Γεύσεις Ποτά

Το ποτό που προκαλεί το χειρότερο hangover

Yπάρχει ένα ρωσικό ρητό που υποστηρίζει πως αν πίνεις με τον “σωστό τρόπο”, αποκλείεται να πάθεις ποτέ hangover. Πιθανότατα, αναφερόμενοι στον σωστό τρόπο, οι συμπαθείς κατά τα άλλα Ρώσοι εννοούν να πίνεις μόνο βότκα. Σκέτη. Παρότι αυτό ακούγεται εξωφρενικό, ίσως και να έχει μία πάρα πολύ ορθή και επιστημονικά τεκμηριωμένη βάση.

Μία μελέτη του πανεπιστημίου της Βοστώνης αναφέρει ότι τα λευκά ποτά περιέχουν μικρότερες ποσότητες αιθανόλης από τα σκούρα. Τα τελευταία συνεπώς είναι εκείνα που επιβαρύνουν σε μεγαλύτερο βαθμό την πνευματική διαύγεια έπειτα από 2, 3 ή 4 ποτήρια. Η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε τις αντιδράσεις και τις απαντήσεις 95 εθελοντών -ανδρών και γυναικών- έπειτα από την κατανάλωση bourbon και βότκας, σε σημείο που να ξεπεραστεί το επιτρεπτό όριο. Το επόμενο πρωί, οι συμμετέχοντες έκαναν κάποια τεστ και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα πολύ συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματά τους καταγράφηκαν σε ένα επιστημονικό “hangover index”, μαζί με τις ενδείξεις πονοκεφάλου, ναυτίας και αυξημένου καρδιακού ρυθμού που η συντριπτική πλειοψηφία αυτών παρουσίασε.

Εκτός από τα παραπάνω, το bourbon περιέχει και άλλες συγγενείς με την αιθανόλη οργανικές ουσίες (που μπορεί να προέρχονται για παράδειγμα από το ξύλο του βαρελιού που ωριμάζει το ποτό) που περιπλέκουν τα πράγματα, κάτι που ασφαλώς και έχει επίδραση στις αντιδράσεις του οργανισμού μετά την κατανάλωση σκουρόχρωμου αλκοόλ. Αν λοιπόν η ιστορία σου δεν θέλεις να γίνει έκθεμα στο μουσείο μεθυσμένων του Ζάγκρεμπ, φρόντισε να πίνεις σωστά. Ή καλύτερα, φρόντισε να πίνεις υπεύθυνα.

Toυ Γιάννη Σπανού

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πατάτες και μελιτζάνες ογκρατέν με χαλούμι

Taste and Hospitality

Μια φρουτοσαλάτα πιο νόστιμη και από γλυκό

Taste and Hospitality

Οργάνωσε cocktail party στο σπίτι οικονομικά και εύκολα!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!