Γεύσεις Ποτά

Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από το κοκτέιλ μαργαρίτα

Η μαργαρίτα θεωρείται από τους περισσότερους το παραδοσιακό κοκτέιλ του «Μεξικού», αλλά όπως και με πολλά άλλα ποτά η προέλευση του ποτού δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά. Με απλά λόγια, κανείς δεν ξέρει ποιος ονειρεύτηκε αυτό το υπέροχο κοκτέιλ – αλλά οι ιστορίες πίσω από την εφεύρεση της μαργαρίτας είναι πολλές, παρόλο που μόνο μερικές από αυτές προέρχονται πραγματικά από το Μεξικό.

Ο Carlos “Danny” Herrera, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Tijuana Rancho La Gloria, ισχυρίζεται ότι το ποτό εφευρέθηκε το 1938. Τι τον ενέπνευσε; Πιθανότητα ένας εκλεκτικός χορευτής. Ο επισκέπτης του εστιατορίου Marjorie King δήλωσε ότι ήταν αλλεργικός σε όλα τα οινοπνευματώδη ποτά εκτός από την τεκίλα, αλλά δεν ήθελε να πίνει σκέτη τεκίλα.

 Έτσι, ο Herrera δούλεψε με βάση την τεκίλα και έπειτα από πολλούς συνδυασμούς έφτιαξε τη μαργαρίτα. Παρόλο που όλοι οι μπάρμαν μπορούν να χειρίζονται καλά τις απαιτήσεις ενός ενοχλητικού πελάτη, ο Herrera το τερμάτισε! Ισχυρίζεται ότι έκανε το κλασικό ποτό από έναν απαιτητικό πελάτη. Παρεμπιπτόντως, έζησε μέχρι το 90, για άλλη μια φορά αποδεικνύοντας ότι το αλκοόλ στάθηκε πιθανώς ευεργετικό για εκείνον.

Αλλά ο Herrera δεν είναι καν το μοναδικό άτομο που προσπαθεί να οικειοποιηθεί την προέλευση ενός από τα πιο δημοφιλή ποτά της Αμερικής. Ένας άλλος διάσημος διεκδικητής για τον τίτλο του εμπνευστή της margarita έχει βάσιμες αξιώσεις να τον αποκτήσει. Γιατί επειδή λέγεται Μαργαρίτα. Η Μαργαρίτα Σάμες από το Ντάλας επέμεινε ότι έφτιαξε το ποτό για μια ομάδα φίλων της, ενώ έκανε διακοπές στο Ακαπούλκο το 1948. Ο φίλος της Tommy Hilton (ναι, από αυτούς τους Hiltons), έβαλε το κοκτέιλ στο μενού του μπαρ στην αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton. Ωστόσο, μέχρι το 1945, η μάρκα τεκίλα Jose Cuervo είχε ήδη προβεί σε μια διαφημιστική καμπάνια που προωθεί το ποτό, δηλώνοντας: «Μαργαρίτα: Είναι κάτι περισσότερο από ένα όνομα κοριτσιού». Επομένως, δεν φαίνεται πιθανό η Μαργαρίτα να κερδίσει τον τίτλο της δημιουργού του ποτού, παρόλο που και το ίδιο της το όνομα βοηθά στη δημιουργία μιας αξιόπιστης παρακαταθήκης.

Υπάρχουν όμως πολλές γυναίκες από τις οποίες το ποτό μπορεί να έχει πάρει το όνομά του. Πολλές … Μαργαρίτες ισχυρίζονται ότι έδωσαν  το όνομά τους στο συγκεκριμένο ποτό εκτός από τη  Μαργαρίτα Σάμες. Για παράδειγμα, το 1941, ο μπάρμαν Don Carlos Orozco εργαζόταν στο μπαρ Ensenada του Μεξικού. Ενώ έφτιαχνε κοκτέιλ, η Μαργαρίτα Χένκελ, κόρη ενός Γερμανού πρέσβη, μπήκε στο μπαρ του. Την άφησε να δοκιμάσει το πείραμά του και ονόμασε το ποτό που έφτιαξε Μαργαρίτα προς τιμήν της γυναίκας που τον ενέπνευσε.

Και  ο Danny Negrete είναι ένας ακόμη διεκδικητής της δημιουργίας του ποτού. Το κοκτέιλ ήταν ένα γαμήλιο δώρο για την κουνιάδα του. Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι ο Negrete εργάστηκε στο Agua Cliente Race Track, όπου σύχναζε η Margarita Cansino (ίσως την γνωρίζετε ως Rita Hayworth).

Kοκτέιλ μαργαρίτα Φράουλα

Υλικά για 8 ποτήρια

1 κιλό φρέσκιες φράουλες

Τεκίλα κίτρινη (400 ml)

Σπιτική λεμονάδα (300 ml)

Λικέρ Cointreau (160 ml)

2 λάιμ

Ζάχαρη (Λευκή ή Καστανή)

 Εκτέλεση

Βάζουμε στο μπλέντερ πάγο μέχρι τη μέση περίπου και προσέθεσε τις φράουλες, την τεκίλα, το λικέρ και τη σπιτική λεμονάδα. Χτυπήστε τα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάστε το ώστε ανάλογα με την οξύτητα πρόσθεσε λάιμ (ή όχι, δεν είναι απαραίτητο).

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη σε ένα ρηχό πιατάκι. Κόψε μία φέτα λάιμ και πέρασέ τη γύρω από τα χείλη ενός ποτηριού. Με απαλές κινήσεις βουτήξτε το ποτήρι στη ζάχαρη μέχρι  να καλυφθεί όλο το χείλος.  Σερβίρετε το κοκτέιλ με φυλλαράκια δυόσμου στη μέση για χρώμα και μια φράουλα.

 Τι θα χρειαστείτε

 -φράουλες κατά προτίμηση βιολογικές

-ένα μπλέντερ απλό ή επαγγελματικό (απλά θα κάνει λίγο πιο βελούδινο το αποτέλεσμα)

-τεκίλα κίτρινη

-λικέρ Cointreau

-ζάχαρη καστανή

-λάιμ (ή χυμό λεμονιού).

Αυτό το γνωρίζατε;

 Λέγεται ότι το συγκεκριμένο κοκτέιλ είναι εμπνευσμένο από τη Μαργαρίτα Σειμς, επιφανής κυρία του Ντάλας η οποία το δημιούργησε το 1948 σε ένα Χριστουγεννιάτικο πάρτι.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πόσες χιλιάδες γευστικούς κάλυκες έχουμε στη γλώσσα μας;

Taste and Hospitality

Γιατί έχει φως το ψυγείο αλλά όχι η κατάψυξη;

Taste and Hospitality

Ο μεγαλύτερος χρόνος που μπορείτε να διατηρήσετε ένα λευκό κρασί στο ψυγείο της κουζίνας

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!