Νέα Νεα της Αγορας

Τέλος το μονοπώλιο ΑΗΚ στην προμήθεια ρεύματος

Ορόσημο για τον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο θεωρεί ο διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) Σταύρος Σταυρινός τη λειτουργία, από την 1η Ιανουαρίου 2021, του πρώτου ιδιώτη προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για την εταιρεία Bioland Promithia, θυγατρική του ομίλου Bioland Holdings Ltd, η οποία είναι η πρώτη που αξιοποιεί τη Μεταβατική Ρύθμιση για την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και από την Πρωτοχρονιά προμηθεύει ηλεκτρισμό μεγάλους ιδιώτες καταναλωτές, στο πλαίσιο διμερών συμβολαίων. Ο παραγόμενος ηλεκτρισμός προέρχεται από φωτοβολταϊκά πάρκα του ίδιου ομίλου.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Φ» για τη σημασία της πρώτης λειτουργίας της μεταβατικής ρύθμισης για την αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Σταυρινός είπε πως πρόκειται για «πολύ σημαντική εξέλιξη και ένα πραγματικό ορόσημο, γιατί, εκτός των άλλων, αποτελεί και μια ευκαιρία εκπαίδευσης σε συνθήκες ανταγωνιστικής αγοράς, για όλους τους εμπλεκόμενους». Η λειτουργία της Bioland Promithia συνιστά επίσης την άρση του μονοπωλίου της ΑΗΚ στην προμήθεια ηλεκτρισμού και το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανταγωνιστική αγορά, η επίσημη λειτουργία της οποίας αναμένεται περί τα τέλη του 2021 ή αρχές του 2022.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που ζητήσαμε και είχαμε από τον διευθυντή του ΔΣΜΚ, οι υφιστάμενοι πελάτες της Bioland Promithia έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 10 μεγαβάτ, που είναι και το απαιτούμενο κατώτατο όριο για εισδοχή ενός προμηθευτή στη Μεταβατική Ρύθμιση.

 Του Xρύσανθου Μανώλη  

 

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ενδυνάμωση επιχειρηματικότητας πολιτισμού και δημιουργικότητας μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα

Taste and Hospitality

Τελειωτικό “χτύπημα” για τον τουρκικό τουρισμό

Taste and Hospitality

Αγροτικές οργανώσεις – «Οδηγούμαστε στον αφανισμό»

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!