Γεύσεις Ποτά

Ρακόμελο: Ένα ζεστό ελληνικό ποτό με κρητική τσικουδιά και μέλι!

Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό το οποίο παρασκευάζεται από το συνδυασμό τσικουδιάς ή ρακής και μελιού με την προσθήκη μπαχαρικών όπως κανέλας, γαρίφαλου, κάρδαμου καθώς και άλλων τοπικών βοτάνων ανά περιοχή προέλευσης.

Η ιστορία του ρακόμελου ξεκινά το 12ο αιώνα, όταν η Πελοπόννησος βρισκόταν υπό την επίδραση της φραγκικής κατοχής αν και σύμφωνα με άλλες ιστορικές πηγές, η προέλευσή της παρασκευής του βρίσκεται στην Κρήτη και την Αμοργό. Η πρώτη φορά που δοκίμασα ήταν μετά από παρότρυνση της κολλητής μου φίλης Αλεξίας Σταύρου με καταγωγή από την Κρήτη.

Χάρη στα δύο βασικά συστατικά του, την τσικουδιά και το μέλι, το ρακόμελο αποτελεί ένα χωνευτικό ποτό, πλούσιο σε ισχυρά, αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως τα φλαβονοειδή και χρησιμοποιείται συχνά ως παραδοσιακό γιατροσόφι για το βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό.

Μάλιστα, η Guardian συμπεριέλαβε το ρακόμελο στα δέκα καλύτερα ποτά για τον χειμώνα. Εσείς είστε τυχεροί, γιατί μπορείτε να το απολαύσετε πολύ γρήγορα και εύκολα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλό ρακί ή ένα τσίπουρο και να προσθέσετε το μέλι και τα μπαχαρικά που σας αρέσουν. Από εξαρτήματα, σίγουρα τα έχετε όλα στο σπίτι, αφού αρκεί ένα μπρίκι ή μια κατσαρόλα και ένα κουταλάκι για να ανακατέψετε τα υλικά. Αυτό που μπορείτε να προσθέσετε, αν θέλετε, είναι φαντασία.

Συνταγή

6 σφηνάκια τσικουδιάς

3 teaspoons μέλι

6 κεφαλάκια γαρίφαλο

1 ξύλο κανέλας

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

1 μπρίκι

Διαδικασία

Ζεσταίνετε την τσικουδιά (τόσα σφηνάκια για όσες μερίδες θέλετε) σε χαμηλή φωτιά, με την κανέλα και το γαρίφαλο στο μπρίκι.

Σημείωση

  1. Αν δεν έχετε ξυλαράκι κανέλας, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σκόνη αρκεί να μη βάλετε πολύ γιατί πικρίζει (0.5 κουταλιά του γλυκού αρκεί).
  2. Αν δεν έχετε μπρίκι για να φτιάχνετε ελληνικό καφέ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό κατσαρολάκι.
  3. Όταν η τσικουδιά ζεσταθεί, προσθέστε το μέλι (0,5 κουταλάκι του γλυκού για κάθε σφηνάκι) σε χαμηλή φωτιά.
  4. Στη συνέχεια ανακατεύετε συνεχώς και προσέξτε πολύ γιατί είναι πολύ εύφλεκτο.
  5. Λίγο πριν αρχίσει να βράζει η τσικουδιά, αποσύρετε το μπρίκι ή την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε το ρακόμελο στα σφηνοπότηρα.

Σημείωση

Προσοχή : Κάθε ποτήρι πρέπει να περιέχει ένα κεφαλάκι γαρίφαλο !

Στην υγειά σας ! Παρόλο που το ρακόμελο είναι ζεστό, γλυκό ποτό, θα πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο γιατί είναι αρκετά δυνατό. Μπορείτε να το σερβίρετε με κριτσίνια ή κουλουράκια απεριτίφ ή ένα σφηνάκι στο τέλος του γεύματος ως χωνευτικό.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Mai Tai: Κοκτέιλ από το 1944!

Taste and Hospitality

Πόσο αντέχουν τα βραστά κόκκινα αυγά στο ψυγείο;

Taste and Hospitality

Πρακτικές συμβουλές για την διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!