Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση Παρουσίαση

Chartreuse: Μυστικά και βότανα από τους μοναχούς της σιωπής


Αν ψάξουμε για την ιστορία της Chartreuse ο δρόμος θα μας οδηγήσει πίσω στα 1605 όταν στο μοναστήρι των μοναχών Chartreux φτάνει ένα χειρόγραφο αγνώστου προελεύσεως με την συνταγή για το «Ελιξίριο της μακροζωίας». Άλλο που δεν ήθελαν οι καλόγεροι ξαμολήθηκαν στα βουνά και τις κοιλάδες πέριξ της μονής για να συλλέξουν τα 130 βότανα, φυτά, λουλούδια, σπόρους κλπ.κλπ. που ήταν απαραίτητα για την παράσκευή του. Από τότε μέχρι σήμερα  το ποτό των βοτάνων έχει περάσει δεκάδες περιπέτειες μέχρι να φτάσει το 1970 στη Chartreuse Diffusion που ασχολείται με την προώθηση και την εμπορία του.

Οι μοναχοί Chartreux, ωστόσο, εξακολουθούν, αφοσιωμένοι στις επιταγές του Τάγματός τους, να παρασκευάζουν με κάθε μυστικότητα το Ελιξίριο της Μακροζωίας, που έχει πια μετεξελιχθεί σε λικέρ. Ένα λικέρ όμως που δεν περιέχει κανένα χημικό πρόσθετο. Ακόμα και το χρώμα, το περίφημο πράσινο ή το κίτρινο (γιατί η Chartreuse κυκλοφορεί σε δύο τύπους) είναι απόλυτα φυσικό. Τα 130 συστατικά, πάντα τα ίδια, μουλιάζουν σ΄ένα υψηλής ποιότητας αλκοόλ και κατόπιν αποστάζονται. Μόνο τρεις μοναχοί ξέρουν ολόκληρη την συνταγή με κάθε λεπτομέρεια. Γιατί οι ανταγωνιστές καραδοκούν…

Πράσινη ή κίτρινη;
Η Chartreuse κυκλοφορεί στην πράσινη εκδοχή της με 55ο, ένα λικέρ με εξαιρετική γευστική δύναμη και ιδιαίτερα πολύπλοκο μπουκέ. Η δεύτερη εκδοχή η κίτρινη στους 40ο είναι πιο απαλή, μελένια και ευκολόπιοτη, που παρασκευάζεται με την ίδια ακριβώς συνταγή της πράσινης σε άλλες αναλογίες και με διαφορετικά φυτά ως προς το χρώμα. Το καμάρι τους είναι η Chartreuse V.E.P. (Vieillisement Exceptionnellement Prolongé) πράσινη και κίτρινη που ωριμάζει για 12 χρόνια σε μεγάλα δρύινα βαρέλια κι έτσι αποκτά μια πολυπλοκότητα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Το σοβαρό κλασσικό της μπουκάλι όλων των λικέρ με την σφραγίδα του Τάγματος υπενθυμίζει πως οι μοναχοί παρασκευάζουν και διαθέτουν πάντα το ποτό ώστε με τα έσοδά του να συντηρούν την μονή τους της Grande Chartreuse και να μπορούν να προσεύχονται τα ήσυχα και σιωπηλά βράδια για την σωτηρία του κόσμου.

Το ελιξίριο
Η μυστική συνταγή με τα 130 βότανα και λουλούδια στην απόλυτα συμπυκνωμένη της μορφή που κυκλοφορεί σε «φαρμακευτικό» μπουκαλάκι. Αν το βρείτε, θα ρίξετε μερικές σταγόνες σε ένα κυβάκι ζάχαρης και θα το αφήσετε να λιώσει στο στόμα σας ή θα βάλετε τις σταγόνες σε δύο δάχτυλα ζαχαρόνερο.Για να σε πίνω καλύτερα:

  • Η Chartreuse θεωρείται λικέρ χωνευτικό και πίνεται πάντα παγωμένη.
  • Chartreuse με τόνικ και πάγο ή Chartreuse (1 μέρος) με χυμό πορτοκαλιού (6 μέρη) και άφθονα παγάκια. Δύο εξαιρετικές δροσερές ιδέες για τα ζεστά απογεύματα.
  • Κίτρινη Chartreuse με σαμπάνια όπως συνήθιζε να πίνει ο τελευταίος Τσάρος Πασών των Ρωσιών Νικόλαος.
  • Σε σφηνάκι, παγωμένη με μια σταγόνα γκρεναντίν ή κρέμα μέντας.
  • Βάζετε σ’ ένα μπολ μια μπάλα γρανίτα λεμόνι. Ανοίγετε μια τρύπα στην κορφή με μια ξύλινη κουτάλα και γεμίζετε το κενό με πράσινη Chartreuse. Γαρνίρετε με ένα φυλλαράκι δυόσμο και δυο μικρές φραουλίτσες. Με ένα μικρό καλαμάκι πράσινου κατά προτίμηση χρώματος ρουφάτε σιγά σιγά ανακατεύοντας. Τέλειο!

Chartreuse στην κουζίνα

  • 1/4 φλιτζανιού πράσινη Chartreuse σε μους σοκολάτας που περιέχει και καφέ
  • Μερικές κουταλιές –πράσινες πάντα!- σε γλυκό σουφλέ μαρέγκας.
  • Λίγες σταγόνες στις φρουτοσαλάτες.
  • Μισό σφηνάκι σε σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι, βούτυρο και τυρί κρέμα που συνοδεύει ψητές πατάτες.

oinoxoos.net

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Tsiakkas Winery: Η παράδοση σ΄ ένα ποτήρι στο πιο παραμυθένιο σκηνικό

Έρευνα για νευρομορφικούς υπολογιστές με βάση το μέλι

Taste and Hospitality

Κισσούσα: 8 σπίτια, μια εκκλησία και 6 κάτοικοι – Μια ιστορία που δεν ξέρει κανείς

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!