Εφοδιαστική Αλυσίδα Τεχνολογία & Ασφάλεια

Γιατί οι φελλοί σαμπάνιας έχουν σχήμα μανιταριού;

Γιατί τα πώματα για μπουκάλια σαμπάνιας έχουν σχήμα μανιταριού, ενώ τα πώματα για μπουκάλια κρασιού δεν έχουν; Εξάλλου, οι λαιμοί των μπουκαλιών δεν είναι τόσο διαφορετικοί!

Το σχήμα του μανιταριού αναπτύσσεται επειδή ο φελλός απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα στο μπουκάλι – η πίεση σε ένα μπουκάλι αφρώδους οίνου είναι έξι έως οκτώ bars, γεγονός που  σημαίνει ότι το περιβάλλον μέσα στη φιάλη ενός αφρώδους κρασιού είναι  πολύ διαφορετικό από το περιβάλλον σε μια φιάλη ήσυχου κρασιού.

Τα πώματα της σαμπάνιας ξεκινούν τη ζωή τους με κυλινδρικό σχήμα. Η συνήθης διάμετρος ενός φελλού σαμπάνιας είναι περίπου 31 mm και συμπιέζεται στα 18 mm για να χωρέσει στο λαιμό της φιάλης που πρόκειται να σφραγίσει. Μόλις εισαχθεί, η τάση του πώματος είναι να συνεχίσει να επεκτείνεται. Αυτή η διόγκωση αναγκάζει τον φελλό να διατηρήσει μια σταθερή πίεση στον λαιμό της γυάλινης φιάλης, αποτρέποντας τη διαφυγή αερίου.

Κάθε φελλός παράγεται συνήθως από διάφορους τύπους φυσικών φελλών. Το κύριο σώμα του φελλού είναι κατασκευασμένο από συσσωματωμένους κόκκους φελλού που συνδέονται μεταξύ τους από εγκεκριμένα συνδετικά. Προσαρμοσμένα πάνω σε αυτό το «σώμα» είναι δύο ή τρεις δίσκοι φυσικού φελλού που έχουν χαρακτηριστικά μέγιστης διαστολής.

Οι δίσκοι φελλού στο κάτω μέρος ενός φελλού αφρώδους κρασιού, είναι πιο ελαστικοί από τους κόκκους φελλού που αποτελούν τον υπόλοιπο φελλό, οπότε απορροφούν το CO2 και διαστέλονται πολύ περισσότερο, εξ ου και το σχήμα του μανιταριού.

Εάν βάλετε ήσυχο κρασί σε ένα μπουκάλι σαμπάνιας, οι φελλοί της σαμπάνιας δεν θα σχηματίσουν ποτέ το σχήμα του μανιταριού.

Αυτό το φαινόμενο έχει πρακτικές επιπτώσεις στην αποθήκευση αφρώδους οίνου. Για να βελτιστοποιήσετε το σχήμα του μανιταριού του φελλού, οι σαμπάνιες και τα μπουκάλια αφρώδους οίνου πρέπει να φυλάσσονται πάντα σε όρθια θέση.

Τελικά πρέπει να αποθηκεύσετε την σαμπάνια οριζόντια ή όρθια;

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι λόγω της εσωτερικής πίεσης, η Champagne είναι καλύτερα αποθηκευμένη σε όρθια θέση. Ισχυρίζονται ότι το διοξείδιο του άνθρακα μέσα στη φιάλη κρατά τον φελλό επαρκώς υγρό. Στην πραγματικότητα, προχωρούν περισσότερο και υποδεικνύουν ότι η οριζόντια αποθήκευση προκαλεί την υπερβολική ωρίμανση της σαμπάνιας και προκαλεί ακόμα και cork taint. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φελλοί της Champagne παρουσιάζουν εξαιρετική ελαστικότητα, η οποία μπορεί να χαθεί σε επαφή με το υγρό και να προκληθεί οξείδωση.

Η CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) διενήργησε εκτενείς έρευνες για το θέμα αυτό το 1996 και υποστήριξε αυτό το αίτημα. Ωστόσο, ο επίσημος ιστότοπός τους συνιστά ακόμη να φυλάσσεται οριζόντια η σαμπάνια. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: Η σαμπάνια θα κρατήσει καλά για αρκετά χρόνια αν αποθηκευτεί πλαγιασμένη σε ένα δροσερό, σκοτεινό, ήσυχο μέρος, σύμφωνα με τους τρεις χρυσούς κανόνες της αποθήκευσης Champagne:
Συνεχής, χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος (περίπου 10 ° C / 50 ° F)
Υψηλή υγρασία
Να μην υπάρχει άμεση έκθεση στο ηλιακό φως, θόρυβος ή υπερβολική δόνηση.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Εποχικότητα Ιανουαρίου: Τι καλό μας φέρνει ο πρώτος μήνας του χρόνου;

Taste and Hospitality

Αλέξης Φωτιάδης και Κρις Μαρκίδης «μαζί» για άλλα δέκα χρόνια

Taste and Hospitality

Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας : Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Taste and Hospitality

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!