Back of the House (BOH) Διοίκηση

Το τελευταίο γεύμα στον Τιτανικό…

Κυρίως όταν γίνεται αναφορά για το τελευταίο γεύμα κάποιου, είναι όταν αυτός πρόκειται να εκτελεστεί. Για κάποια εγκλήματα που έκανε και αρκετές φόρες που…δεν έκανε.Πολλά από αυτά τα γεύματα επιλέγονται από τον ίδιο το μέλλοντα εκλιπόντα. Συνήθως είναι πιάτα απλά και σίγουρα πότε υψηλής γαστρονομίας.

Αυτό που μας τραβά το ενδιαφέρον να μάθουμε τι εδέσματα περιλαμβάνουν τα γεύματα αυτά, είναι ότι αποτελούν τα τελευταία που θα γευτούν κάποιοι πριν αφήσουν τον μάταιο τούτο κόσμο. Στον Τιτανικό, μέσα σε διάρκεια λίγων ωρών, χάθηκαν 1581 ψυχές. Το νούμερο και μόνο σοκάρει, αν σκεφτεί κάνεις και με ποιον τραγικό τρόπο χάθηκαν.

Το γεγονός είναι ότι το πλοίο βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν χορτάτοι. Μερικοί της πρώτης θέσης γεύτηκαν ένα δείπνο που άγγιζε την υπερβολή.

Αυτοί βλέπετε πλήρωσαν εισιτήριο που σε σημερινά χρήματα άγγιζε το ποσό των 100.000 ευρώ! Αντίθετα, το φθηνότερο ξεκινούσε από τα 50 ευρώ.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο κάθε ένας ότι και η διαφορά στα γεύματα που λάμβαναν σε ποσότητα και ποιότητα απείχε κατά πολύ.

Τέλος, επειδή θέλω να μοιραστώ την περιέργεια μου και ένα παραθέσω ένα μικρό φόρο τιμής για το τραγικό αυτό συμβάν, αντιγράφω  μια συνταγή  από το μενού της πρώτης θέσης.


Από τη Β και τη Γ θέση, πιστεύω ότι δεν έχουμε να δούμε κάτι πρωτόγνωρο. Όλοι έχουμε φάει μια φέτα ψωμί με ένα κομμάτι τυρί.


Ψητό  φιλέτο Forestiere  (για 4 μερίδες)

– Συστατικά:

1/3 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι (ή 2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο)

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κιλό μοσχαρίσιο φιλέτο από τη μέση του (όχι μερίδες ).

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

12 κρεμμυδάκια για στιφάδο, ζεματισμένα

– Για τη σάλτσα:

60 γρ. μπέικον κομμένο σε λωρίδες

2 1/2 φλιτζάνια φέτες  μανιτάρια

1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

1 φύλλο δάφνης

1 1/2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος ή ζωμό κοτόπουλου

1 κουταλιά βούτυρο

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι & πιπέρι

– Οδηγίες:

1. Μαρινάριδα: Σε ένα ταψί, ρίχνουμε το κρασί, το λάδι, το θυμάρι, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το φιλέτο, το  μαρινάρουμε  για τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι 24 ώρες στο ψυγείο γυρίζοντας το  από όλες πλευρές τακτικά. Το αφηνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 30 λεπτά πριν από το μαγείρεμα.

2. Βγάζουμε  το κρεας από τη μαρινάδα. Αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε σε ταψί. Ψήνουμε στο φούρνο σους 220 βαθμούς  για 20 λεπτά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 190 για άλλα 15 στο μεσαίο ράφι. Όταν ψηθεί, βγάλτε  το κρέας και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο, για 10 λεπτά. Είναι έτοιμο.

 3. Σάλτσα Forestiere: Σε ένα μικρό τηγάνι, σοτάρουμε το μπέικον σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά περίπου μέχρι να σκουρύνει και να γίνει τραγανό. Βγάζουμε το μπέικον και το αφήνουμε στην άκρη πάνω σε χαρτί κουζίνας. Αφήνουμε στο τηγάνι 2 κουταλιές περίπου από το λίπος του μπέικον και σοτάρουμε τα κομμένα σε φέτες μανιτάρια για 3 με 5 λεπτα. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και προσθέτουμε το μπέικον.
Προσθέτουμε το κρασί, το θυμάρι και τη δάφνη.  Αφήνουμε να βράσουν για 7 περίπου λεπτά ή μέχρι τα υγρά στο τηγάνι να μην είναι σε ποσότητα παραπάνω από  2 κουταλιές της σούπας.
Προσθέτουμε τώρα το ζωμό βοδινού και αφήνουμε σε μεσαία φωτιά για 5 ακόμη λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σιγοβράζουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι κλωναράκια.

4. Κόβουμε το κρέας σε λεπτές φέτες και το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με τα κρεμμύδια και τη σάλτσα.

Related posts

Αυτοί είναι οι λόγοι που τα περισσότερα εστιατόρια αποτυγχάνουν

Taste and Hospitality

O Σχεδιασµός του Μενού στις Επισιτιστικές επιχειρήσεις

Taste and Hospitality

Δείπνο σε…φούσκα: Eίναι η νέα τάση της πανδημίας;

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!