Γεύσεις Ποτά

Τεντούρα, το ξεχωριστό ηδύποτο της Πάτρας

Με ρίζες από την εποχή της Ενετοκρατίας, το σήμα κατατεθέν ποτό της Πάτρας, κλείνει μοναδικά ένα καλό γεύμα σαν χωνευτικό λικέρ ή αρωματίζει τον καφέ, τα κοκτέιλ,  τα γλυκά αλλά και τα φαγητά. Η τεντούρα ή αλλιώς μοσχοβολήθρα, ανήκει στην κατηγορία των ηδύποτων/λικέρ, χαρακτηρίζεται από τα αρωματικά συστατικά του γαρίφαλου και της κανέλας και παρασκευάζεται με ιδιαίτερο παραδοσιακό τρόπο στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών από τα μέσα του 19ου αιώνα. 

 Τα έντονα αρώματα της κανέλας και του γαρίφαλου εμπλουτίζονται στις εκάστοτε συνταγές με άλλα μπαχαρικά, τοπικά εσπεριδοειδή και τοπικούς οίνους.  Έχει χρώμα βαθύ καφέ-κόκκινο, που οφείλεται στην ερυθροφαιά απόχρωση του βάμματος κανέλας, και της Μαυροδάφνης καθώς και τον χρωματισμό με καραμελόχρωμα.

Η λέξη Τεντούρα προέρχεται από τη γαλλική λέξη teint που σημαίνει «βαμμένο» ή και τη λέξη teinture που σημαίνει «βαφή». O Φιλέλληνας Γάλλος γιατρός, διπλωμάτης και ιστορικός Φραγκίσκος Πουκεβίλ αναφέρει πως η Πάτρα ήταν ανέκαθεν το κέντρο του εμπορίου της Πελοποννήσου. Ιόνια νησιά, Αγκώνα, Τεργέστη, Νεάπολη, Λιβόρνο, Μασσαλία αλλά και τα μεγάλα λιμάνια της Εγγύς Ανατολής συνδέονταν εμπορικά με το λιμάνι της Πάτρας. Τον 19ο αιώνα οι Πατρινοί, λόγω της μεγάλης διάδοσης των αποικιακών προϊόντων, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα κάποτε πολύτιμα και χρησιμοποιούμενα μόνον στην φαρμακευτική μπαχαρικά.

Η χρήση τους πλέον ήταν προσιτή σε όλους και, καθώς τα λικέρ γίνονταν μόδα στην Ευρώπη, στην Πάτρα, που η θέση της επέτρεπε την εύκολη προμήθεια των πρώτων υλών, εμφανίστηκε η τεντούρα, πρωτότυπη εκδοχή ενός λικέρ μπαχαρικών, στην παρασκευή του οποίου συνεισφέρουν τοπικά προϊόντα. Την έπιναν συνήθως µετά από ένα καλό γεύµα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα µιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια. Η τεντούρα παράγεται από τους ποτοποιούς της Πάτρας ανελλιπώς από το 1885.

Πίνεται κυρίως μετά το φαγητό ως digestif εξαιτίας των χωνευτικών ιδιοτήτων της κανέλλας αλλά και ως απεριτίφ με πάγο. Χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και στην κατασκευή κοκτέιλ. Επίσης,  προσθέτοντας στον καφέ σας ένα σφηνάκι τεντούρα, του δίνετε μια ξεχωριστή, αρωματική γεύση. Αποτελεί συγχρόνως πρεσβευτή της πόλης των Πατρών στην υπόλοιπη Ελλάδα και μέσω κυρίως του τουρισμού στο εξωτερικό.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Το Τοστ του Φθινοπώρου

Taste and Hospitality

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Παντζής Συμόπουλος -Από το Διδυμότειχο…σε μια γαστρονομική διαδρομή

Αυτό το κέικ με μέλι είναι εύκολο και μοσχοβολά

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!