Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Πόσο «κρατάει» ένα κλειστό μπουκάλι κρασί;

Tίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Κι αυτό ισχύει κυρίως για τα τρόφιμα και άλλα οργανικά υλικά. Οποιοδήποτε τρόφιμο έχει ημερομηνία λήξης, και με την πάροδο του χρόνου οτιδήποτε αποσυντίθεται. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια θα αναλάβουν να αφομοιώσουν ό, τι δεν προλάβουμε να φάμε εμείς και θα το διασπάσουν σε κομπόστ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Αυτά είναι καλά νέα για τον πλανήτη, αλλά κακά νέα για το κρασί σας. Όλα τα κρασιά –  από το φθηνότερο χύμα έως την καλύτερη ποιότητα κρασιού – χάνουν μέρος της ποιότητάς τους με την πάροδο του χρόνου. Το βασικό ερώτημα είναι: πόσο καιρό μπορεί το αγαπημένο σας κρασί να παραμείνει απολαυστικό;

Πόσο καιρό διαρκεί το κρασί χωρίς να το ανοίξουμε;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες: τον τύπο του κρασιού και τις συνθήκες στις οποίες έχει αποθηκευτεί. Ένα κλειστό μπουκάλι έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ένα ανοιχτό. Πολλά κρασιά εξάλλου είναι φτιαγμένα να διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα αρκετά από αυτά βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ο άνθρωπος, ξεκίνησε να ζυμώνει τα σταφύλια, επιτρέποντας στο αλκοόλ να αναπτυχθεί. Όταν τα σταφύλια ζυμώνονται για να γίνουν κρασί, προστίθενται ζύμες -στις περισσότερες περιπτώσεις- για να διασπάσουν τη ζάχαρη και να τη μετατρέψουν σε αλκοόλ. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του χυμού με δύο τρόπους.

Πρώτον, η μειωμένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα δεν δίνει στα βακτήρια τόση τροφή, καθυστερώντας τη διαδικασία.

Δεύτερον, η προσθήκη όλου αυτού του αλκοόλ καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τα περισσότερα βακτήρια να επιβιώσουν, κάτι το οποίο επίσης καθυστερεί την αλλοίωση.

Αυτά τα δυο σημεία-κλειδιά της συντήρησης, είναι αυτά που επέτρεψαν στους πρώτους αμπελουργούς να μεταφέρουν τα εκλεκτά κρασιά τους σε όλο τον κόσμο και και διατηρούνται, ακόμα και μετά από πολλούς μήνες στο καράβι του πλοίου.

Παρόλο που το κρασί είναι φτιαγμένο για να διαρκεί περισσότερο από τον απλό χυμό των  σταφυλιών, θα εξακολουθήσει  φυσικά να “μεταβάλλεται”. Σε γενικές γραμμές, δείτε τι μπορείτε να περιμένετε από τους πιο συνηθισμένους τύπους κρασιών που είναι πιθανό να έχετε στη διάθεσή σας:

Λευκό Κρασί: 1-2 χρόνια μετά την ημερομηνία τρύγου

Κόκκινο κρασί: 1-3 χρόνια μετά την ημερομηνία τρύγου

Κρασιά υψηλής ποιότητας: 10, 20 ή και πολύ περισσότερα χρόνια

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κρασιά προορίζονται να καταναλωθούν λίγο μετά την εμφιάλωσή τους, ενώ βρίσκονται στην κορυφή της γεύσης και του αρώματος.Τα πιο οικονομικά κρασιά δεν είναι φυσικά κακά κρασιά, αλλά δεν είναι συνήθως το είδος που βελτιώνεται με την παλαίωση.

Όταν κάποιος μιλάει για τη παλαίωση ενός εκλεκτού κρασιού, συνήθως αναφέρεται σε πλούσια, ερυθρά κρασιά -αλλά και σε πολλές περιπτώσεις λευκών κρασιών πχ Βουργουνδίες, εκλεκτά Riesling κ.α.- που έχουν σχεδιαστεί για να ωριμάσουν με την πάροδο του χρόνου. Τέτοιου είδους κρασιά τείνουν να είναι ακριβά και δεν μπορείτε απλά να τα αγοράσετε και να τα ξεχάσετε στο ράφι, αν θέλετε να παλαιώσουν σωστά. Οι λάτρεις του κρασιού φροντίζουν να παρέχουν τις τέλειες συνθήκες αποθήκευσης για να επιτρέψουν στα καλά κρασιά να αναπτύξουν την γεύση τους όλα αυτά τα χρόνια. Αυτές είναι οι εξαιρέσεις στον γενικό κανόνα ότι πρέπει να πίνετε το κρασί σας εντός δύο ετών από την ημερομηνία τρύγου.

Πηγή:Krasia.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Καλοκαιρινή τούρτα απλή και δροσιστική με ροδάκινα

Taste and Hospitality

Τα ροφήματα για ενυδάτωση στην παραλία

Taste and Hospitality

Λεμόνι: 20 ασυνήθιστες χρήσεις

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!