Παρουσίαση Φιλοξενία

Oρεινή Λεμεσός: «Δεν αποτελεί πλέον ένα μεγάλο γηροκομείο, αλλά ένα νεκροταφείο»

Οργή, θυμός και αγανάκτηση είναι τα κύρια συναισθήματα που διακατέχουν τις Τοπικές Αρχές και τους κατοίκους της υπαίθρου της Λεμεσού από την υποβάθμιση, την περιφρόνηση και την πλήρη εγκατάλειψή της από την κυβέρνηση. Συναισθήματα τα οποία εκφράστηκαν για μια ακόμα φορά και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, στη διάρκεια Ημερίδας που διοργάνωσε η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού, όπου ακούστηκαν πικρές αλήθειες για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ύπαιθρος.

Δίνοντας την εικόνα της κατάστασης που αφέθηκε να επικρατήσει ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές και σε καίριους τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία και γενικότερα οι κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, οι κοινοτάρχες μέσα από παρεμβάσεις τους στην Ημερίδα επεσήμαναν χαρακτηριστικά ότι «η ύπαιθρος δεν αποτελεί πλέον ένα μεγάλο γηροκομείο, αλλά ένα νεκροταφείο».

4 3

Βασικοί εισηγητές στην Ημερίδα με το χαρακτηριστικό θέμα «Ύπαιθρος, Εγκατάλειψη και Μαρασμός» ήταν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς και ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού, Λευτέρης Περικλή, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών των κοινοτήτων και άλλους φορείς άμεσα εμπλεκόμενους σε αγροτικά και άλλα ζητήματα που ταλανίζουν την ύπαιθρο.

Στη δική του παρέμβαση ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργος Γεωργίου, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών ζουν και βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη και την απαξίωση και αν κρατιέται ακόμη η ύπαιθρός μας, αυτό οφείλεται στην υπομονή, στην αντοχή και στην αγάπη των κατοίκων της, που είναι πλήρως αφοσιωμένοι στη γη τους, τόνισε ότι «τώρα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζονται πράξεις και έργα στήριξης της υπαίθρου».

3 3 scaled

Δραματική η εικόνα από τη μη υλοποίηση έργων

«Η ύπαιθρος αξίζει και δικαιούται πολλά περισσότερα για τους ίδιους τους κατοίκους της, αλλά και προς όφελος του τόπου μας γενικότερα», τόνισε στην εισήγησή του ο βουλευτής Άντρος Καυκαλιάς, επισημαίνοντας ότι «παρά την αξιακή της βαρύτητα για τον τόπο, η ύπαιθρος βρίσκεται αντιμέτωπη με διαχρονικά προβλήματα τα οποία έχουν επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, λόγω ακύρωσης σχεδιασμών και προγραμμάτων και μη υλοποίησης αναπτυξιακών έργων».

1. 1

Εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τις μη ικανοποιητικές ενισχύσεις που διαφαίνεται ότι θα περιλαμβάνονται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 21-27, ειδικά για τα προγράμματα στον πυλώνα αναζωογόνησης των αγροτικών περιοχών, ο κ. Καυκαλιάς τόνισε ότι η κυβέρνηση και γενικότερα η Πολιτεία οφείλουν να διαμορφώσουν ευνοϊκό πλαίσιο και υποστηρικτικές πολιτικές που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για βελτίωση της ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

Υπέδειξε, δε, μια σειρά έργων που επιβάλλεται να προωθηθούν, όπως ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, αποτελεσματικές κοινωνικές υπηρεσίες, στεγαστικά σχέδια και παραχώρηση γης σε νεαρά ζευγάρια, σχολεία τα οποία να καλύπτουν τις ανάγκες της υπαίθρου και παροχή ίσων ευκαιριών μόρφωσης, ειδικά κίνητρα για νεανική επιχειρηματικότητα, σχέδια ενίσχυσης των υποδομών αγροτουρισμού, αξιοποίησης της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργία πολιτιστικών υποδομών και  αθλητικών χώρων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ενίσχυση του αγροτικού τομέα ως ζητούμενο που συναντά τις προσπάθειες για ενίσχυση της υπαίθρου, ο Άντρος Καυκαλιάς τόνισε ότι σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να γίνουν πολλά, όπως:

– Μέτρα στήριξης των αγροτών στη διαδικασία παραγωγής και προώθησης των προϊόντων τους που θα τους προστατεύουν και από την αισχροκέρδεια.

– Πολιτικές μείωσης των λειτουργικών κοστών και καθιέρωση γεωργοκτηνοτροφικής ταρίφας για νερό και ρεύμα.

– Παραχώρηση γεωργικού αφορολόγητου πετρελαίου κίνησης και για τους γεωργούς που δεν χρησιμοποιούν χρωματισμένο πετρέλαιο.

– Πολιτικές που θα ενισχύουν και θα προστατεύουν τη θέση των κυπριακών προϊόντων και θα στηρίζουν την προώθησή τους.

– Στήριξη της λειτουργίας των αρδευτικών τμημάτων.

– Κίνητρα για προσέλκυση νέων αγροτών.

– Ενίσχυση του σχεδίου διαχείρισης γεωργικών κινδύνων. Εξαγγέλθηκε το μέτρο για τα αντιχαλαζικά δίκτυα, ωστόσο υπήρξαν τέτοιοι όροι, πολεοδομικοί και άλλοι, που στην πράξη αποδείχθηκε πως αυτό το μέτρο ήταν δώρο άδωρο για τους αγρότες.

Εκφράζοντας την απορία «γιατί ζητάμε από τον κόσμο να παραμείνει στις ρίζες του, χωρίς να μπορούμε να του παρέχουμε τα στοιχειώδη για την διαβίωση και επιβίωσή του;» ο κ. Περικλή τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο  κόσμος της υπαίθρου έχει πραγματικά χορτάσει από τα ‘‘ΘΑ’’ στα οποία οι εκάστοτε κυβερνώντες και αξιωματούχοι προσφεύγουν κατά τις προεκλογικές τους επισκέψεις».

Χρήστος Χαραλάμπους/dialogos

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πόλυς Καλλής: «Οι επιχειρηματίες πλέον μπαίνουν σε βαθιά και αχαρτογράφητα νερά…»

Όταν το Μηλικούρι έζησε το πρώτο κέρφιου

Olio: Το εστιατόριo που εμπνέεται από τη Mεσογειακή γαστρονομική κληρονομιά

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!