλαμβανομένων και των προηγούμενων εσοδειών. Θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμο για την καλύτερη ευκολία  εύρεσης αυτής της ενότητας, αν έμπαινε ένας σύνδεσμος (link) στο κάτω μέρος της κάθε σελίδας.

Είναι καλό, ειδικά για τους ανθρώπους του εμπορίου και των μέσων ενημέρωσης, να παρέχονται πάρα πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να είναι διαχωρισμένες από τις σελίδες που επισκέπτονται οι απλοί καταναλωτές.

Τα διανθισμένα και φλύαρα κείμενα αντί για μια απλή καταγραφή της ιστορίας και της φιλοσοφίας του οινοποιείου σε απλή γλώσσα

Ποια είναι η ταυτότητα του οινοποιείου και τι αντιπροσωπεύει; Τι το κάνει διαφορετικό;

Οι επισκέπτες στις ιστοσελίδες των οινοποιείων αναζητούν συνήθως αυτές τις πληροφορίες, αλλά τις περισσότερες φορές, το περιεχόμενο που βρίσκουν είναι ασαφές και χωρίς ουσία. Είναι πολύ θετικό όταν παρουσιάζεται ένα απλό ιστορικό χρονοδιάγραμμα, το βιογραφικό του οινοποιού και των πρωταγωνιστών του οινοποιείου, μια ξεκάθαρη παρουσίαση των ιδιαιτεροτήτων που μπορεί έχουν οι αμπελώνες (terroir), καθώς επίσης και οι  τρόποι καλλιέργειας και οινοποίησης. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να υπάρχει διαφάνεια για όλα τα στάδια παραγωγής.

Οι έμποροι και οι αρθρογράφοι το μόνο που χρειάζονται στα κείμενα είναι τα δεδομένα, όχι το μάρκετινγκ. Άρα, περισσότερα γεγονότα και λιγότερα διανθίσματα και φλυαρίες. Είναι καλό επίσης να συμπεριλαμβάνεται πάντα η  τοποθεσία του οινοποιείου. Είναι εντυπωσιακό το πόσο συχνά παραλείπεται.

Συχνά παρατηρείται έλλειψη στη δυνατότητας λήψης στοιχείων, όπως φωτογραφίες φιαλών, του αμπελώνα, του οινοποιείου ή πορτρέτα του οινοποιού

Οι οικονομικές δυνατότητες για την φωτογραφική κάλυψη ενός άρθρου σήμερα είναι πραγματικά…ανέκδοτο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα οινοποιεία που παρέχουν εικόνες χωρίς να απαιτούν δικαιώματα, συνήθως καλύπτονται δημοσιογραφικά πολύ πιο συχνά από τα άλλα.

Η επένδυση λοιπόν σε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας είναι πιθανό να αποδώσει τα μέγιστα: μπουκάλια σε ουδέτερο ή λευκό φόντο, εικόνες με τον τρόπο ζωής στους αμπελώνες, πορτρέτα των πρωταγωνιστών στην αμπελουργία και την οινοποίηση. Εάν κάποιος  αναρωτιέται γιατί το οινοποιείο του δεν εμφανίζεται πουθενά, θα ήταν καλό να καταλάβει ότι για έναν αρθρογράφο, είναι ευκολότερο να πάει σε δοκιμασμένες και ελεγμένες για την αξιοπιστία τους και τις διευκολύνσεις ιστοσελίδες, όπου ξέρει ότι μπορεί να αποκτήσει τα στοιχεία, χωρίς να χρειαστεί να στείλει καν  email σε κάποιο αντιπρόσωπο.

Οι φόρμες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Δυστυχώς δεν είναι λίγα τα οινοποιεία που στην σελίδα “επικοινωνία” έχουν φόρμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά δεν αναγράφουν πουθενά την ηλεκτρονική τους διεύθυνση. Μπορεί οι φόρμες επικοινωνίας να μην στέλνουν τα μηνύματα στα ανεπιθύμητα (spam), αλλά αποτρέπουν και πολλούς χρήστες από το να τα χρησιμοποιήσουν, και κυρίως τους δημοσιογράφους.

Αν για παράδειγμα, υπάρχει προθεσμία παράδοσης ενός κειμένου και θα πρέπει να επαληθευθούν άμεσα κάποιες  πληροφορίες, η υποβολή αιτήματος σε ένα “τυφλό” email δεν είναι ποτέ σίγουρο πότε, και αν κάποτε θα απαντηθεί. Συνεπώς, η κοινοποίηση  της ηλεκτρονικής  διεύθυνσης και του  αριθμού του τηλεφώνου ενός εκπροσώπου του οινοποιείου στον ιστότοπο, είναι επιβεβλημένη.

Μπερδεμένος σχεδιασμός και πλοήγηση.

Περισσότεροι από τους μισούς δημοσιογράφους οίνου, πιστεύουν ότι δεν θα βρουν αυτό που χρειάζονται ψάχνοντας σε έναν ιστότοπο. Είναι σίγουρο πως όλοι οι τύποι χρηστών (καταναλωτές, σομελιέ, καβίστες και έμποροι, εισαγωγείς, συγγραφείς και αρθρογράφοι) επωφελούνται από τον καλό σχεδιασμό ενός site και αυτό είναι που θα δημιουργήσει μια θετική αλληλεπίδραση. Μια απλή και εύκολη πλοήγηση με περιγράμματα φιλικά προς τα κινητά και τυποποιημένη σήμανση είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται και … χωρίς κουδουνίσματα και σφυρίχτρες.

Ο χρόνος όλων είναι περιορισμένος και δεν πρέπει να χάνεται ψάχνοντας αυτές τις πληροφορίες, που σε τελική ανάλυση θα ευνοήσουν κυρίως το ίδιο το οινοποιείο.

Ιστότοποι που δεν ενημερώνονται ποτέ.

Η ιστοσελίδα πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένη! Μετά από την αλλαγή της κάθε χρονιάς, τον ερχομό της κάθε σοδειάς, για τις  αλλαγές προσωπικού και για οποιαδήποτε νέα συνεργασία.

Δυστυχώς πολλές ιστοσελίδες παραμένουν ανέγγιχτες από τότε που πρωτοέγιναν, αρκετά χρόνια πριν.

Μια σωστή ιστοσελίδα μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη σε ένα οινοποιείο

Το blog ενός οινοποιείου είναι ένα εξαιρετικό μέσον για αφήγηση ιστοριών. Οι ιστορίες αυτές αν φτάσουν με τον σωστό τρόπο στους ενδιαφερόμενους και κυρίως στους αρθρογράφους και στους ανθρώπους των πωλήσεων, που αν και είναι ένα μικρό κοινό, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ενδιάμεσος κρίκος για ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό.

Με τις σωστές πληροφορίες, οι αρθρογράφοι μπορούν να προσεγγίσουν δίκτυα και αγοραστικά κοινά που βρίσκονται πολύ πιο πέρα από εκεί που θα μπορούσε να φτάσει και να επηρεάσει από μόνο του ένα οινοποιείο

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ιστότοπος δεν είναι μια ακόμη υποχρέωση αλλά ένα μέσον που πολλαπλασιάζει την εμβέλεια ενός οινοποιείου και μπορεί να το εκτοξεύσει πολύ πιο ψηλά, από εκεί που θα μπορούσε να φτάσει χωρίς αυτό.

Στέφανος Κόγιας DipWSET

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τι είναι η ξηρή ωρίμανση – Dry aging?

Taste and Hospitality

Από την PHC στην Coca-Cola HBC η Μελίνα Λιμνάτη

Taste and Hospitality

Έλεγχος αποθέματος και καλύτερες λύσεις διαχείρισης

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!