Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Μπορεί να “διορθωθεί” ένα παλιό κρασί που χάλασε;

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: εάν τα κρασιά σας έχουν χαλάσει λόγω ακατάλληλης αποθήκευσης, δεν μπορεί να βελτιωθούν ακόμα κι αν αλλάξετε τις συνθήκες αποθήκευσης..

Οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης κρασιού περιλαμβάνουν μπουκάλια αποθηκευμένα στο πλάι τους σε ιδανική θερμοκρασία περίπου 13 ° C, με μικρή έως καθόλου έκθεση στο φως ή τους κραδασμούς και σχετική υγρασία περίπου 70%, αναφέρει το krasia.gr. Ωστόσο, η υγρασία δεν είναι τόσο σημαντική: Εάν τα μπουκάλια αποθηκεύονται σωστά στο πλάι τους, με το κρασί να έρχεται σε επαφή με το φελλό, αυτό θα αποτρέψει το στέγνωμα του φελλού και εάν το δωμάτιο είναι πολύ υγρό, το χειρότερο σενάριο είναι ότι θα εμφανιστεί μούχλα στο εξωτερικό του μπουκαλιού, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα του κρασιού μέσα στο μπουκάλι.

Όσον αφορά το γιατί χαλάνε συνήθως τα κρασιά που έχετε αποθηκευμένα στο κελάρι σας, δύο πιθανότητες έρχονται στο μυαλό. Πρώτον, μπορεί είτε να αποθηκεύσατε όρθια τα κρασιά και να στέγνωσαν τα πώματα  ή οι αλλαγές θερμοκρασίας στο υπόγειό σας να έβλαψαν τα κρασιά. Ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στο υπόγειό σας το καλοκαίρι; Ή είναι πραγματικά κρύο το χειμώνα; Εάν ναι, αυτός είναι ο πιο πιθανός ένοχος. Εάν ένα μπουκάλι κρασί ζεσταθεί πολύ, μπορεί να «μαγειρευτεί» και ενδεχομένως ακόμη και να διαρρεύσει σταγόνες από τον φελλό. Αλλά αν δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε εάν το κρασί στο εσωτερικό είναι κατεστραμμένο έως ότου το ανοίξετε ( βλ. Coravin) και να το δοκιμάσετε, είναι απολύτως πιθανό ορισμένα κρασιά να είναι καλά και άλλα… όχι τόσο καλά.

Αλλά είναι επίσης πιθανό τα κρασιά να έχουν την γεύση που θα έπρεπε να έχουν και να νομίζετε ότι χάλασαν όταν τα ανοίξετε, ενώ στην πραγματικότητα απλά δεν σας αρέσουν. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα παλαιωμένα κρασιά ηλικίας πχ 15, 20 ή 30 ετών έχουν πολύ διαφορετική γεύση από τα κρασιά που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Ακόμα και κρασιά όπως τα Barolo, οι Βουργουνδίες και τα; Ξινόμαυρα, τα οποία έχουν φήμη για τη παλαίωσή τους, έχουν πιο έντονη γεύση φρούτων κατά την κυκλοφορία τους, ενώ καθώς εξελίσσονται θα περνάνε σε γήινες, πιο λεπτές νότες μπαχαρικών και αποξηραμένων λουλουδιών.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

“Στέβια” στη ζαχαροπλαστική

Taste and Hospitality

Συκώτι ριγανάτο

Taste and Hospitality

Ταμπουλέ: Μια δροσερή σαλάτα από την Μέση Ανατολή

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!