Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Οινόφιλοι Κύπρου: “Το κρασί φέρνει στο φως όλα τα κρυμμένα μυστικά της ψυχής”

Είναι μια κατηγορία ρεπορτάζ που ομολογώ ότι ακόμη και σήμερα «φοβάμαι» να «αγγίξω» κυρίως από σεβασμό αλλά και «τυχαίου» λάθους σε ορολογία ή σε τοποθέτηση. Το κρασί και ότι αυτό πρεσβεύει αποτελεί «ιερή υπόθεση» και ο όρος «Οινόφιλος» μάλλον καθορίζετε ως φιλοσοφία αφού δεν μπορώ να δώσω μια “τυπική” ερμηνεία της λέξης.

Είναι αυτοί οι  άνθρωποι που κοιτάνε το κρασί στο ποτήρι και η  πρώτη εμπειρία από το κρασί δε θα είναι η γεύση του, αλλά πόσο ωραίο δείχνει στο ποτήρι…Από  το χρώμα στις ανταύγειές του, ή τη διαφάνειά του. Θα το μυριστούν για να ανακαλύψουν εξωτικές μυρωδιές, σπάνια λουλούδια ή… γήινες οσμές… Μία διαδικασία όπου αγγίζει τις αισθήσεις της όρασης, της όσφρησης, της γεύσης και της αφής.

Εκδηλώσεις για το κρασί, βραδιές γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις οινοποιών και εισαγωγέων οίνου είναι τα «στέκια» τους, όπου αποκομίζουν γνώσεις και εμπειρίες. Γνωρίζουν ήδη κάποιους παραγωγούς και έχουν κάποια προτίμηση για ορισμένες ετικέτες, ενώ δοκιμάζουν κάποια κρασιά επί πλέον αν τα προτείνει κάποιος ειδικός τον οποίο εμπιστεύονται.

Κάπου είχα διαβάσει ότι: «Ένας φανατικός οινόφιλος μπορεί να βρει παρηγοριά στην ψυχή του καλού κρασιού. το επιβεβαιώνει και ο Ρωμαίος λυρικός ποιητής, Οράτιος: “Το κρασί φέρνει στο φως όλα τα κρυμμένα μυστικά της ψυχής”,
Και αν ισχύει (που δεν έχω λόγο να το αμφισβητώ αλλά θέλω να ζήσω τη διαδρομή για να φτάσω σε ένα τόσο βαθύ νόημα), εύχομαι μια μέρα να καταφέρω να αποκτήσω γνώσεις για τον οίνο και να βρεθώ ανάμεσα σ’ αυτή την ομάδα, έχοντας τις δυνατότητες να μοιραστώ και να συζητήσω μαζί τους. Αναφέρομαι στον  Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που ιδρύθηκε το 1998  με απώτερο σκοπό τη διάδοση της οινικής κουλτούρας και παιδείας του κρασιού και των ευγενών παραγώγων του.

 Προσπάθεια του Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου μεταξύ άλλων είναι η:

  • Σωστή και ολοκληρωμένη επιμόρφωση και συνεχή ενημέρωση των μελών του Ομίλου και του κοινού με ότι έχει σχέση με το κρασί όπως γνώση της ιστορικής διαδρομής του, την θρεπτική του αξία, το ρόλο που διαδραματίζει στις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνία γενικότερα.
  • Προσέλκυση του κοινού πιο κοντά στο κρασί και ειδικότερα του Κυπριακού κρασιού γνωρίζοντας του πώς να χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του για την καλύτερη αξιολόγηση του κρασιού.
  • Συμβολή στη προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης των κυπριακών κρασιών.
  • Ευαισθητοποίηση και προώθηση του Κυπριακού κρασιού στο κοινό με συνεργασία του Υφυπουργείου Τουρισμού και Υπουργείου Γεωργίας.
Οκτώμβριος 2019… Μέλη του Ομίλου επισκέφθηκαν την αμπελο-οινική Γαλλία.

Ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου επιτυγχάνει τους σκοπούς του με την οργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων, θεματικών δείπνων και επι τόπου εκπαιδευτικές επισκέψεις σε οινοποιεία στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Επιπλέων ο Όμιλος οργανώνει σειρά επιμορφωτικών μαθημάτων για τα μέλη του και το κοινό. Οι επιτυχόντες στις εξετάσεις αποκτούν το τίτλο του Wine Connoisseur, τίτλος ο οποίος αξιολογείται και πιστοποιείται από τον κρατικό φορέα της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης (ΚΕΠ).

Ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου αριθμεί σήμερα πέραν των 300 οικονομικά τακτοποιημένων μελών σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Μέλη του Ομίλου μπορούν να γίνουν άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, που αγαπούν και εκτιμούν το κρασί και συμφωνούν με το Καταστατικό, τους σκοπούς και επιδιώξεις του.  Αίτηση εγγραφής υποβάλλεται, από τους ενδιαφερόμενους, προς το Δ.Σ, καταβάλλοντας το ποσό των €10 εφάπαξ σαν δικαίωμα εγγραφής και το ποσό των €30 για ετήσια συνδρομή.

…Και οίνος ευφραίνει καρδίας ανθρώπου…

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Καππάριν: Έχει ιστορία και σημαντική “διαδρομή”

Έχει σχέση έχει η πυκνότητα φύτευσης αμπέλου με την ποιότητα του κρασιού;

Taste and Hospitality

Lidl και Global G.A.P. αναπτύσσουν το πρώτο πρότυπο πιστοποίησης βιοποικιλότητας

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!