Νέα Νεα της Αγορας

«Καλή Χρονιά»…αλλά «μεταξύ μας» ξέρουμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια…

Tο έτος 2021 είναι το πρώτο μετά το 1946 που ο πλανήτης εύχεται «Καλή Χρονιά» και ξέρει ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Όπως το 1946 η κατεστραμμένη δυτική Ευρώπη μετρούσε τις πληγές της και ετοιμαζόταν για δύσκολα χρόνια υπό την απειλή των τεθωρακισμένων σοβιετικών στρατιών του Στάλιν και η ανατολική Ευρώπη, εξίσου ή και περισσότερο κατεστραμμένη, εισερχόταν στο σκοτεινό τούνελ του κομμουνισμού και το «Καλή Χρονιά» ήταν περισσότερο σχήμα λόγου, έτσι και το 2021 ξέρουμε ότι δεν θα είναι «Καλή Χρονιά».

Απλώς ελπίζουμε να είναι καλύτερη από το 2020, αναφέρει το pronews.gr. Δηλαδή να τελειώσει η πανδημία, με όποιο τρόπο θελήσει ο Θεός. Και να παύσει η αποδόμηση των παγκόσμιων οικονομιών.

Να ξεκινήσουμε να κτίζουμε ότι έχει ισοπεδωθεί.

Είναι μία μακρά διαδρομή που δεν προβλέπεται να τελειώσει, ούτε το 2021, ούτε το 2022. Οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν το 2024 ως πρώτο έτος «χαμόγελου» για τον πλανήτη. Μέχρι τότε έχουμε τρία δύσκολα χρόνια.

Στην Ελλάδα τα πράγματα το 2021 θα είναι δυστυχώς ακόμα χειρότερα σε όλα τα επίπεδα: Οικονομικό, ασφάλειας, εθνικής και κοινωνικής προοπτικής.

Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια Μνημονίων, κάπου εκεί προς το τέλος του 2019 η οικονομία είχε αρχίσει να έχει συμπεριφορά «flat line», αλλά τουλάχιστον φαινόταν να είχε παύσει από το 2017 η κάθετη και ανεξέλεγκτη πτώση.

Ξέραμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε τις δεκαετίες του ’90 και του ’00, ως ποιότητα ζωής. Είχαμε εισέλθει στην φάση του «Είμαι στον πάτο αλλά δεν έχει πιο χαμηλά».

Η πανδημία το διέψευσε κι αυτό. Το χρέος από 172% σκαρφάλωσε στο 200%+ και θα είναι πολύ καλό αν σταματήσει να «φορτώνει» περί το 210%.

Τα ρεζιλίκια μας και ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά;

Ο Μιχάλης Ιγναντίου στην Hellas Journal δεν θα μπορούσε να θέσει τα πράγματα καλύτερα μέσα από ένα μικρό κομμάτι από το ρεπορτάζ του για την χρονιά των σκανδάλων στην Κύπρο: « Οι αποδείξεις πρωτοπαρουσιάστηκαν από το αμαρτωλό κανάλι του Κατάρ, το αλ Τζαζίρα. Άσχετα από συμπάθειες και αντιπάθειες -και προσωπικά το αντιπαθώ επειδή παίζει τουρκικά παιγνίδια και δεν σέβεται τη δημοσιογραφική δεοντολογία- το κανάλι δεν πλαστογράφησε τα έγγραφα. Πρόκειται για πραγματικά έγγραφα. Ακόμα και αν δεν υπήρχαν τα βίντεο με δικηγόρους, πολιτικούς, κατασκευαστές και λοιπά, τα έγγραφα ομιλούν από μόνα τους.

Δόθηκαν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε απατεώνες και σε εγκληματίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα, για την οποία δεν ντρέπονται ο Πρόεδρος και οι υπουργοί του που τα ενέκριναν παρανομώντας. Δεν λέμε να παραιτηθεί ο κ. Αναστασιάδης, όπως ζητούν οι πρώην σύμμαχοί του και συνέταιροι του στο ρατσιστικό σχέδιο Ανάν. Αλλά ζητούμε διαφάνεια. Πρέπει να γίνει πραγματική ανεξάρτητη έρευνα, διότι ο κ. Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι ανεξάρτητος. Και αν ευθύνεται ο πρόεδρος και οι υπουργοί του, τότε τα ξαναλέμε. Ίσως απαιτηθεί να τεθεί θέμα παραμονής τους.

Απ’ εκεί και πέρα, ένα βασικό ερώτημα είναι ποιος έκλεψε τα έγγραφα και τα έδωσε στο αλ Τζαζίρα. Είναι θέμα, αλλά όχι πια τόσο σημαντικό. Διότι επαναλαμβάνω ότι δεν είναι πλαστογραφημένα τα έγγραφα. Μπορεί να είναι οι Τούρκοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να τα έχουν κλέψει με τη βοήθεια χάκερς… Μπορεί να είναι πρώην ή νυν κρατικοί υπάλληλοι, που θέλουν να εκδικηθούν τον κ. Αναστασιάδη. Είναι πολλοί αυτοί που ευεργέτησε και τώρα τον κυνηγούν. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από αυτούς που είχαν πρόσβαση σε αυτά…»

Οικονομία…Ποια οικονομία;

Σύμφωνα με τη μελέτη και με βάση το πρώτο σενάριο που εξετάζεται, ο συνολικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ κυμαίνεται γύρω στο -7.6%,  ενώ στο δεύτερο σενάριο  ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος γύρω στο -13,5%. Αναφορικά με το 2021 και σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,6% σε σύγκριση με το 2020 και να είναι οριακά χαμηλότερο από το 2019 (-0,6%). Στο δεύτερο σενάριο, το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,7% σε σύγκριση με το 2020, αν και θα συνεχίσει να είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2019 (-5,9% χαμηλότερο). Αξίζει να σημειωθεί πως και στα δύο σενάρια, το ΑΕΠ για το 2020 και το 2021 αναμένεται να είναι σημαντικά  χαμηλότερο από τις προσδοκίες που υπήρχαν, βάσει των προβλέψεων, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Συγκεκριμένα για το 2020, το ΑΕΠ υπολογίζεται να είναι χαμηλότερο κατά 10,1% και 15,9% και για το 2021 κατά 6,0% και 11,0% στα σενάρια 1 και 2 αντίστοιχα, όπως δημοσιεύτηκε στον “Πολίτη”.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία στην Κύπρο είναι ο τουρισμός/φιλοξενία (ξενοδοχεία και εστιατόρια), οι τέχνες και ο πολιτισμός, το εμπόριο, οι κατασκευές και τα ακίνητα. Άλλοι τομείς, όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο σε είδη πρώτης ανάγκης, οι μεταφορές, καθώς και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν περιορισμένες άμεσες επιπτώσεις. Πέραν όμως από τις άμεσες επιπτώσεις, εντοπίζονται και σημαντικές έμμεσες σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η βιομηχανία τροφίμων, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι επαγγελματικές υπηρεσίες. Τέλος, υπάρχει επίσης οριακή αντιστάθμιση από τη δημόσια διοίκηση και τον τομέα της υγείας.

ps. O προγραμματισμός των επόμενων μηνών στην τουριστική βιομηχανία κατά την προσωπική μου γνώμη, γίνεται στα τυφλά.  Η τεράστια αβεβαιότητα κάνει τους ταξιδιώτες να “κινηθούν” εντελώς συντηριτικά…

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αραδίππου: Ο Δήμαρχος…«ξαναχτύπησε» – Αγνοεί το διάταγμα για την μάσκα (ΦΩΤΟ)

Taste and Hospitality

Έρευνα: Σε βαθιά κρίση η ξενοδοχειακή βιομηχανία – Απώλειες μέχρι €1,9 δις

Taste and Hospitality

Δανία: «Στοπ» στις πτήσεις με Ντουμπάι λόγω υπονοιών για πλαστά τεστ κορωνοϊού

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!