Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

Ιαπωνία: Ετοιμάζουν διαστημοδρόμιο για τα ταξίδια αναψυχής τους στο διάστημα (ΦΩΤΟ)

Το διαστημοδρόμιο ξεπροβάλλει από ένα νησί που πλέει στη θάλασσα, ενώ στο βάθος διακρίνονται οι ουρανοξύστες μιας υποθετικής ιαπωνικής μητρόπολης. Έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύει τουρίστες σε ημερήσιες εκδρομές στο διάστημα.

Ακούγεται σαν εικόνα από το μέλλον; Είναι απολύτως φυσιολογικό, επειδή όντως είναι. Όμως οι Noiz Architects, η ομάδα που συνέλαβε την ιδέα σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας Dentsu, τους σχεδιαστές Canaria και τη ΜΚΟ Spaceport Japan, ελπίζουν ότι εντός λίγων ετών μια νέα γενιά διαστημοδρομίων θα ενταχθεί στα αστικά τοπία.

Το διαστημοδρόμιο θα προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα ταξίδι ζωής. Θα αποτελεί και το ίδιο προορισμό για ημερήσιες εκδρομές, φιλοξενώντας εγκαταστάσεις για ψυχαγωγία και εκπαίδευση, σχεδιασμένες για να «εξοικειώσουν με το διάστημα» τους γήινους επισκέπτες, όπως εξηγεί στο CNN η Ούρσουλα Κούκζμα, υπεύθυνη για το project των Noiz Architects.

Ο χώρος θα περιλαμβάνει ερευνητικές και επιχειρηματικές εγκαταστάσεις, μια εκπαιδευτική ακαδημία, καταστήματα, ένα ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο με φαγητό αστροναυτών, έναν κινηματογράφο 4D IMAX, ένα μουσείο τέχνης, ένα γυμναστήριο, ένα ενυδρείο και μια ντίσκο. Όλα τους θα είναι εμπνευσμένα από το διάστημα.

Για να καταστήσουν προσβάσιμο το αεροδρόμιό τους, οι Noiz Architects έχουν συμπεριλάβει στο σχεδιασμό τους τις δημόσιες συγκοινωνίες, μέσα από ένα δίκτυο γεφυρών που θα μεταφέρουν ηλεκτρικά οχήματα και αυτοκινούμενα τρένα, ενοποιώντας άψογα το πλωτό νησί με την πόλη, σύμφωνα με την Κούκζμα. Η ιδέα, όπως εξηγεί, στοχεύει στην ενίσχυση των οικονομικών ευκαιριών, αλλά και στο να δώσει έμπνευση στους ανθρώπους να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τα θαύματα του διαστήματος.

Ημερήσιες εκδρομές στο διάστημα

Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες κάθετες εκτοξεύσεις πυραύλων, που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τα διαστημικά ταξίδια, το Spaceport City είναι σχεδιασμένο για υποτροχιακά διαστημόπλοια που μοιάζουν περισσότερο με αεροπλάνα και τα οποία απογειώνονται οριζόντια.

Τα τουριστικά υποτροχιακά διαστημικά ταξίδια ακόμη δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό, όμως αρκετές εταιρείες πραγματοποιούν δοκιμές με τέτοιου είδους διαστημόπλοια και στόχο την τουριστική εκμετάλλευσή τους. Μάλιστα η Virgin Galactic έχει πραγματοποιήσει επανδρωμένες πτήσεις και έχει ήδη πάνω από 600 κρατήσεις για τη διαστημική εκδρομή της, διάρκειας 90 λεπτών και κόστους $250.000, που ελπίζει ότι θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ήδη από την ερχόμενη χρονιά.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το διαστημόπλοιό της θα πετά τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα επάνω από τη γη, ενώ οι ταξιδιώτες θα μπορούν να σηκωθούν για λίγα λεπτά από τις θέσεις τους, για να βιώσουν την αίσθηση της μηδενικής βαρύτητας.

Αν και η πτήση θα διαρκεί λιγότερες από δύο ώρες, εκείνοι που ελπίζουν να λάβουν μέρος σε αυτή θα πρέπει να εκπαιδευτούν τουλάχιστον για τρεις ημέρες πριν την εκτόξευση, σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι Noiz Architects, σχεδιάζοντας τη Spaceport City προνόησαν να συμπεριλάβουν εγκαταστάσεις για την προετοιμασία των τουριστών, γνωρίζοντας ότι θα είναι ένα ταξίδι με σωματικές και νοητικές απαιτήσεις. Έτσι, όπως εξηγεί η Κούκζμα στο CNN, οι τουρίστες ίσως πρέπει να έχουν κάνει τσεκ απ στην ιατρική κλινική του διαστημοδρομίου και να έχουν προπονηθεί στο γυμναστήριο ή τη διαστημική ακαδημία πριν εγκαταλείψουν την επιφάνεια της γης.

Ζητήματα τοποθεσίας

Το Spaceport City δεν είναι το μόνο project διαστημοδρομίου στον κόσμο. Στο Χιούστον, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του προγράμματος αστροναυτών της NASA, πραγματοποιούνται εργασίες για τη μετατροπή του αεροδρομίου Ellington σε διαστημοδρόμιο για ταξίδια αναψυχής, ενώ μόλις μισή ώρα μακριά από το κέντρο του Ντένβερ βρίσκεται ο Λιμένας Αέρος και Διαστήματος του Κολοράντο.

Αυτά τα διαστημοδρόμια οικοδομήθηκαν κοντά σε πόλεις, προκειμένου να προσελκύσουν επιχειρήσεις που συνδέονται με το διάστημα, αλλά και ταξιδιώτες, από όταν τα τουριστικά διαστημικά ταξίδια είναι διαθέσιμα σε εκείνους που θα μπορούν να τα πληρώσουν.

Το Spaceport City έχει σχεδιαστεί για να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των αστικών διαστημοδρομίων, ώστε οι κάτοικοι των πόλεων να τα υποδεχτούν με χαρά, εξηγεί ο Χιντετάκα Αόκι, διευθυντής της Spaceport Japan.

Σε άλλες χώρες, οι αντιδράσεις των πολιτών έχουν δημιουργήσει δυσκολίες στα σχέδια για διαστημοδρόμια, εξηγεί στο CNN ο Αόκι. Ωστόσο, τα αστικά διαστημοδρόμια θα μπορούσαν να επιτρέψουν τις «διαστημικές πτήσεις για γήινους προορισμούς», μειώνοντας, για παράδειγμα, τη διάρκεια της πτήσης Χονγκ Κονγκ-Λος Άντζελες στη μία ώρα.

Δεν είναι σίγουρο αν τα διαστημοδρόμια του μέλλοντος θα μοιάζουν με το σχέδιο των Noiz Architects. Όμως το σχέδιό τους ανοίγει τη συζήτηση για το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών.

Η Κούκζμα ελπίζει ότι θα επιτρέψει στους ανθρώπους «να ρίξουν μια ματιά και να προετοιμαστούν για την ιδέα της προσθήκης του διαστημοδρομίου στο σύγχρονο τοπίο».

Πηγή:pronews

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Υπ. Γεωργίας: Πρώτη η Κύπρος στην Ευρώπη στην ποιότητα νερών κολύμβησης

Taste and Hospitality

«Επιβεβαιώνεται» η Κύπρος από την ACI Europe: Πρώτη μαζί με την Ελλάδα σε ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης

Taste and Hospitality

Ελλάδα και Τουρκία «παλεύουν» για τους Βρετανούς τουρίστες

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!